Διαμοιράζουν τα ιμάτια της ΔΕΗ!

Τα σχέδια για τη ΔΕΗ τίθενται σε εφαρμογή σε μια περίοδο όπου έχουν δημιουργηθεί, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης τρικομματικής συνεργασίας, έντονες προσδοκίες στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου μπορούν να κλείσουν, χωρίς αντιδράσεις, πολλές και μεγάλες δουλειές, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην αγορά. Όπως έχει επισημάνει το «Π» σε πρόσφατο δημοσίευμα, από την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλες συμφωνίες με τη Siemens (εξώδικος συμβιβασμός για τις ζημιές του Δημοσίου από το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων»), αλλά και για τη γρήγορη απεμπλοκή των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους εργολάβους.

Το κλίμα για την απομάκρυνση των πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, που αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν ενοχλήσει με τη στάση τους τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, είχε καλλιεργήσει ο ίδιος ο κ. Ζερβός κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Εσχάτως μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα, που παρουσίαζαν τα πέντε μέλη περίπου σαν… πέμπτη φάλαγγα υπονομευτών του έργου της διοίκησης.

Οι πέντε, για παράδειγμα, είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν τη μηνυτήρια αναφορά Ζερβού κατά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την κατάληψη στο κτίριο της Μεσογείων, καθώς στο κείμενο διατυπώνονταν ακόμη και ακραίες κατηγορίες, με βάση το άρθρο 183 του Π.Κ. περί σύστασης συμμορίας. Στο πιο μακρινό παρελθόν, γνωστή είναι η αντιπαράθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Απ. Μπαράτση, πρώην προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, με τον κ. Ζερβό, όταν είχε μπλοκαριστεί η προσπάθεια να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο η εξαγορά από (αριστερό του ’89) αιολικών πάρκων, με τίμημα που είχε χαρακτηρισθεί ως αδικαιολόγητα υψηλό (75 εκατ. ευρώ!) καθώς, όπως είχε ειπωθεί, δεν άξιζαν πάνω από 10 εκατ.

Στα όρια της νομιμότητας…

Την περασμένη Τρίτη, το δίδυμο Ζερβού-Παπακωνσταντίνου προχώρησε στην τελική… εκκαθάριση στο ΔΣ. Τα μέλη του προσήλθαν για προγραμματισμένη συνεδρίαση, για να ενημερωθούν από γραμματέα ότι μόλις είχαν… καρατομηθεί, σε αυτόκλητη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου συμμετείχε μόνο ο εκπρόσωπος του Δημοσίου. Η αυτόκλητη συνέλευση είχε συγκληθεί χωρίς απόφαση του ΔΣ και χωρίς διατυπώσεις δημοσιότητας, με πρωτοβουλία Ζερβού και Γ. Παπακωνσταντίνου και με την ανοχή του υπουργού Οικονομικών, που εκπροσωπεί το Δημόσιο στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται έως και πραξικοπηματική και είναι πάντως αμφίβολης νομιμότητας. Όπως σχολιάζουν νομικοί, στο καταστατικό της ΔΕΗ (Προεδρικό Διάταγμα 333/2000) δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει τη σύγκληση αυτόκλητης ΓΣ με τη συμμετοχή μόνο του Δημοσίου ως πλειοψηφούντος μετόχου, για την εκλογή μελών του ΔΣ, ασχέτως αν αυτό συνηθίζεται, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ.

Ούτε έχει διάταξη που να αναφέρει ότι μπορεί να συγκληθεί τέτοια συνέλευση κατ’ απόκλιση της ρητής διάταξης του άρθρου 26 παρ. 3 κ.ν. 2190/1920, κατά το οποίο η σύγκληση ΓΣ χωρίς πρόσκληση επιτρέπεται μόνο εφόσον παρίστανται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς κανένας να αντιλέγει στη σύγκλησή της και στη λήψη αποφάσεων. Το άρθρο 20 του Καταστατικού, άλλωστε, προβλέπει τη σύγκληση ειδικής ΓΣ για εκλογή μελών από τους μετόχους μειοψηφίας, στην οποία αποκλείεται η παράσταση του ελληνικού Δημοσίου-μετόχου. Πλην όμως και γι’ αυτήν τη συνέλευση απαιτείται πρόσκληση από το Δ.Σ., με τις ίδιες διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει το άρθρο 26 κ.ν. 2190/1920.

Βιάζονται να πουλήσουν;

Οι άκρως βεβιασμένες κινήσεις για την «εκπαραθύρωση» των πέντε μελών του ΔΣ ερμηνεύονται από πολλούς ως προσπάθεια να καμφθεί γρήγορα κάθε αντίρρηση στην εφαρμογή του σχεδίου για τη ΔΕΗ, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Γ. Παπακωνσταντίνου και «τρόικας». Όπως σχολίασε καυστικά, σε ανοικτή επιστολή του, ο κ. Γ. Τσαρούχας, ένα από τα μέλη που «εκπαραθυρώθηκαν»: «Το μεγαλύτερο “ευχαριστώ” το οφείλω στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που δεν με τίμησε με την εμπιστοσύνη της να εκπροσωπώ τον κύριο μέτοχο. Ορθά αξιολόγησε και έκρινε ότι δεν είμαι ο «κατάλληλος» άνθρωπος για την υλοποίηση των επερχόμενων επιλογών της. Επιλογών που θα καταστήσουν τη ΔΕΗ προτεκτοράτο των ιδιωτικών συμφερόντων και των δανειστών μας».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει από τον Σεπτέμβριο ότι, για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στον ανταγωνισμό, θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να αποσχισθούν, εντασσόμενες σε ξεχωριστή θυγατρική της ΔΕΗ για να πουληθούν «πακέτο», τέσσερις λιγνιτικές μονάδες: δύο στο Αμύνταιο, μία στη Μεγαλόπολη και άλλη μία στη Μελίτη Φλώρινας. Έντονες φήμες αναφέρουν ότι βασικός διεκδικητής των τεσσάρων μονάδων θα είναι η γαλλική EDF, που με αυτήν την «προίκα» μπορεί να δημιουργήσει πολύ γρήγορα μια «μικρή ΔΕΗ».

Το θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών έχει συζητηθεί τους τελευταίους μήνες και στους κόλπους της διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς αυτή θα πρέπει να αναλάβει να προωθήσει αυτήν τη διαδικασία «διαμελισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ που απομακρύνθηκαν δεν σκόπευαν να προβάλουν βέτο σε αυτές τις αποφάσεις, στο βαθμό που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο συμφωνίας της κυβέρνησης με την Κομισιόν.

Όμως, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο, αν προχωρήσουν στις σημερινές συνθήκες οι διαδικασίες πώλησης μονάδων, να καταλήξουν σε πολύ χαμηλό τίμημα για τη ΔΕΗ, αδικαιολόγητο για την πραγματική αξία των τεσσάρων μονάδων με βάση την παραγωγική τους δυναμικότητα.

Ενστάσεις τέτοιου είδους, όμως, φαίνεται ότι δεν συνάδουν με την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει γρήγορα, εντός των χρονικών ορίων της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην εκποίηση των τεσσάρων μονάδων. Και που κατέστησαν επιβεβλημένη την «εκπαραθύρωση» όσων διαφωνούντων θα μπορούσαν να προκαλέσουν «βραχυκυκλώματα» στα σχέδια για μεγάλες δουλειές…


Σχολιάστε εδώ