Ένας πλούσιος απολογισμός και ένα ελπιδοφόρο μέλλον

Με τη λήξη της χρονιάς ο Σύλλογος των Φίλων Μουσικής Αθηνών έκανε μια παρουσίαση και έδωσε μια συνέντευξη για τα πεπραγμένα του και τις προοπτικές του.

Σε πολυπληθή συγκέντρωση δημοσιογράφων, μουσικολόγων και μελών του Συλλόγου, την περασμένη Δευτέρα, ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Π. Δημαράς, παρουσίασε με τη συμμετοχή της κ. Έφης Αβέρωφ, αντιπροέδρου του Συλλόγου, και της κ. Μεράκου, δ/ντριας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης, τα πεπραγμένα του και το πρόγραμμα των δράσεων του Συλλόγου για το επόμενο έτος.

Το σλόγκαν της συνάντησης ήταν ότι οι Φίλοι της Μουσικής «δεν αναπολούν μόνο το παρελθόν αλλά και σχεδιάζουν για το μέλλον».

Η μουσικολόγος κ. Έφη Αβέρωφ ανακοίνωσε τις νέες δράσεις του Συλλόγου, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε σε τέσσερις δραστηριότητες που ήδη ξεκίνησαν από αρκετών μηνών όπως η Ορχήστρα Εγχόρδων του Συλλόγου με την επωνυμία Καμεράτα Junior από νέους 12-18 ετών, το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας για την επιμόρφωση στη μουσική ατόμων ηλικίας 8-80 ετών! Τις δελφικές μουσικές συναντήσεις (Art Campus) με συναυλίες, διαλέξεις, Master Classes και, τέλος, στη σπουδαία προσπάθεια (σε συνεργασία με τους Φίλους της Μουσικής Θεσσαλονίκης) της δημιουργίας του πρώτου εθελοντικού Νεανικού Διαδικτυακού Σταθμού εικόνας και ήχου.

Όλες οι προηγούμενες δράσεις ξεκίνησαν και αποτελούν τις παρακαταθήκες της προηγούμενης διοίκησης προς τη νέα Διοίκηση του ΣΦΜ.

Νωρίτερα, στην αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου, έγιναν δύο σημαντικές παρουσιάσεις: Της συλλεκτικής σειράς από τα 15 πρωτοχρονιάτικα «Τυχερά», τα οποία φιλοτέχνησε τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος σε σχέδια μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών (όπως π.χ. Τσαρούχη, Παρθένη, Μόραλη, Φασιανού κ.λπ.) με τη συνεργασία της Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Για τη σειρά αυτή, η οποία αποτελεί και το «Τυχερό του 2012, αφού φέτος δεν κυκλοφόρησε κάποιο νέο», όπως ανέφερε η κυρία Πέγκυ Ζουμπουλάκη, μίλησαν η ίδια η γνωστή γκαλερίστρια αλλά και η τεχνοκριτικός κυρία Έφη Ανδρεάδη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εξαίρετη πρώτη δισκογραφική έκδοση του Συλλόγου με την οικονομική στήριξη του «Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας» με σπάνιες ιστορικές ηχογραφήσεις της μεσοφώνου Άρντας Μαντικιάν, η οποία διέπρεψε στη σκηνή τη δεκαετία του ’50 και διετέλεσε επί δεκαετίες μέλος του ΔΣ των Φίλων της Μουσικής. Και των ΔΣ της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και του Σωματείου ΥΜΚ.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις τόσο της σειράς του «ΤΥΧΕΡΟΥ» όσο και των CD της Άρντας Μαντικιάν θα παραχωρηθούν στο σύνολό τους για τις υποτροφίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου των Φίλων Μουσικής.

Τέλος, η όλη παρουσίαση του έργου των Φίλων της Μουσικής έληξε με την τελετή στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής των αποκαλυπτηρίων της μαρμάρινης πλάκας στη μνήμη του ιδρυτή του Συλλόγου Χρήστου Λαμπράκη επ’ ευκαιρία των δύο χρόνων από το θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην τελετή παραβρέθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κων. Πυλαρινός, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μεγάρου Χριστ. Αργυρόπουλος, οι εργαζόμενοι του Μεγάρου και πολλοί φίλοι και συνεργάτες του Χρ. Λαμπράκη.


Σχολιάστε εδώ