Μικρά & ενοχλητικά

Ιερώνυμος: Ήρθε
η ώρα να πούμε «τέλος»
στην κατοχή της Κύπρου

Στο ύφος και τις απόψεις του… μακαριστού Χριστόδουλου κινήθηκε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δεν άφησε να πέσει τίποτε κάτω και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των Κυπρίων.

Μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια μίλησε για την υποκρισία και τα «κροκοδείλια δάκρυα» που χύνουν πολλοί όταν μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη, όλοι -και δήθεν πολιτισμένοι λαοί- κάνουν πως δεν ακούνε και πως δεν καταλαβαίνουν» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί “τέλος” στην κατοχή της Κύπρου». Λίγες ακόμη μέρες να περνούσε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο -που, ως γνωστόν, δεν μασάει τα λόγια του μπροστά σε κανέναν- ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα επέστρεφε άλλος άνθρωπος!

Το καλάθι του φτωχού…

Να πάρουν πάνω τους όσο περισσότερο βάρος της κρίσης μπορούν προσπαθούν οι Μητροπολίτες.

Οι καλές πρωτοβουλίες συνεχίζονται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα στην εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινιάζει το «κοινωνικό παντοπωλείο» της Αρχιεπισκοπής στο Μοσχάτο. Η Μητρόπολη Μαντινείας καθιέρωσε το «καλάθι του φτωχού», όπου ο κόσμος βάζει σ’ ένα καλάθι είδη πρώτης ανάγκης για να τα μοιράζονται φτωχές οικογένειες, ενώ και στις Σέρρες η Μητρόπολη αύξησε, όπως ανακοίνωσε, τις δαπάνες για φιλανθρωπίες.

Περίεργες συμμαχίες

Κάποτε είχαν ανταλλάξει τα… ανείπωτα λόγια μέσα στην αίθουσα της Ιεραρχίας, λέει η παραεκκλησιαστική ιστορία. Σήμερα, χρόνια μετά, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων φιλοξένησε στο «σπίτι» του τον Μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσόστομο. Ο πρώην Ζακύνθου ρίχνει γέφυρες τη μια μετά την άλλη, με όλους τους παραδοσιακούς και ορκισμένους εχθρούς του. Οι καιροί αλλάζουν, οι εντάσεις πέρασαν ή απλώς ισχύει και σ’ αυτήν την περίπτωση το (καθ’ όλα χριστιανικό) ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»; Μένει να φανεί…

Ραδιοφωνικές… παραφωνίες

Μύλος έχουν γίνει εκεί, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, με τις φήμες που θέλουν τον σταθμό να βάζει σύντομα λουκέτο. Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται ούτε ευρώ παρακάτω απ’ όσα παίρνουν, δεν συζητούν το σενάριο των επιχειρησιακών συμβάσεων και έχουν στο πλευρό τους τα σωματεία τους. Από την άλλη, οι αρχιερείς θέλουν να κρατήσουν μεν τον σταθμό, αλλά ελλείψει πόρων σκέφτονται και… το μοιραίο. «Αν δεν δεχτούν μειώσεις στις απολαβές τους οι υψηλόμισθοι, τότε δεν πάμε πουθενά, δεν βγαίνουμε με τίποτα» φέρεται να είπε σε συνοδικούς Μητροπολίτες η διοίκηση του σταθμού. Το πράγμα πάντως μπορεί να φαίνεται «εργατικό», όμως δεν είναι καθόλου απλό και προκαλεί ενδοεκκλησιαστικούς τριγμούς. Γιατί μερικοί από τους εργαζόμενους έβαλαν ήδη τα μεγάλα «μέσα» και επιστρατεύουν ο καθένας τον δικό του… άγιο για να προστατευτεί η θέση του και κυρίως ο μισθός του στο ακέραιο…


Σχολιάστε εδώ