Κινήσεις ανατροπής του Γ. Παπανδρέου
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π»:
• Αν ο Γ. Παπανδρέου δεν αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες διαδοχής, μέσα στον Δεκέμβρη, μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών θα αναλάβει πρωτοβουλία ανατροπής του μέσω των θεσμικών οργάνων του Κινήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει αρχίσει ήδη η συλλογή υπογραφών, σε παραπάνω από ένα κείμενα.
• Ήδη αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαβλέπουν ότι ή είναι οριακή η επανεκλογή τους ή δεν θα επανεκλεγούν, βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Φ. Κουβέλη, με ενδιάμεσο τον Ν. Μπίστη, για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ ή προσχώρηση. Υπενθυμίζεται ότι με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη αναμένεται να συνεργαστεί η πολιτική κίνηση που σχημάτισαν πρόσφατα οι Β. Οικονόμου, Ν. Γαλανός, Μ. Γιομπαζολιάς (οι οποίοι αποχώρησαν από το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά), ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται και στελέχη του πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικού» στρατοπέδου (Μπίστης, Χριστοδουλάκης κ.ά.).
• Ο ίδιος ο Γιώργος δείχνει να θέλει ή να παραμείνει, αν αυτό είναι δυνατόν, ή –επειδή αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου– να αποχωρήσει διαπραγματευόμενος την «προστασία» του. Ωστόσο έχει δεχτεί εισηγήσεις για ανάληψη πρωτοβουλίας για ένα νέο κόμμα, που δεν θα φέρει καν τον τίτλο «ΠΑΣΟΚ», αλλά θα είναι κάτι εντελώς νέο!
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο πλαίσιο ενός σχεδίου παραμονής ή σκληρής διαπραγμάτευσης ο τέως πρωθυπουργός έχει αρχίσει έντονα να πλασάρει τη γραμμή της μετάθεσης του χρόνου των εκλογών ακόμα και για το φθινόπωρο!
Παραβιάζει, δηλαδή, κατάφωρα τη συμφωνία με τον Αντ. Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας!
Προσδοκά ότι, αν οι εκλογές μετατεθούν, θα υπάρξει ανοχή σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες διαδοχής, ότι οι αντιδράσεις μπορεί να εκτονωθούν, ότι οι διαδικασίες μπορεί να τραβήξουν σε βάθος χρόνου και –τελικά– ότι… έτσι μπορεί να διασωθεί!
Και αυτό διότι εκτιμά (ή έτσι του έχουν πει) ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν αποκλείεται να έχει ανακάμψει!
Δεν αποκλείει, δηλαδή, ότι θα έχουν ξεχαστεί τα έργα και οι ημέρες του όσο ο καιρός θα περνά και θα κυβερνά κάποιος άλλος, οπότε όλα θα είναι ανοιχτά…
Ούτως ή άλλως, σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση, αφού είναι σαφές ότι οι στρατηγικές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου διαφέρουν.
Ο Γιώργος, όπως προαναφέραμε, θέλει να πάνε όσο πιο πίσω γίνεται οι εκλογές. Το ίδιο και ο Γ. Καρατζαφέρης, για τους δικούς του λόγους, που επίσης σχετίζονται με την αίσθηση ότι χάνει ποσοστά και το δικό του κόμμα σε αυτήν τη φάση.
Από την άλλη, ο Αντ. Σαμαράς δεν κάνει πίσω. Ζητάει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και κατανοεί μόνο μια πολύ μικρή παρέκκλιση, μέχρι τα μέσα του Μάρτη. Διαφορετικά απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος εκτιμά ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μέσα στον Μάρτη ή, έστω, την Κυριακή των Βαΐων (8 Απρίλη), χωρίς πάντως να αποκλείει να πάνε και λίγο μετά το Πάσχα…
Πάντως η εκτίμηση είναι ότι οι διαδικασίες για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Φλεβάρη.
Στρατηγικές αντικρουόμενες
Γεγονός είναι πως η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο θα είναι καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου μετά την επιστροφή του από τη Ν. Αφρική θα συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Είναι όμως ακόμα άγνωστο αν θα το κάνει αυτό για να σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής ή για να εκτονώσει το εκρηκτικό εσωκομματικό κλίμα και να «αγοράσει» ακόμα λίγο χρόνο.
Ωστόσο, αν συμβεί το τελευταίο, θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες ακόμα και εξελίξεων μη ελεγχόμενων.
Οι αντιδρώντες σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σύγκλησης οργάνων με σκοπό την ανατροπή του!
Οι βουλευτές που τον συνάντησαν τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τις θέσεις και τις προθέσεις του, αφού δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά περισσότερο ακούει.
Πάντως, ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί ώστε να αποχωρήσει αμέσως είναι οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ιστορικά χαμηλά για το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο. Και οι αναλυτές των ερευνών επισημαίνουν ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ, αν πάει στις εκλογές με επικεφαλής αυτόν, κινδυνεύει με ήττα τεραστίων διαστάσεων.
Εκτός όμως από τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν και άλλα στοιχεία που «σπρώχνουν» τον Γιώργο στην έξοδο, όπως εκλογές σε επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές ενώσεις (π.χ. στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Πειραιά το ΠΑΣΟΚ έχασε για πρώτη φορά την πλειοψηφία, ενώ στον Δήμο Αθηναίων στις εκλογές για εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ υπέστη πανωλεθρία) ή αποκαλύψεις που πλέον τον αποδομούν, όπως η αποκάλυψη ότι ο φίλος του Αθεμπίγιο, που είχε ανακοινωθεί ότι θα έκανε το master plan για την αξιοποίηση του Ελληνικού δωρεάν, τελικά αμείφθηκε με 180.000 ευρώ…
Οι στρατηγικές των δελφίνων από την άλλη μεριά (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) διαφέρουν.
Οι Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης επιμένουν σε εκλογή του νέου αρχηγού πριν από τις εκλογές και με κάλπες, ενώ ο Β. Βενιζέλος δείχνει να μη βιάζεται και να προτιμά την εκλογή από ένα μικρότερο εκλογικό σώμα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο ή η Κ.Ο.
Πάντως, το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Βενιζέλου την τελευταία περίοδο ενισχύεται με προσχωρήσεις στελεχών ή «ανένταχτων» ή προσκείμενων στον Γιώργο, όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Παπαϊωάννου, Δημ. Ρέππας (ο τελευταίος υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος)…