ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ

• Υπερδραστηριότητα του ΤΕΕ υπήρξε αυτή την εβδομάδα. Στη συνεδρίαση της διοικούσας την Τετάρτη αποφασίστηκε να αποσύρει όλους τους εκπροσώπους που στέλνει, θεσμικά, στο ΥΠΕΚΑ τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ώστε να πιέσει τον υπουργό να προωθήσει τις τροπολογίες για τις οποίες δεσμεύτηκε στα μέλη της διοικούσας που τον επισκέφθηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Παράλληλα, την Τετάρτη το ΤΕΕ θα «κατεβάσει» προειδοποιητικά το ηλεκτρονικό σύστημα για τα αυθαίρετα! Μάλιστα, η διοίκηση έχει σκοπό να το επαναλάβει (ίσως και μόνιμα…) εφόσον ο υπουργός (και φίλος του προέδρου του ΤΕΕ…) Νίκος Σηφουνάκης δεν υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να κάνει. Από τη μία ο Σπίρτζης προσπαθεί να τον διευκολύνει και να τον καλύπτει, από την άλλη όμως, όσο δεν προχωρούν αυτά που έχει υποσχεθεί ο υπουργός, δέχεται μεγάλη πίεση από τη ΔΚΜ αλλά και από τις άλλες παρατάξεις να αντιδράσει με ακραίο τρόπο.

• Θυμάστε που σας γράφαμε για τα θέματα των ελάχιστων αμοιβών, την περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού, την εξέταση του ύψους των εισφορών των μηχανικών στο ΤΕΕ αλλά και το ζήτημα της υποχρέωσης εγγραφής; Θυμάστε που σας λέγαμε για τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Για τα θέματα που θέτει η «τρόικα»; Για τις αλλαγές που έρχονται οσονούπω; Ε, λοιπόν, έπειτα από όσα γράψαμε τους τελευταίους μήνες, ξύπνησαν ο πρόεδρος και η διοικούσα του ΤΕΕ. Με μία οργισμένη ανακοίνωση ο Χρήστος Σπίρτζης επιτίθεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ζητά να έρθει το ζήτημα στη Βουλή, απευθυνόμενο στον Θανάση Τσούρα, πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας! Στην ανακοίνωση απάντησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μιλώντας για απαξιωτικό και προσβλητικό κείμενο, τονίζοντας ότι θα λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια! Σημειώστε ότι δεν μιλάμε για κάποια προσωπική αντιδικία, αλλά για επίσημη αντιπαράθεση δυο θεσμών της ελληνικής Πολιτείας.

• Σύσκεψη των διοικουσών των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο (η ύλη της στήλης κλείνει νωρίτερα…), χωρίς ατζέντα, με σκοπό την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί της περιφέρειας. Το όργανο είναι άτυπο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ απέφευγε τη σύγκλησή του, προσπαθώντας να γλιτώσει, από όσα μαθαίνουμε, την αναμενόμενη επίθεση που θα δεχτεί για την απάθεια και την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία έχει καταστρέψει το επάγγελμα του μηχανικού. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο λαός, και αυτή την ακούνε πάντα οι υψηλά ιστάμενοι.

• Το Σαββατοκύριακο, παράλληλα, συνεδριάζει η Κεντρική Αντιπροσωπεία με καυτά θέματα, όπως αυτό του προϋπολογισμού, οι νόμοι 4014 και 3982, το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ. Ο προϋπολογισμός, στον οποίο εισηγητής είναι ο αντιπρόεδρος και μέλος της ΔΚΜ Σωκράτης Αλεξιάδης, θα είναι μειωμένος κατά 25% περίπου, επιδιώκοντας να είναι πραγματικός και όχι πλασματικός, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Άλλωστε, με την απελευθέρωση των αμοιβών και εξαιτίας της μείωσής τους, το ΤΕΕ αναμένει μειωμένα έσοδα. Όσον αφορά τους δύο νόμους, η κουβέντα αναμένεται να επικεντρωθεί στον 4014, λόγω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί στην υποβολή, εξαιτίας αδυναμιών του ΤΕΕ, που φορτώθηκε τη διεκπεραίωση από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικές ερωταπαντήσεις, οι οποίες μάλιστα νομικά δεν έχουν καμία υπόσταση, αφού την ευθύνη την έχει πλέον ο ιδιώτης μηχανικός. Το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ είναι πλέον απαρχαιωμένο και εκθέτει όλους τους μηχανικούς για τον τρόπο που εκλέγουν τα όργανα. Αναμένεται προσπάθεια, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΚ και της ΔΚΜ, να εκσυγχρονιστεί με κάποιες τροποποιήσεις.

• Τακτικός ελιγμός επιπέδου «μεγάλου μπαλαδόρου» έγινε από τον Χρήστο Σπίρτζη στα θέματα ασφάλισης και εισφορών των μηχανικών. Σας έχουμε αναφέρει ότι οι εισφορές για τους νέους μηχανικούς θα αυξάνονταν δραματικά και ότι αυτό είχε προκαλέσει πρωτοφανές κύμα δυσαρέσκειας, που κόντευε να φτάσει σε επίπεδα χειροδικίας. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, λοιπόν, αφού πίεσε (και παρασκηνιακά…) και βγήκε εγκύκλιος από το υπουργείο που μετριάζει τις επιπτώσεις της αύξησης, τώρα πετάει την μπάλα στους δικούς του! Καλεί, λοιπόν, το ΕΤΑΑ αλλά και το πρώην ΤΣΜΕΔΕ να αναλάβουν πρωτοβουλία και να περάσουν ειδικές ρυθμίσεις, για τις οποίες δεν χρειάζεται νόμος ή υπουργική απόφαση (μείωση προϋποθέσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, απάλειψη προσαυξήσεων λόγω καθυστέρησης, αύξηση αριθμού δόσεων διακανονισμού κ.λπ.). Πρόταση του ΤΕΕ είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις να αφορούν τους νέους μηχανικούς (5ετίας), όσους μηχανικούς (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες) έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και όσους μηχανικούς έχουν απολυθεί. Όλα αυτά γίνονται, όπως σας είχαμε πει εδώ και καιρό, για να αποφύγουν κάποιοι τα γιαούρτια. Για να δούμε…

• Στους αρχιτέκτονες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Υποψήφιοι πρόεδροι είναι οριστικά τρεις, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται: Φυντικάκης από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ , Μαδεμοχωρίτης από την ΕΛΕΜ και Δεσποτίδη από τη ΔΚΜ. Φαβορί είναι ο πρώτος, παρά το ζήτημα που υφίσταται με την πρωτόδικη καταδίκη για το στέγαστρο στη Σαντορίνη. Ακολουθεί, σε πιθανότητες εκλογής, ο Μαδεμοχωρίτης, που είναι καλός αρχιτέκτονας, με γνώσεις γύρω από όλους τους τελευταίους νόμους. Τελευταία φαίνεται να είναι, κατ’ αρχάς, η μόνη γυναίκα, η Δεσποτίδη, αφού είναι και η πιο μικρή. Ωστόσο, έχει εμπειρία από τον ΣΑΔΑΣ, αφού ήταν γενική του γραμματέας, και προέρχεται από την πρώτη, με διαφορά, παράταξη στις πρόσφατες εκλογές, ΔΚΜ. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες στο τμήμα Αττικής, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το τι θα γίνει στον ΣΑΔΑΣ.

• Ας πούμε ότι υπάρχει ένα νυχτερινό μαγαζί σε βασική, πολυσύχναστη λεωφόρο της πρωτεύουσας. Βρίσκεται πάνω από σούπερ μάρκετ, σε περιοχή που έχει τόσο επαγγελματικά όσο και οικιστικά ακίνητα. Κάποιοι από τους κατοίκους, ενοχλημένοι από το νυχτερινό μαγαζί, κάνουν καταγγελία. Έπειτα από δαιδαλώδεις διαδρομές στην ελληνική γραφειοκρατία, το κράτος αποφασίζει να διερευνηθούν διοικητικά οι καταγγελίες από αρμόδια τεχνική αρχή. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι θα λέγατε, όμως, αν μαθαίνατε ότι για να γίνει αυτοψία από τους αρμόδιους μηχανικούς, με τον κατάλληλο εξοπλισμό ελέγχου και μετρήσεων, χρειάστηκε να δουλέψει το μαγαζί, με πλήρη σύνθεση προσωπικού, με τον ηχητικό και άλλο εξοπλισμό σε πλήρη λειτουργία, μεσημέρι αντί για βράδυ; Εμείς, όταν το ακούσαμε, είπαμε «κάτι αλλάζει»… Μέχρι που μας διευκρίνισαν ότι το μαγαζί βασικά έχει χορεύτριες στριπτίζ…


Σχολιάστε εδώ