Ρίχνουν τους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ

Τη ρήση Παπαδημούλη επικαλούνται έμπειρα στελέχη του ΣΥΝ για να συνεφέρουν τα ενθουσιώδη στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη η κυρίαρχη δύναμη της Αριστεράς και μπορεί να καθορίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Αφορμή για τον ενθουσιασμό των στελεχών του χώρου ήταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεχή άνοδο, με αποκορύφωμα το «Βαρόμετρο Δεκεμβρίου» της Public-Issue, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής εμφανίζει ποσοστό της τάξης του 14% (!) πάνω και από το ΚΚΕ που έχει 13,5% και τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, που αρκετά ενισχυμένη παίρνει το 9,5%.

Αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα είχε ίσως υπόψη του ο Α. Τσίπρας, που δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι διαμορφώνεται μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην οποία η ευρύτερη Αριστερά για πρώτη φορά φαίνεται ότι μπορεί να είναι ακόμα και πρώτη δύναμη (στο «Βαρόμετρο Δεκεμβρίου» το ΠΑΣΟΚ έχει 15,5% και η ΝΔ 30%).

Η πρόταση, λένε στον ΣΥΝ, που έχουμε καταθέσει για τη συνεργασία των δυνάμεων που από αριστερά θα αντιπαλεύουν το Μνημόνιο και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ έχει άμεσο, πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς σε αυτήν φαίνεται ότι συμπορεύονται και δυνάμεις που εγκαταλείπουν το «μνημονιακό ΠΑΣΟΚ».

Ωστόσο, δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, αφού θεωρούν ότι εμπόδιο στη συγκρότηση μιας τέτοιας συνεργασίας είναι η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και δευτερευόντως η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη, που μέχρι πρότινος ήταν κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, λένε, έχουμε δεδομένη και διακηρυγμένη την πρόταση μιας ευρύτερης συνεργασίας, η οποία κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να είναι πρώτη δύναμη και να πάρει το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο σημερινός εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ 9 είπε ότι οι άλλες δυνάμεις χρησιμοποιούν προφάσεις για να αρνηθούν τη συνεργασία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Α. Παπαρήγα λέει ότι είμαστε φιλοευρωπαϊστές και γι’ αυτό δεν συνεργάζεται μαζί μας, ενώ ο Φ. Κουβέλης λέει ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Πρόσχημα είναι και για τους δύο η Ευρώπη, αφού τώρα έχουμε την ιστορική ευκαιρία για πρώτη φορά μετά το ’40-44, όταν με το ΕΑΜ η Αριστερά κατάφερε να γίνει ηγεμονεύουσα δύναμη, να γίνουμε πρώτη πολιτική δύναμη και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που σκοπό θα έχει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και τη λαίλαπα».

Ωστόσο, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, παρά την ξεκάθαρη άρνηση του ΚΚΕ να συναινέσει σε μια συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, σημείωσαν την παρέμβαση της Α. Παπαρήγα στην ομιλία που αυτή έκανε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Σε αυτήν η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε αυστηρή κριτική και αποδόμησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά στελέχη της Κουμουνδούρου κράτησαν την αναφορά της ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα κόμματα που συγκυβερνούν και ότι αυτός δρα μέσα στο κίνημα, παρόλο που οι προτάσεις του είναι επιζήμιες για τα λαϊκά συμφέροντα.

Έτσι, κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ εκτίμησαν ότι στη Βουλή «παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον, πέραν της προφανούς διάστασης που υπήρχε σε απόψεις, την κατάθεση των στρατηγικών απόψεων από τις δυνάμεις της Αριστεράς». Ήταν, είπε ο Ν. Βούτσης, μια συζήτηση η οποία «από όλες τις πλευρές δεν έμεινε σε αφορισμούς και από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ δεν έμεινε σε εμμονές πλήρους απαξίωσης του μαζικού κινήματος, που είναι προφανώς κάτι πολύ ευρύτερο του κόμματος, ή και μη αναγνώρισης των άλλων αριστερών πολιτικών δυνάμεων, που επίσης προφανώς δεν είναι μόνο το ΚΚΕ. Ήταν μια συζήτηση, με τη διάσταση των απόψεων, για στρατηγικά ζητήματα, που όμως είναι συζήτηση και δεν είναι αφορισμοί και a priori διεκδίκηση μονοκαθεδρίας».

Η ζωή θα δείξει, όπως θα έλεγε και ο Χ. Φλωράκης.


Σχολιάστε εδώ