Οι τούμπες δεν έχουν τελειωμό…

Έτσι, ενώ είναι εμφανές ότι αναζητεί τρόπους προκειμένου να απεμπλακεί, καθώς διαπιστώνει ότι η παραμονή του στην κυβέρνηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον ΛΑΟΣ εν όψει εθνικών εκλογών, παράλληλα ζητάει επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης και… ανασχηματισμό! Στο επιτελείο του κ. Καρατζαφέρη επικρατεί προβληματισμός για τη φθορά που υφίσταται το κόμμα του, γεγονός που προκύπτει από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τα ποσοστά του να παραμένουν καθηλωμένα παρά τη ραγδαία φθορά των μεγάλων κομμάτων. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι αντιδράσεις στελεχών αλλά και απλών ψηφοφόρων που διαφωνούν με τη στρατηγική του και ειδικά με την απόφασή του να στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση.

Υπό το βάρος όλων αυτών, ο Μ. Βορίδης απειλεί να παραιτηθεί από το υπουργείο Υποδομών στην περίπτωση που… προτιμηθεί το σχέδιο του Γ. Ραγκούση και όχι το δικό του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για δική του αποκλειστικά πρωτοβουλία, αλλά αποτελεί ειλημμένη απόφαση του κόμματος και δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις του. Ο ΛΑΟΣ διαφωνούσε εξαρχής με το σχέδιο του κ. Ραγκούση, το είχε υπογραμμίσει κατ’ επανάληψη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τηρεί σκληρή στάση, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη του κλάδου στις εκλογές. Το θέμα των ταξί δεν είναι το πρώτο και πιθανότατα ούτε το τελευταίο που συνιστά «κόκκινη γραμμή» και μια… καλή ευκαιρία για τον κ. Καρατζαφέρη να επιχειρήσει μια «ηρωική έξοδο». Είχε προηγηθεί η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Επισήμως σημείωσε ότι η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον ελληνικό λαό και μέσω δημοψηφίσματος, ανεπίσημα έλεγε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Με… αποχώρηση έχει επίσης απειλήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μέτρα που θα αφορούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ενδεχομένως πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο δίλημμα, καθώς στις αρχές του 2012 θα υπάρχει νέα μείωση στις επικουρικές, ενδεχομένως και στις κύριες συντάξεις λόγω των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο μεταξύ, ερμηνείες και σχόλια προκάλεσαν τόσο η δήλωσή του με την οποία ζήτησε να δοθεί χρόνος (πέραν της 19ης Φεβρουαρίου) στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το έργο της όσο και η πρότασή του για ανασχηματισμό στα… πρότυπα της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ο κ. Καρατζαφέρης δεν επιθυμεί σύντομα εκλογές, διότι φοβάται ότι η φθορά που υφίσταται ο ΛΑΟΣ από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της κάλπης. Ελπίζει ότι προϊόντος του χρόνου το κλίμα θα βελτιωθεί. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι, αν ο κ. Παπαδήμος αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στη συγκρότηση ενός ολιγομελούς Υπουργικού Συμβουλίου, ο ίδιος δεν θα προβάλει καμία ένσταση στην περίπτωση που στην κυβέρνηση δεν περιληφθεί κανένα στέλεχος του ΛΑΟΣ. Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμφορείται από «πολιτικό αλτρουισμό», απλώς υπολογίζει ότι, αν «βγει» εκτός κυβέρνησης, θα περιοριστεί η φθορά για το κόμμα του.


Σχολιάστε εδώ