Μήνυσαν 8 υπουργούς!

Οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου κινδυνεύουν να έχουν περιπέτειες με Εξεταστική Επιτροπή μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, διά του δικηγόρου τους Νίκου Αντωνιάδη, πέντε δήμαρχοι (Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Μεγαρέων, Ναυπλιέων, Σαλαμίνας), ο αντιδήμαρχος Λευκάδας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, οι πρόεδροι πέντε Ομοσπονδιών Αλιευτικών Συλλόγων (Ιονίων Νήσων, Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου), καθώς και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και πρόεδροι συλλόγων όλης της χώρας (συνολικά 27 μηνυτές). Συγκεκριμένα, η μήνυση στρέφεται κατά των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Νίκου Σηφουνάκη, Χάρη Καστανίδη, Βαγγέλη Βενιζέλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη, Παύλου Γερουλάνου και Γιάννη Ραγκούση, μέλη της Επιτροπής Συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Αντικείμενο της μηνυτήριας αναφοράς είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι μηνυθέντες υπουργοί στις 4 Νοεμβρίου, την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, με την οποία ΚΥΑ εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με τη μήνυση, στην ΚΥΑ που υπεγράφη στις 4.11.2011 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την ίδια ημέρα (Β-2505/ 4.11.2011) «οι μηνυόμενοι υπουργοί βεβαίωσαν ψευδώς ότι έλαβαν υπόψη τους, ως στοιχείο 30, ανύπαρκτο έγγραφο, ήτοι την υπ’ αριθμ. 26/ 4.11.2011 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, η οποία γνώμη, καίτοι μη δεσμευτική, ήταν υποχρεωτική και αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση, άνευ της οποίας δεν νομιμοποιούντο οι μηνυόμενοι υπουργοί να εκδώσουν την επίμαχη ΚΥΑ».

Οι μηνυτές καταγγέλλουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν είχε προλάβει να γνωμοδοτήσει επί του σχεδίου του χωροταξικού έως τις 4 Νοεμβρίου, ημέρα που έμενε–δεν έμενε η κυβέρνηση, οπότε δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν οι υπουργοί και να υπογράψουν την ΚΥΑ χωρίς την προαπαιτούμενη αυτή γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Παρά ταύτα, όπως καταγγέλλουν οι μηνυτές, οι υπουργοί, που δεν γνώριζαν αν θα παρέμεναν στις υπουργικές θέσεις τους τις επόμενες ημέρες, υπέγραψαν την ΚΥΑ, και στο σώμα της απόφασης βεβαίωσαν ψευδώς ότι το Εθνικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει. Αναφέρουν δε ότι ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, καθηγητής Λουδοβίκος Βασενχόβεν, όταν διαπίστωσε ότι υπογράφηκε η ΚΥΑ και ότι σ’ αυτή βεβαιωνόταν ότι ελήφθη υπόψη η «γνώμη» του Εθνικού Συμβουλίου, παραιτήθηκε.

Οι μηνυτές αμφισβητούν ακόμη και το αν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η συνεδρίαση των οκτώ υπουργών (πρόκειται για Επιτροπή του άρθρου 3 του ν. 2742/1999, η οποία συνεδριάζει κανονικά και με τήρηση πρακτικών), καθώς, όπως αναφέρουν στη μήνυσή τους, από τα στοιχεία που έλαβαν από το Εθνικό Συμβούλιο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αποδεικνύεται ότι το νωρίτερο που θα μπορούσαν να συνεδριάσουν οι υπουργοί ήταν μετά τις 8.30 το βράδυ, όταν όμως ήταν ήδη στα έδρανα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά η ΚΥΑ όχι μόνο υπογράφτηκε, αλλά πρόλαβε και πήγε στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύτηκε.

Ειδικότερα μάλιστα για τον Παύλο Γερουλάνο, εκτός της κατηγορίας της ψευδούς βεβαίωσης, καταγγέλλουν ότι «όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία μονομελούς ή συλλογικού οργάνου στην επίδικη υπόθεση, πολλώ δε μάλλον από την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και την υπογραφή της επίδικης ΚΥΑ, αφού στην οικογένειά του ανήκει η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, η σύζυγός του, Λάρα Γερουλάνου, είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω εταιρεία (καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών), και η θεσμοθέτηση της επίμαχης ΚΥΑ συνδεόταν με άμεσο προσωπικό και οικονομικό συμφέρον του μηνυόμενου υπουργού, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου ωφελείται τα μέγιστα από αυτήν».


Σχολιάστε εδώ