Καραμανλής: Μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλωνών…

Άγνωστες στιγμές που έζησε ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής αποκαλύπτει ο πολιτικός συντάκτης Μανώλης Κοττάκης στο νέο βιβλίο του με τίτλο: «Καραμανλής – Off the record», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε προκάλεσε αναταραχή και πολλές συζητήσεις… Για πρώτη φορά έρχονται στο φως προσωπικές εκμυστηρεύσεις για κρίσιμες ώρες για τα εθνικά μας θέματα.

Σε μια κουβέντα που είχαμε με τον Μανώλη Κοττάκη, εξηγεί γιατί έβγαλε τώρα το βιβλίο για τον Καραμανλή και δίνει μια γεύση των όσων περιγράφονται στις 500 περίπου σελίδες, που ο αναγνώστης ξεφυλλίζοντάς τες πολλά ενδιαφέροντα θα ανακαλύψει.

• Γιατί ένα βιβλίο για τον Καραμανλή και γιατί τώρα;

– Διότι δεν ανήκω σε εκείνους τους δημοσιογράφους που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη προκειμένου να γράψουν για επίμαχα γεγονότα. Όσα έμαθα κατά τη διάρκεια των off the record συζητήσεών μου με τον πρώην πρωθυπουργό στα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του αλλά και όσα κατά καιρούς μού εκμυστηρεύονταν οι υπουργοί του θεωρώ ότι αποτελούν κομμάτι της νεώτερης ιστορίας μας. Ζήτησα την άδεια του Καραμανλή για την άρση του off the record σε μια μετεκλογική συνάντησή μας στη Ρηγγίλης, την έλαβα και προχώρησα. Με αφορμή την ερώτησή σας θα ήθελα να πω και κάτι γενικότερο. Οι δημοσιογράφοι, που τόσο αμφισβητούμαστε, οφείλουμε να αφήνουμε το δημόσιο ίχνος μας με ένα βιβλίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το βιβλίο αυτό είναι η έκτη συγγραφική μου απόπειρα από το 2000, όταν ο Ηλίας Λιβάνης εξέδωσε το πρώτο μου βιβλίο για τη μειονότητα της Θράκης.

• Ποιος Καραμανλής βγαίνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου;

– Αυτός που δεν ξέρουμε! Ο Καραμανλής που ξυπνά στις τέσσερις τα χαράματα τον υπουργό του επί των Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου για να συζητήσουν το πρόβλημα δανεισμού της χώρας. Ο Καραμανλής που πάει στο μπαρ του ξενοδοχείου μετά το βέτο στο Βουκουρέστι και δηλώνει στον Γιώργο Κουμουτσάκο ότι έκανε το καθήκον του απέναντι στον παππού του τον Μακεδονομάχο, τον πατέρα του και τον θείο του. Ο Καραμανλής που, πιεσμένος από τα «σκάνδαλα», τραγουδά σε ένα γλέντι στην Ευρυτανία την άνοιξη του 2008 ότι «μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλωνών». Ο Καραμανλής που λέει: «Έκανα λάθος που κάλυψα τον Βουλγαράκη στη ΔΕΘ». Ο Καραμανλής που ξεκαθαρίζει στους Μητσοτάκηδες ότι «δεν το συζητάω, ο Σαμαράς θα γυρίσει στη ΝΔ». Ο Καραμανλής που ντρέπεται να πει στους υπουργούς του: «Παραιτήσου». Και βέβαια λίγος από τον ιδιωτικό Καραμανλή. Η τελευταία συνομιλία του με τη μητέρα του Αλίκη, διάλογοί του με τη Νατάσα το βράδυ της νίκης του 2004 αλλά και της ήττας του 2009…

• Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι επιχειρείτε με το βιβλίο να ηρωοποιήσετε τον Καραμανλή;

– Τους απαντώ με μια ερώτηση: «Το διάβασαν;». Αν και είμαι είκοσι δύο χρόνια στο επάγγελμα, δεν παύω να εκπλήσσομαι.

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της κυκλοφορίας του κάποιοι προσπάθησαν να διαψεύσουν το βιβλίο και ένιωσαν το δυσάρεστο αίσθημα της αποτυχίας. Μετά άρχισαν να μηρυκάζουν αυτό που με ρωτάτε. Λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται για αγιογραφία! Νιώθω τιμή που ο Καραμανλής μού εμπιστεύθηκε τις σκέψεις του, αλλά όταν έβαλα κάτω μολύβι και χαρτί τα συναισθήματα έμειναν στην άκρη. Σε πάρα πολλά κεφάλαια, από το πρώτο κιόλας, του ασκώ κριτική για τις επιλογές του (Δεκέμβρης, βιβλίο Ιστορίας, η πάση θυσία ικανοποίηση της Αριστεράς, ο κρατισμός των υπουργών του κ.λπ.). Το βιβλίο είναι εκεί για όποιον καλόπιστο θέλει να το διαβάσει. Αλλά και για όποιον κακόπιστο.


Σχολιάστε εδώ