Διεθνής αναγνώριση του ρόλου του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα

Στη διεθνή συνάντηση πήραν μέρος 83 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 64 χώρες και η συμμετοχή τόσων κομμάτων είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί, κάτι που για το ΚΚΕ δείχνει την επικαιρότητα του θέματος του σοσιαλισμού με στόχο τον συντονισμό και την ανταλλαγή κοινών και διαφορετικών απόψεων ανάμεσα στα κόμματα που συμμετείχαν.

Όπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ υπερασπίζεται, όσο λίγα κομμουνιστικά κόμματα, τα πεπραγμένα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και ως εκ τούτου θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή τόσων κομμάτων στη διεθνή συνάντηση με θέμα τον σοσιαλισμό.

Προσήλθε και σε αυτήν τη διεθνή συνάντηση με τη θέση ότι το τελικό χτύπημα στον υπαρκτό σοσιαλισμό και τη Σοβιετική Ένωση δόθηκε με την «περεστρόικα» υπό τον Μ. Γκορμπατσόφ. Ξεκαθαρίζουν, βέβαια, ότι δεν αποδίδουν τις αποκλειστικές ευθύνες στην ίδια την «περεστρόικα», αλλά τονίζουν ότι εκείνη την περίοδο χάθηκε η δυνατότητα να δοθεί η μάχη για την αναζωογόνηση του σοσιαλισμού και κυρίως για τη διόρθωση σοβαρών λαθών που έγιναν στο παρελθόν.

Αναμφισβήτητα, δήλωσε χαρακτηριστικά η Α. Παπαρήγα, οι παράγοντες που οδήγησαν στο αδυνάτισμα του σοσιαλιστικού συστήματος και την αλλοίωση των βασικών του αρχών εξελίχθηκαν σταδιακά, αλλά η ταφόπλακα μπήκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ενδεχομένως, είπε, τότε υπήρχαν δυνατότητες διόρθωσης, αλλά η συνέχεια έκοψε κάθε νήμα προς αυτήν την πορεία.

Η ομάδα εργασίας της συνάντησης αποφάσισε αυτή να γίνει φέτος στην Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και οι οποίες είχαν μεγάλη διεθνή απήχηση. Αυτό για το ΚΚΕ εκφράζει την εκτίμηση για τον λαό μας που κινητοποιείται και δίνει την ευκαιρία στα κόμματα που συμμετέχουν να γίνουν κοινωνοί της πείρας που αποκτιέται από αυτούς τους αγώνες, πείρα που μπορεί να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλες χώρες.

Το ΚΚΕ έχοντας ενδείξεις από όλες τις πλευρές ότι η πολιτική του βρίσκει απήχηση στα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τη μαχητική και εφʼ όλης της ύλης αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία χαρακτηρίζει «κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ». Όμως η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΚΚΕ επιμένει να βάζει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους από μια λαϊκή εξουσία.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση στο ΚΚΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις πάνω σε «αντιμνημονιακή βάση», από τη στιγμή που αυτή η συνεργασία δεν θα βάζει ως πρώτο θέμα την υιοθέτηση των παραπάνω στόχων. Κατηγορούν δε τον ΣΥΝ ότι οι προτάσεις που καταθέτει -πέρα από τις εντυπώσεις που δημιουργούν- δεν υπερβαίνουν το πλαίσιο της ΕΕ, αντίθετα δείχνουν μια αγωνία για τη σωτηρία της Ευρωζώνης ίδια με αυτήν που δείχνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΝ το 1992 είχε ταχθεί υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζουν ότι κάποιοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, γιατί η κριτική που κάνουν σήμερα στην ΕΕ δεν μπορεί να συγκροτήσει εναλλακτική λύση «υπέρ των λαών, ούτε να συμβάλει στη λαϊκή αντεπίθεση».


Σχολιάστε εδώ