Σε κενό αέρος…

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, αστάθεια και ανησυχία συνθέτουν το παγκόσμιο σκηνικό στο μέτωπο της οικονομίας. Σε μια καθοριστική για το μέλλον στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι, κατώτεροι των περιστάσεων και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση. Κατά συνέπεια, παραμένει άγνωστο κατά πόσο οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ριζικά και με οριστικό τρόπο τα προβλήματα. Το διεθνές περιβάλλον είναι εχθρικό, με τους οίκους αξιολόγησης να καραδοκούν απειλώντας να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Το ευρώ δέχεται «επιθέσεις» και τα spreads πήραν την ανηφόρα. Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι τα προηγούμενα 24ωρα εντάθηκαν οι φήμες και τα σενάρια για δραματικές εξελίξεις, ακόμη και για κατάρρευση ή διάσπαση της Ευρωζώνης. Εν μέσω αναταράξεων, οι προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από το τούνελ καθίστανται ακόμη πιο δύσκολες, τα περιθώρια στενεύουν και οι πιέσεις από τους δανειστές εντείνονται. Τα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση κινούνται με διαφορετικούς προσανατολισμούς και αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο του μεταβατικού πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Που σημαίνει ότι ο περιορισμένος πολιτικός χρόνος που έχει στη διάθεσή του έχει γίνει ακόμη πιο περιορισμένος, εκτός κι αν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις που θα τον κρατήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και πέραν του Μαρτίου.
Νέα ήθη
Ο προϋπολογισμός του 2012 εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν, με ευρεία πλειοψηφία (258 ψήφοι), ωστόσο κατά την πενθήμερη συζήτηση συνέβησαν πρωτόγνωρα πράγματα. Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι το κόμμα του ψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά διατηρεί τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του για επιμέρους μέτρα. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και επανήλθε στη 19η Φεβρουαρίου ως… καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο Β. Βενιζέλος άσκησε κριτική στη στάση της ΝΔ, ζητώντας ευρεία συναίνεση για την εφαρμογή των αποφάσεων, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης… έπλεξε το εγκώμιο του Λ. Παπαδήμου. Είχαμε ακόμη και αντιπαραθέσεις εσωκομματικού χαρακτήρα: από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κοντράρονται για την «επόμενη ημέρα» και τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας. Ενώ στελέχη της ΝΔ εκτόξευσαν «πυρά» κατά του Δ. Αβραμόπουλου, που τις προηγούμενες ημέρες είχε πάρει αποστάσεις από τη γραμμή της ΝΔ, λέγοντας ότι είναι «οξύμωρο» να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού το ενδιαφέρον στρέφεται στην επίσκεψη της «τρόικας» -φθάνει αύριο- και στις επαφές που θα έχει με τους βασικούς υπουργούς. Στην ατζέντα των συζητήσεων τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2013-14 αλλά και η πορεία του προϋπολογισμού του 2011, όπου η σημαντική υστέρηση στα έσοδα άνοιξε παράθυρο για πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2012.
Στην αναμονή
ΤΙΣ αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου περιμένουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα. Από την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, πάντως, δεν φάνηκε… έτοιμος να εγκαταλείψει την καρέκλα του αρχηγού, υπερασπίστηκε το έργο του όσο ήταν στην πρωθυπουργία και σημείωσε ότι θα παραμείνει μαχητής! Τα νερά τις προηγούμενες ημέρες τάραξε η δημόσια παρέμβαση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, μία εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Παπανδρέου. Ζήτησε ευθέως να αποχωρήσει, καταλογίζοντάς του πλήρη αποτυχία κατά την προηγούμενη διετία και ότι εξαιτίας των λαθών του το ΠΑΣΟΚ διέρρηξε τις σχέσεις του με την Ευρώπη και την κοινωνία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο σε αποικία θα μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος! Τα λεγόμενά του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα: Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Παπακωνσταντίνου πήραν αποστάσεις, ενώ ο Μιχ. Καρχιμάκης καταλόγισε στον υπουργό Ανάπτυξης «προπέτεια, αλαζονεία, αχαριστία». Σε παρέμβασή του ο Κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε κατά των προσωπικών στρατηγικών και των καλλιστείων στις διαδικασίες διαδοχής. Άκαιρη χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση ο Θ. Πάγκαλος, προβάλλοντας τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και η χώρα. Επικεφαλής ομάδας βουλευτών ο Χ. Καστανίδης, σε κείμενο εξέφρασε τις… αγωνίες του για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Το θερμόμετρο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει διαρκώς και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται απρόσμενες εξελίξεις…
Ισορροπίες
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή των Σκοπίων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις -ήταν αρνητική για την Ελλάδα-, ωστόσο δεν αλλάζει δραματικά την κατάσταση στην υπόθεση. Το Δικαστήριο τάχθηκε κατά της χώρας μας για την κίνησή της να μπλοκάρει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όμως δεν απαγορεύει στην Ελλάδα να επαναλάβει ανάλογη ενέργεια στο μέλλον. Η κυβέρνηση τηρεί χαμηλούς τόνους, με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει ότι η απόφαση της Χάγης δεν υποκαθιστά τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί πρώτα λύση στο ζήτημα της ονομασίας και μετά να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση στο ζήτημα του ονόματος, ενώ η ΝΔ σημείωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις πάγιες «κόκκινες γραμμές». Ένα όνομα έναντι όλων που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Σχολιάζοντας την απόφαση της Χάγης, το ΚΚΕ μίλησε για επιβεβαίωση της αδιέξοδης πολιτικής που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις προηγούμενες δεκαετίες. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε η όποια απόφαση για την ονομασία να ληφθεί με δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό.


Σχολιάστε εδώ