Ένας νέος Γιωρκάτζης αντίπαλος του ΑΚΕΛ!

Η μάχη της Λευκωσίας

Στη Λευκωσία αντιμέτωποι είναι η νυν δήμαρχος Ελένη Μαύρου, η οποία υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γιος του δολοφονημένου το 1970 υπουργού Εσωτερικών και Άμυνας Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ. Είναι ετεροθαλής αδελφός του Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του τέως Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο Κ. Γιωρκάτζης εμφανίζεται να έχει προβάδισμα έναντι της Ελ. Μαύρου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μετά τη δημαρχία, μελλοντικά θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δέχεται πάντως και πυρά ότι έχει ασχοληθεί με την πολιτική λόγω των χρημάτων της μητέρας του Φωτεινής Παπαδοπούλου, διαχειρίστριας του Ιδρύματος Λεβέντη. Από την άλλη, η κ. Μαύρου δεν έχει να επιδείξει έργο και κουβαλά, εκτός των άλλων, τις αμαρτίες της αποτυχημένης διακυβέρνησης Χριστόφια.

Το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό

Ενώ η Μαύρου μάλλον χάνει στη Λευκωσία, στη Λεμεσό ο Ανδρέας Χρίστου του ΑΚΕΛ φαίνεται να έχει σίγουρη τη δημαρχία, με αντίπαλο τον νυν βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού. Η αναμενόμενη νίκη του Ανδρέα Χρίστου δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ότι η πόλη της Λεμεσού ψήφιζε παραδοσιακά

ΑΚΕΛ, αλλά και της καθυστέρησης του ΔΗΣΥ να υποδείξει υποψήφιο.

Ο Χρίστου είναι από τα στελέχη πρώτης γραμμής του ΑΚΕΛ και φημίζεται για την αποστροφή του προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις, πως ο Χρίστου ισχυριζόταν ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι Έλληνες αλλά ελληνόφωνοι.

Αμφίρροπος αγώνας

Άλλος μεγάλος δήμος είναι εκείνος του Στροβόλου, στη Λευκωσία, που είναι στην ουσία ο μεγαλύτερος στην Κύπρο. Αντίπαλοι είναι ο νυν δήμαρχος Σάββας Ηλιοφώτου που υποστηρίζεται από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ο Λάζαρος Σαββίδης, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ.

Ο κ. Ηλιοφώτου διαθέτει ελαφρό προβάδισμα, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Άλλωστε, ο κ. Ηλιοφώτου έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στον δήμο λόγω της κακής μέχρι τώρα διαχείρισής του.

Γαλανός στην Αμμόχωστο

Ήδη έχει ανακηρυχθεί δήμαρχος Αμμοχώστου, χωρίς αντίπαλο υποψήφιο, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αλέξης Γαλανός, ο οποίος ήταν και την προηγούμενη πενταετία δήμαρχος.

Είναι δύσκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων με προέκταση τις Προεδρικές, διότι αναλόγως της περιοχής, του δήμου ή της κοινότητας δημιουργούνται συμμαχίες κομμάτων και πολιτών.


Σχολιάστε εδώ