Δελτίο θυέλλης στα ΜΜΕ

Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ είναι απάντηση στις περικοπές μισθών κατά 20% σ’ όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω. Κατηγορούν τον Ψυχάρη ότι δεν τήρησε τα όσα είχε συμφωνήσει στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τρίμη.

Η απάντηση του Ψυχάρη ήταν ότι «εγώ θα απολύσω και κάντε ό,τι θέλετε». Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που έγινε, έφθασε στους εργαζομένους email του Ψυχάρη για περικοπές 20% και ατομικές συμβάσεις. Τότε έγινε λόγος για απεργία, να μην κυκλοφορήσει σήμερα το «Βήμα». Όμως απόφαση δεν υπήρξε. Από πλευράς Ψυχάρη η απόφαση λέγεται ότι είναι για μονομερείς περικοπές και όποιος δεχθεί καλώς, όσοι δεν συμφωνήσουν ας πάνε στο δικαστήριο!

= Στον ΣΚΑΪ τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν για δεύτερη φορά μείωση μισθού κατά 10%. Η εταιρεία αντιπρότεινε να καταθέσει γραπτά τη δέσμευσή της ότι δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις για οικονομικούς λόγους. Δεν έγινε δεκτό και η διοίκηση του ΣΚΑΪ αποφάσισε 12ωρη αναστολή του ενημερωτικού προγράμματος την Τετάρτη το μεσημέρι. Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε την Πέμπτη εικοσιτετράωρη απεργία, καθώς ο σταθμός έδωσε τελεσίγραφο να υπογράψουν οι συντάκτες τη μείωση μισθών μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

= Στο «Πρώτο Θέμα» βγήκαν δημόσια για πρώτη φορά διαμαρτυρίες για τη νέα μείωση 15% που ζητάει η εκδοτική ομάδα της εφημερίδας από όλους τους εργαζομένους. Με αφίσα που κυκλοφόρησε τονίζεται το ότι η εφημερίδα έχει «κέρδη» από τη μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας της.

= Στη «Ναυτεμπορική» έγινε στάση εργασίας και συνέλευση μετά την απαίτηση της εταιρείας να μειωθούν για τρία χρόνια οι μισθοί από 10% έως και 22%, ενώ έχουν γίνει ήδη δέκα απολύσεις.

= Στον «Αδέσμευτο Τύπο» προκηρύχθηκε απεργία και η εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Ο εκδότης-διευθυντής του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρης Ρίζος πρότεινε στους εργαζομένους να τους δώσει την εξόφληση Σεπτεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων στις 15 Δεκεμβρίου, να ξοφλήσει την άδεια καλοκαιριού σε όσους δεν είχε καταβληθεί (40 άτομα) και να πληρώσει τον μισό Οκτώβριο και η εξόφληση να γίνει στις 6 Ιανουαρίου. Όμως οι εργαζόμενοι του «Αδέσμευτου» προχώρησαν σε απεργία γιατί τους οφείλει και τον Νοέμβριο και μέχρι να τα πάρουν όλα αυτά θα τους όφειλε και τον Δεκέμβριο.

= Στο «Κέρδος» η διεύθυνση επανήλθε για τις μειώσεις μισθών. Μετά τη συλλογική άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν τη μείωση, τους μεταφέρθηκε το δίλημμα «ή υπογράφουν ή απολύονται», παρότι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

=Σε νεφελώδη κατάσταση βρίσκεται ακόμη η εφημερίδα «Ισοτιμία», η μεταβίβαση της οποίας σε άλλη εκδοτική δημοσιογραφική ομάδα αναγγέλθηκε από το διαδίκτυο. Την ώρα που γραφόταν σε μπλογκ πως θα αναλάβουν την εφημερίδα ο Αντ. Πίκουλας της «Αξίας», ο Γ. Τσιρογιάννης, διευθυντής της «Αυριανής», και ο Γ. Παπαγιάννης, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κάλεσε τους λιγοστούς εργαζομένους που έχουν απομείνει στη σαββατιάτικη οικονομική εφημερίδα και τους ανακοίνωσε μειώσεις μισθών από 10% έως 15%. Η ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία του κλάδου που παρενέβησαν ζήτησαν να μην υπογράψει κανείς ατομικές συμβάσεις. Παράλληλα διοχετεύεται σε οικονομικούς κύκλους το σενάριο της μεταβίβασης του τίτλου και η έκδοση με άλλη δημοσιογραφική ομάδα, στα πρότυπα της μεταβίβασης της «Εξέδρας» από τον ΔΟΛ στον Μ. Ανδρουλιδάκη.

= Προβλήματα πληρωμών και εντατικοποίηση της εργασίας καταγγέλλουν οι συντάκτες στη «Νίκη», ζητώντας την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Όπως σημειώνουν, η εφημερίδα δεν εφαρμόζει τη Σύμβαση, ενώ οι απολύσεις έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα εργασίας.

= Μετά την αναστολή έκδοσης του φύλλου της Δευτέρας στη «City Press» έγιναν δύο απολύσεις. Ανακοινώθηκε η απόλυση της Ε. Κάραλη από τη διόρθωση και του Ιωάννη Μέγα από το αθλητικό τμήμα.

= Ραγδαίες οι εξελίξεις για τον Ξένιο 94,3. Ο σταθμός που σίγησε με απόφαση του δημάρχου Φυλής την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζει τώρα ότι οι εργαζόμενοί του έχουν ήδη ενταχθεί στο προσωπικό του δήμου! Ζητήθηκαν οι μισθολογικές καταστάσεις των εργαζομένων του σταθμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι η λύση και η εκκαθάριση της εταιρείας με βάση απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής των Άνω Λιοσίων τον Ιούνιο του 2009. Η τελική τύχη του Ξένιου θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φυλής στις 20 Δεκεμβρίου.

= Εκτός «Real News» ο διευθυντής σύνταξης Βασίλης Θωμόπουλος.

= Νέα δημοσιογραφική αντίδραση, αυτήν τη φορά από την Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου και Νήσων, για να εξαιρεθούν οι άνεργοι του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Η Ένωση διαμαρτύρεται με επιστολή της στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του να περάσει τώρα η εξαίρεση των ανέργων του Ταμείου των ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ