Κι άλλες συνεργασίες με διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη του δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος και τονίζουν ότι οι όποιες φωνές υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στις συνεργασίες με «μετανοημένους ΠΑΣΟΚους» (δεν αφορά τη Σ. Σακοράφα η οποία έχει καταψηφίσει το Μνημόνιο από τον Μάιο του 2010) είναι μειοψηφικές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανακόψουν τη δυναμική του εγχειρήματος. Προς επίρρωση των παραπάνω επικαλούνται, χωρίς βέβαια να την απολυτοποιούν, τη δημοσκοπική αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Καήκαμε στον χυλό, φυσάμε τώρα και το γιαούρτι» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας θυμίζοντας την αντίστοιχη δημοσκοπική έκρηξη του 2007-08, η οποία ξεφούσκωσε απότομα, όπως υπενθύμιζε και το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή.

Έτσι, θεωρώντας ότι η αριστερή αντιμνημονιακή συμμαχία μπορεί σήμερα να διεμβολίσει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό που καταρρέει, συνεχίζουν τις επαφές και με άλλες ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις όπως ο Κουρουπλής, ο Ν. Κοτζιάς κ.ά. ενώ ανανεώνουν και τις σχέσεις τους με πρόσωπα όπως ο Α. Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική στις πρόσφατες εκλογές.

Βέβαια στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση ότι σημείο καμπής για την επιτυχία της αριστερής συνεργασίας είναι η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία, όπως είναι γνωστό, απορρίπτει κάθε σκέψη για κοινή δράση της Αριστεράς. Τονίζουν όμως ότι η πρόταση αυτή βρίσκει έδαφος και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και επικαλούνται ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 60% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές τάσσονται υπέρ της κοινής δράσης των κομμάτων της Αριστεράς. Ως εκ τούτου, παρά την επιθετικά απορριπτική φρασεολογία του Περισσού, ευελπιστούν ότι αργά ή γρήγορα η ηγεσία του ΚΚΕ θα αναγκαστεί να βάλει «νερό στο κρασί της» και να προχωρήσει σε κάποια μορφή συνεννόησης με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Εμείς, τονίζουν, καλούμε τους πολίτες εκείνους που πιστεύουν, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, λέγοντάς τους ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ενώνοντας τις δυνάμεις με τη ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά και με όλους εκείνους που έχουν συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης να προστατεύσουν την κοινωνία και τον τόπο. Τους καλούμε λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις. Δεν ζητάμε από αυτούς, λένε, ούτε δηλώσεις μετάνοιας για τις επιλογές τους στο παρελθόν ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα τους δώσουμε συγχωροχάρτι. Το μόνο που ζητάμε είναι την ειλικρινή τους διαβεβαίωση ότι με ανιδιοτέλεια, χωρίς να διεκδικούν κάτι για τον εαυτό τους, αλλά για την κοινωνία και τον τόπο, συντάσσονται σ’ έναν δίκαιο και ωραίο αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό. Να επιστρέψουμε την ελπίδα που έχει χαθεί από τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.

Ο συνασπισμός εξουσίας των δυνάμεων του Μνημονίου έχει ήδη συγκροτηθεί υπό τον Λ. Παπαδήμο, λέει ο ΣΥΝ, και είναι ώρα λοιπόν να συγκροτηθεί και το αντίπαλο δέος που θα τον ανατρέψει.

Είναι ώρα, είπε ο Α. Τσίπρας, να συγκροτήσουμε με μία ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων τις προϋποθέσεις για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας που θα τη διεκδικήσει για τον λαό, προς όφελος του λαού και που θα δώσει τη δυνατότητα στον λαό μας να μπορέσει ξανά να ελπίσει σε ένα καλύτερο μέλλον, να δώσει ξανά τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα και όχι να φεύγουν απʼ αυτήν, για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, για να πάρουμε πίσω τον πλούτο που μας ανήκει, να πάρουμε πίσω τα δικαιώματα που μας ανήκουν και να κατακτήσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Στα επιτελεία του ΣΥΝ δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κατευθύνονται προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, η οποία λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως ανάχωμα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι έχουν αποφασίσει να εντείνουν την -κόσμια και πολιτισμένη- αντιπαράθεση με τη ΔΗΜΑΡ, καλώντας τη να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μαζί του. Εμείς, λένε, είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τείνουμε χέρι συνεργασίας μαζί τους και εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να το κάνουν διότι πολύ γρήγορα θα βρεθούν σε ένα υπαρξιακό δίλημμα. Και ξεκαθαρίζουν προς τους τέως συντρόφους τους:

«Στις στιγμές ιστορικής τομής δεν μπορείς να μην έχεις ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στα διακυβεύματα. Δεν μπορείς να είσαι και με το Μνημόνιο και εναντίον του. Και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη λύπη και στεναχώρια είναι το γεγονός ότι ενώ βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο στα ίδια έδρανα και στα ίδια τραπέζια συνεδριάσεων, ενώ ο Φώτης Κουβέλης έχει μια ιστορική διαδρομή σε αυτόν τον χώρο 30 ετών, σήμερα λέει ότι δεν μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους πρώην συντρόφους του, αλλά μπορεί να βρίσκεται στις ίδιες συγκεντρώσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη. Και να λέει ότι στόχος του είναι όχι η συνεργασία του με την Αριστερά μετεκλογικά, αλλά η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά με ποιο ΠΑΣΟΚ, με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου, με αυτό που μας οδήγησε σε αυτήν την εθνική τραγωδία και την καταστροφή; Είναι ερωτήματα τα οποία απευθύνουμε με ευθύτητα και με συντροφικότητα. Και περιμένουμε καθαρές απαντήσεις».


Σχολιάστε εδώ