Στους 1.400.000 θα φθάσουν οι άνεργοι το 2012!

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ αποκατέστησαν δίαυλο επικοινωνίας με την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση κινητοποιούνται κατά των κυβερνητικών-τροϊκανών αποφάσεων συγκροτώντας ένα άτυπο αντιμνημονιακό μέτωπο (σ.σ.: το ΠΑΜΕ δρα από μόνο του, η ΔΑΚΕ με την Αυτόνομη Παρέμβαση μπροστά στις θηριωδίες που επίκεινται σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων υπερβαίνουν σε αυτήν τη φάση τις διαφορές τους, ενώ όλες οι παρατάξεις στοιχήθηκαν την Πέμπτη και αρνήθηκαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της «τρόικας». Μάλιστα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ διατυπώνεται η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, τους εργοδότες και την «τρόικα», ότι «θα εισπράξουν πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις αν επιχειρηθούν νέες περικοπές ή ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων…». Όμως:

• Σε «αναγκαία» μείωση των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη θα προχωρήσουν τα Ταμεία –και μάλιστα με αναδρομική ισχύ– από 1/1/2012, ενώ δεν αποκλείεται παράλληλα και μείωση των κύριων συντάξεων, αν «τα οικονομικά δεδομένα δεν εξελιχθούν ομαλά».

• Η αγορά εργασίας λειτουργεί ανεξέλεγκτα: Χιλιάδες λουκέτα προβλέπονται αμέσως μετά τη γιορτινή περίοδο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, άλλοι δουλεύουν δυο-τρεις μέρες τη βδομάδα με ταπεινωτικές αποδοχές, η ασφαλιστική κάλυψη είναι ανύπαρκτη – κυρίως για τους πολλούς. Οι συνθήκες γαλέρας εξαπλώνονται πάνω από τη χώρα. Πάντως κατά τον «τροϊκανό» Π. Τόμσεν «είναι γενναιόδωρα τα δεδομένα σε μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα» – μια πρόκληση που παρέμεινε αναπάντητη από την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία χειρίστηκε με το «γάντι» τη δήλωση του κ. Χ. Ράιχενμπαχ, σύμφωνα με την οποία η «τρόικα» δεν ζήτησε ποτέ τη μείωση μισθών και συντάξεων για την εξόφληση του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Και ας επιμένουν οι πληροφορίες ότι ο «τροϊκανός» αξιωματούχος ζητεί επίμονα την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με νομοθετική ρύθμιση!

Εύλογη η «σιωπή» από τους μνημονιακούς του κ. Παπαδήμου, που όχι απλώς αποδέχονται, αλλά στηρίζουν ανενδοίαστα την καταπάτηση διεθνών συμβάσεων και κατοχυρωμένων, διεθνώς, δικαιωμάτων (εκπλήσσει πόσο προσεγγίζουν ιδεολογικά οι κ. Α. Λοβέρδος, Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης (ΠΑΣΟΚ) με τους κ. Κ. Χατζηδάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Κυρ. Μητσοτάκη (ΝΔ), οι οποίοι πέραν των άλλων ξορκίζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η «πιο ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και της ζωής των μη προνομιούχων», σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά στελέχη Μετ. Στεκουλέα (ΠΑΣΚΕ) και Γ. Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση) τις απόψεις των οποίων συμμερίζεται και ο Ν. Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ), πυροδοτεί τον εφιάλτη της ανεργίας:

• Για 1.400.000 ανέργους το 2012 κάνει λόγο μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ απαντώντας στις κυβερνητικές εκτιμήσεις περί ανεργίας ύψους 19% (σ.σ.: ο αριθμός των ανέργων που υπολογίζει για τη νέα χρονιά το Ινστιτούτο Εργασίας είναι της τάξεως του 28%!). Μάλιστα, ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι για να αναπληρωθούν οι απώλειες που υπέστησαν μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 82 τους χρόνια!

Σημειώνεται ότι πολλά ερωτήματα προκαλεί η απουσία εκπροσώπων της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΚ/ΔΥ την ώρα της μεγάλης επίθεσης κυβέρνησης-«τρόικας» σε βάρος των εργαζομένων, από σχεδόν όλες τις συζητήσεις που οργανώνονται δημοσίως σε σχέση με τις εξελίξεις. Έτσι, αντί των συνδικαλιστικών στελεχών, την υπεράσπιση κεκτημένων που χάθηκαν από τα Μνημόνια της ντροπής και της υποταγής έχουν αναλάβει διακεκριμένοι καθηγητές, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις (Αρ. Καζάκης, Γ. Βαρουσάκης, Σ. Ρομπόλης, Ν. Μαριάς, Αλ. Μητρόπουλος, Γ. Κουζής, Τ. Πετρόπουλος κ.λπ.).

Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος, Στ. Ανέστης, Φίλ. Θωμάς, Β. Μουτάφης) μπορεί να διακηρύσσει ότι «εμείς δεν είμαστε αυτό το ΠΑΣΟΚ», όμως δεν επιλέγουν να συμπαραταχθούν με το συνδικαλιστικό, έστω, αντιμνημονιακό «μπλοκ» και περιορίζονται απλώς να διεκπεραιώνουν και να διαχειρίζονται τα καθημερινά ζητήματα, όπως αυτά προκύπτουν.

Και σε επίπεδο διεργασιών που συντελούνται στο ΠΑΣΟΚ ως προς το θέμα της παραμονής ή όχι του κ. Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του πανίσχυρου άλλοτε Κινήματος, τόσο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ όσο και οι συνάδελφοί τους στην ΑΔΕΔΥ (Κ. Τσικρικάς) αποφασίζουν να μη στοιχηθούν με κανέναν από τους «δελφίνους» και την ίδια στιγμή παραμένουν μακριά από κάθε ζύμωση που συντελείται στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, που αυτές τις κρίσιμες ώρες θα φέρει τεράστια ευθύνη αν δεν καταφέρει να αποκτήσει ενιαία έκφραση και θέση – επιτρέποντας στους σκληρούς μνημονιακούς να μονοπωλούν την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ:

Αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά προσλαμβάνει εκδήλωση συνδικαλιστών, πρώην βουλευτών και τωρινών στελεχών της ΝΔ που οργανώνεται αυτήν τη βδομάδα, με έναν από τους βασικούς διοργανωτές, τον κ. Γ. Μανώλη, γραμματέα Συνδικαλιστικού Τομέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι η πρώτη αυτή συνάντηση δεν είναι τόσο «αθώα» όσο παρουσιάζεται, γιατί οι προσκεκλημένοι στο σύνολό τους έχουν διαφωνήσει με τη συμμετοχή του κ. Αντ. Σαμαρά σε μια μη εκλεγμένη, έστω και μεταβατική μνημονιακή κυβέρνηση και επιπλέον θέτουν επιτακτικά το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών με βάση τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (19 Φεβρουαρίου).

Κατά σύμπτωση (;) η ταβέρνα στην οποία θα γίνει η συνάντηση ονομάζεται «Αντιμνημονιακή» και εκεί εμφανίζεται η «Αντιμνημονιακή Κομπανία». Αναμένεται ιδιαιτέρως ισχυρή η αντιμνημονιακή φωνή των συγκεντρωμένων.

• «Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. «Λέξη» για τον πακτωλό επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγών κ.λπ. που δεν μεταφράστηκαν ούτε σε εκσυγχρονισμό εξοπλισμού ούτε σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. «Ουδείς αθώος του αίματος του ελληνικού λαού» – και στην κορυφή οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

• Και πάλι κοντά μας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης, έπειτα από σοβαρή δοκιμασία της υγείας του. Και αμέσως βρέθηκε στην αντιμνημονιακή μάχη. Σιδερένιος.

• Πρωτοφανής η εργατική αλληλεγγύη στις απεργίες της Χαλυβουργίας της Ελλάδας και προφανής η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Θριάσιο Πεδίο. Νυχθημερόν δίπλα στους απεργούς, συνδικαλιστικά στελέχη από ποικίλους εργασιακούς χώρους.


Σχολιάστε εδώ