«Ασχοληθείτε με τους ζωντανούς και αφήστε τους νεκρούς»

Το δημοτικό συμβούλιο του Μαρκόπουλου αποφάσισε ομόφωνα και βιαστικά να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο δίπλα από το κοιμητήριο της περιοχής. Η ανακοίνωση του δημάρχου άναψε φωτιές μεταξύ της δημοτικής αρχής και του Μητροπολίτη Μεσογαίας, κ. Νικόλαο. Ο Μητροπολίτης, άριστος γνώστης των θεμάτων βιοηθικής, έγινε πυρ και μανία με τη δημοτική αρχή, αφού ο δήμος «πάτησε» σε έναν ευαίσθητο χώρο που τυχαίνει να γνωρίζει ίσως όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα.

Έτσι, ο κ. Νικόλαος διένειμε εγκύκλιο στους ναούς, με την οποία απαντά στις «προτροπές» του δήμου, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει με υπερηφάνεια τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου. Και αυτό δεν ήταν που ενόχλησε τον Μητροπολίτη. «Οι ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας είναι διακριτοί. Ψηφίστηκε και ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει σε ένα θέμα που έχει νομοθετικά ρυθμιστεί», είπε ο Μητροπολίτης στην εγκύκλιό του. Όμως εξεμάνη με την ανακοίνωση του δήμου, που θεώρησε αυθαίρετα «καλό» να ενημερώσει τον κόσμο για τη θέση της Εκκλησίας και του «κλείνει το μάτι» ότι μπορεί να είναι και χριστιανός, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αντί για ταφή να προτιμήσει την πυρά για το σώμα του…

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας άφησε αιχμές για τη βιασύνη που επέδειξε ο συγκεκριμένος δήμος «νωρίτερα και από τους μεγάλους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά» να γίνει το αποτεφρωτήριο. Το καρφί πήγαινε στον δήμο υπονοώντας πως όλη αυτή η υπόθεση έχει να κάνει με τα έσοδα στα ταμεία, αφού το αποτεφρωτήριο θεωρείται μια καλή πηγή εσόδων για τους ζημιογόνους δήμους… Ο Μεσογαίας από την αρχή θέλησε, ως αρμόδιος για τα θέματα βιοηθικής, να στείλει μήνυμα στους δήμους ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να κάνει «τα στραβά μάτια» να ανεχτεί και να τελείται κανονικά το μυστήριο της εξοδίου ακολουθίας, αλλά στη συνέχεια αντί για το κοιμητήριο να οδηγείται η σωρός στο αποτεφρωτήριο. Ο δήμαρχος Σ. Μεθενίτης σε δική του ανακοίνωσή του επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας πως «μόνο σε καθυστερημένες, θεοκρατικού τύπου κοινωνίες της Ασίας οι αγιατολάχ ή οι μουλάδες έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο επί των δικαιωμάτων των πολιτών», δηλώνοντας έκπληκτος από τον φανατισμό του ιεράρχη.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή είναι υπόθεση της Εκκλησίας

Ο Μεσογαίας το ξεκαθάρισε στην εγκύκλιό του πως δεν χωρούν εκπτώσεις στο θέμα και, σύμφωνα με απόφαση της Ιεραρχίας (12 Μαΐου 2010), «για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της». Εκείνοι που κάνουν πολιτική κηδεία ή δεν επιλέγουν τίποτε είναι ελεύθεροι για το αποτεφρωτήριο, όμως εμείς ούτε τις ακολουθίες μπορούμε να αλλάξουμε ούτε φυσικά την παράδοση και την πίστη μας να αλλοιώσουμε, υπογράμμισε ο κ. Νικόλαος. «Με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη, εντελώς αβίαστα κάποιοι επιδιώκουν να εισαγάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις» σημείωσε. «Τα κοιμητήρια είναι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά η εξόδιος ακολουθία και η ταφή αποτελούν αποκλειστικά υπόθεση της Εκκλησίας, την οποία τελεί για όσους της το ζητούν με τους δικούς της και μόνον όρους».

«Ασχοληθείτε με τους ζωντανούς»

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στο μήνυμα που άκουσαν οι πιστοί στους ναούς της Μητρόπολής του υπογράμμισε πως το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτές τις δύσκολες μέρες στα Μεσόγεια δεν είναι η καύση των νεκρών, αλλά η κινητοποίηση «για την ανάσταση των πνευματικά νεκρών και τη συντήρηση των φτωχών και των πεινασμένων». «Αν υπάρχουν κάπου χρήματα, γιατί αυτά να μη δοθούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσων ανθρώπων που υποφέρουν και να δίνονται σε αμφίβολες οικονομικά και πολυσυζητημένες ηθικοπνευματικά επενδύσεις;» ανέφερε ο κ. Νικόλαος. Και κατέληξε λέγοντας πως καλύτερα θα ήταν να επενδύσουμε σε ενδιαφέρον γι’ αυτούς που παλεύουν να ζήσουν, παρά σε αποτεφρωτήρες νεκρών. «Και αυτό θα κάνουμε ως Εκκλησία στα Μεσόγεια. Η τιμή των νεκρών συμβαδίζει με το ενδιαφέρον για τους ζωντανούς».


Σχολιάστε εδώ