Έχει ημερομηνία λήξης η θητεία Παπαδήμου

Αυτά ως «απάντηση» στους κύκλους (πολιτικούς, οικονομικούς και εκδοτικούς) που συντηρούν τα σενάρια για παράταση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, με διεύρυνση των ζητημάτων που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει. Αλλά και στη φιλολογία για μετεκλογικές συνεργασίες που σκοπίμως καλλιεργείται από ορισμένους, οι οποίοι σε ρόλο πολιτικής Πυθίας προβλέπουν ότι στις ερχόμενες εκλογές κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει ποσοστό που θα του δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (αυτοδυναμία).

Το διπλό μήνυμα του προέδρου της ΝΔ έχει –σε πολιτικό επίπεδο– βασικό αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ, και ειδικά τον Γ. Παπανδρέου και τον Β. Βενιζέλο, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας επιθυμούν να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου και ως εκ τούτου να απομακρυνθεί αρκετά από τη 19η Φεβρουαρίου η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου είναι αντίθετος με την προσφυγή στις κάλπες σχετίζεται αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να προσπαθήσει να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα του και να παραμείνει στην αρχηγία», σημειώνουν. Πάντως, στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλθει με πιο σαφή τρόπο στην άποψη για επέκταση της θητείας της κυβέρνησης, από τη Λ. Συγγρού εμφανίζονται αποφασισμένοι να τον καταγγείλουν δημόσια για αθέτηση της συμφωνίας και να τονίσουν ότι επιχειρεί να θέσει τα συμφέροντα της χώρας υπό την αίρεση των προσωπικών του φιλοδοξιών. Διαφορετική «αφετηρία» έχει –κατά τη Λ. Συγγρού– η διαφωνία του Β. Βενιζέλου στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στην ημερομηνία που ο ίδιος έχει συμφωνήσει. Θεωρούν ότι δεν «πηγάζει» από την αγωνία του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να… σώσει την ελληνική οικονομία, αλλά ότι επιδιώκει μέσα από την παράταση της θητείας της κυβέρνησης και τα επώδυνα μέτρα που θα κληθεί να λάβει να «φθείρει» πολιτικά τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Εξ ου και στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θα αποτύχουν παταγωδώς όσοι απεργάζονται σχέδια για ανατροπή των συμφωνηθέντων με επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης και διεύρυνση της ατζέντας της», διαμηνύουν από τη Λ. Συγγρού.

Το άλλο θέμα που εξετάσθηκε εκτενώς τις προηγούμενες ημέρες σε κλειστές συσκέψεις στη ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά ήταν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με αφορμή και τις δημοσκοπήσεις για την επομένη των εκλογών. Πολιτικοί, προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εκλογών και προχωρούν σε αναλύσεις για πιθανά σχήματα κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς… αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, παρότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση στη χώρα ύστερα από δύο ή τρεις μήνες αλλά και το κλίμα που θα επικρατεί στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στο πολιτικό σκηνικό. Το σενάριο της «μη αυτοδυναμίας»… αρέσει –για ευνόητους λόγους– σε οικονομικά συμφέροντα και Μέσα Ενημέρωσης. Στη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι, αν τυχόν ευοδωθεί η «εκστρατεία» αυτή, «παγιωθεί» δηλαδή στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας, αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια της παράταξης να δημιουργήσει ισχυρό «ρεύμα πλειοψηφίας». Για τον λόγο αυτό στο εξής, σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Σαμαράς και τα στελέχη θα επισημαίνουν ότι η ΝΔ θα ζητήσει στις εκλογές καθαρή λαϊκή εντολή προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για έξοδο από την κρίση, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίζουν τις εγγενείς «αδυναμίες» των πολυκομματικών κυβερνήσεων. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ενισχυτικά στην προσπάθειά τους αυτή θα λειτουργήσουν οι αρρυθμίες, οι αστοχίες και οι αντιπαραθέσεις που σημειώνονται στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- έχει χαμηλή απήχηση στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια αποστροφή του τάχθηκε κατά των πολυκομματικών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «ελέγχονται πιο εύκολα» (σ.σ.: εννοώντας προφανώς τα συμφέροντα) και ότι τα κόμματα που τις συγκροτούν «αλληλοϋπονομεύονται», με συνέπεια να μην προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές.

Σε έναν βαθμό το διπλό μήνυμα της Λ. Συγγρού, για τη διάρκεια της κυβέρνησης και τα μετεκλογικά, απευθύνεται και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι υπάρχουν στελέχη που αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του βίου της σημερινής κυβέρνησης. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η «ομάδα των 5» (Σπηλιωτόπουλος, Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης, Χατζηδάκης, Αντώναρος) αλλά και ορισμένοι ακόμη βουλευτές που κινούνται στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» (Δένδιας κ.ά.), με το σκεπτικό ότι πρέπει να αφεθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχοντας την ισχυρή στήριξη τριών κομμάτων, να προωθήσει τις αλλαγές που δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιήσει μια μονοκομματική κυβέρνηση. Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι μερικοί από αυτούς τους βουλευτές έχουν και… άλλου είδους κίνητρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ μια «τάση» από βουλευτές που βλέπουν με «καλό μάτι» την περίπτωση να καθυστερήσουν οι εκλογές λίγους μήνες σε σχέση με τη 19η Φεβρουαρίου, για εντελώς διαφορετικούς λόγους από αυτούς της «ομάδας των 5». Λένε συγκεκριμένα ότι ίσως πρέπει «να αφήσουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου να πάρει όλες τις επώδυνες αποφάσεις, ώστε να μη χρειαστεί να τις πάρουμε εμείς όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας». Στη θεωρία αυτή φαίνεται να έχουν προσχωρήσει και βουλευτές που κινούνται εγγύς του κ. Σαμαρά, ένας εκ των οποίων κατέχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ αρνούνται να μπουν σε ανάλογες συζητήσεις με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι όποιες εξελίξεις θα επηρεάσουν αποφασιστικά και την πορεία της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ