ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ ΜΕΣΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ…

Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της «Alco» που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA. Το 50% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την απόδοση της κυβέρνησης και το 40% αρνητική κρίση για τον πρωθυπουργό.

Το 48% συμφωνεί με τη θέση της ΝΔ για τη διεξαγωγή εκλογών γύρω στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ το 62% των ψηφοφόρων του κόμματος συμφωνεί με την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Παράλληλα το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ διευρύνεται (8,5%), ενώ και στη συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση των κομμάτων της Αριστεράς και καθηλωμένα παραμένουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Πιο αναλυτικά:

• Το 40% δηλώνει ότι έχει αρνητική κρίση για τον Λ. Παπαδήμο, το 39% θετική, ενώ το 21% δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. Στο αντίστοιχο ερώτημα για την απόδοση της κυβέρνησης το 50% απάντησε ότι έχει αρνητική γνώμη, μόλις το 27% θετική και το υπόλοιπο 23% δεν εξέφρασε άποψη.

• Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,9%, το ΚΚΕ 9,3% κι ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, ο ΛΑΟΣ με 5% και οριακά εντός Κοινοβουλίου οι Οικολόγοι με 3,2%.

Καθηλωμένη στο 2,5% η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη, στο 0,4% το Άρμα Πολιτών, στο 4,2% άλλο κόμμα. Στο 9,1% εκτείνεται το λευκό-άκυρο και ακόμη ψηλότερα, στο 16%, η αποχή, ενώ 3% δεν ξέρω-δεν απαντώ.

Με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξάνεται στις 13 μονάδες (30% έναντι 17%), το ΚΚΕ έχει διψήφιο ποσοστό (12%) κι ακολουθούν κατά σειρά Δημοκρατική Αριστερά 9%, ΣΥΡΙΖΑ 8%, ΛΑΟΣ 7%, Οικολόγοι 4% και Δημοκρατική Συμμαχία 3%.

• Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το 40% προτιμά να γίνουν όποτε το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, το 37% γύρω στις 19 Φεβρουαρίου, το 11% αμέσως μόλις εγκριθεί η δανειακή σύμβαση και η 7η δόση.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες βρίσκονται πιο κοντά στη θέση της ΝΔ και αθροίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 48%. Τέλος, το 12% απέφυγε να εκφράσει άποψη.

• Στην ερώτηση πώς αξιολογούν την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 41% απάντησε ότι ουσιαστικά προσυπέγραψε το Μνημόνιο ακυρώνοντας τις θέσεις της ΝΔ, το 41% ότι λειτούργησε υπεύθυνα για την έκτη δόση και την αποφυγή της χρεοκοπίας και το 18% απέφυγε να εκφράσει γνώμη. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 62% απάντησε ότι λειτούργησε υπεύθυνα και μόνο το 21% ότι ακύρωσε τις θέσεις του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ