Πανικός από ένα έγγραφο του ΓΕΕΘΑ

Το έγγραφο αφορούσε συνταξιοδοτικά θέματα και πρότεινε νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν. 3883/2010 «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών» των στελεχών, ενώ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ενστόλων. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι τα θέματα αυτά περίμεναν στη σειρά να σχολιαστούν από τα Γενικά Επιτελεία από εποχής Μπεγλίτη και ότι κάποιοι, άκριτα και χωρίς έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, τα προώθησαν «για να βγάλουν από πάνω τους την εκκρεμότητα».

Άλλοι κάνουν λόγο για παραπλάνηση του Α/ΓΕΕΘΑ από συγκεκριμένους επιτελικούς παράγοντες του Β’ κλάδου του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι επιδίωκαν συγκεκριμένες τροποποιήσεις του Ν. 3883/2010 προς όφελος συγκεκριμένης κατηγορίας στελεχών. Το έγγραφο διέρρευσε και δόθηκε στο γραφείο του ενός εκ των δύο αναπληρωτών και εν συνεχεία στον Τύπο!

Τον πανικό που ακολούθησε «μάζεψε» ο ΑΝΥΕΘΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι επανέλαβε τέσσερις φορές ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» και ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει περιέλθει στην πολιτική ηγεσία».

Ύστερα από αυτά τα τραγελαφικά, οι εντολές που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία ήταν σαφείς: Για τέτοια θέματα πολιτικής πρώτα θα ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία και εν συνεχεία θα δρομολογούνται οι όποιες διαδικασίες από τη στρατιωτική.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ν. 3883/2010 θα πρέπει να αλλάξει και να υιοθετήσει διατάξεις που ισχύουν σε στρατούς πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που κάνουν χρήση της παράλληλης επετηρίδας, όπου για παράδειγμα, ένας 60άρης συνταγματάρχης με εξειδίκευση σε κάποιον τομέα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να προσφέρει τις υπηρεσίες του και την εμπειρία του στην υπηρεσία ως εν ενεργεία και όχι εν αποστρατεία.


Σχολιάστε εδώ