ΠΑΣΟΚ: Το δέον γενέσθαι

Το μέλλον της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας είναι αλληλένδετο με την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την πολιτικοϊδεολογική επανατοποθέτησή του στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι. Κάτι τέτοιο απαιτεί μακρά και βαθιά πολιτική συζήτηση τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου να διαμορφωθεί το περιεχόμενο και οι άξονες της νέας πολιτικής στρατηγικής του. Έτσι το ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας εκκίνησης και έτσι θα επανασυνδεθεί πολιτικοϊδεολογικά με τον λαϊκό παράγοντα. Με δεδομένο το νέο κοινωνικοοικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, απαιτούνται νέες πολιτικές προτάσεις σε κεντροαριστερή κατεύθυνση, ώστε να διαμορφωθεί η νέα αφετηρία εκκίνησης του ΠΑΣΟΚ.

• Το υπαρξιακό ερώτημα σήμερα για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στη ρήση: Πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε, άραγε πεθαίνουμε ή μήπως γεννιόμαστε; Η απάντηση στο ερώτημα θα είναι θετική και δημιουργική μόνο εφόσον το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτηθεί πρώτα σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και κατόπιν σε ηγετικό επίπεδο. Κακώς, κάκιστα ορισμένοι άπλεροι πολιτικά παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν πρώτα να λύσουν το θέμα της ηγεσίας και μετά το θέμα της πολιτικής ανασυγκρότησης, τοποθετώντας έτσι το όλο εγχείρημα ανάποδα, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Προφανώς κάποιοι βιάζονται να διαγκωνιστούν για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ απαξιώνεται πολιτικά μέσω της εφαρμογής του Μνημονίου.

• Κατά τη γνώμη μας, έως τις εκλογές δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνει μια δημιουργική συζήτηση στην κατεύθυνση της πολιτικοϊδεολογικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Γιʼ αυτό και θα ήταν λάθος να αλλάξει προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα θα ήταν άδικο για τον όποιο νέο ηγέτη να οδηγηθεί με το «καλημέρα» σε εκλογική ήττα. Άρα πρώτα να οργανωθεί μια συνδιάσκεψη για να διαμορφώσει το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος – και μετά τις εκλογές, ένα συνέδριο που θα διαμορφώσει τη νέα πολιτική στρατηγική και κατόπιν κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ