H νέα ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο πρώτος ύποπτος προς την κατεύθυνση αυτή είναι, βεβαίως, το Ισραήλ, που ακολουθεί από δεκαετίες το δόγμα του προληπτικού πλήγματος εάν εκτιμήσει ότι τίθεται άμεσο θέμα εθνικής ασφάλειας.

Το Ισραήλ έχει ήδη προμηθευθεί, με την έγκριση του Κογκρέσου, τις ειδικές αμερικανικές βόμβες κατά υπογείων, καταφυγίων, που έχουν τεράστια ισχύ.

Είναι όμως αμφίβολο εάν μπορούν να εξουδετερώσουν τις διεσπαρμένες σε υπόγεια καταφύγια ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ιδίως χωρίς την απευθείας συνδρομή και ενεργό εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.

Οι ειδικοί εκτιμούν όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα θα καθυστερήσει απλώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα μπορέσει να το σταματήσει. Αναλογίζονται, αντιθέτως, τα ιρανικά αντίποινα και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Ο συνασπισμός, πάντως, των προθύμων κατά του Ιράν περιλαμβάνει, για διαφορετικούς λόγους, στο ίδιο στρατόπεδο χώρες που, κατά τα άλλα, απεχθάνονται η μία την άλλη, όπως είναι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Υπό το κράτος των κινδύνων που εγκυμονεί μια στρατιωτική προσέγγιση του θέματος του Ιράν, ορισμένοι από τους έγκυρους διεθνείς αναλυτές θέτουν το θέμα της συνυπάρξεως με την ιδέα των πυρηνικών του Ιράν, όπως έγινε στο παρελθόν και με άλλες χώρες που χαρακτηρίζονταν από έντονο ιδεολογικό φανατισμό, και χαρακτηριζόμενη ως ακραία πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος ανταγωνισμός, που ήδη έχει προσλάβει στη συριακή εξέγερση τη μορφή πολέμου δι’ ενδιαμέσων. Η κατάληξη των γεγονότων στη χώρα αυτή θα επηρεάσει επίσης την εύθραυστη κατάσταση στον Λίβανο, που είναι μια κρίσιμη παράμετρος του Μεσανατολικού.

Εάν η Τουρκία κατορθώσει να δορυφοροποιήσει τη Συρία, με το πρόσχημα της δημοκρατικής αλλαγής και την απόσπασή της από την ιρανική συμμαχία, θα ενισχύσει, ασφαλώς, πολύ σημαντικά τη θέση της.

Θ’ ανοίξει όμως και ένα νέο κεφάλαιο έντονου ανταγωνισμού με το Ιράν.

Ήδη, η Γαλλία δραστηριοποιείται έντονα και έχει αναλάβει υπό την αιγίδα της το Εθνικό Συμβούλιο Αλληλεγγύης με τη Συριακή Επανάσταση, που είναι ανταγωνιστικό του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο ρωσικός παράγων.

Εκτιμάται ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολυμερείς συνεννοήσεις για την εξεύρεση μιας λύσεως που δεν θα επιτρέψει την ηγεμονική επιρροή καμιάς από τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις.

Η Αίγυπτος, που θέλει να παίξει ρόλο ηγέτιδος δυνάμεως στον αραβικό κόσμο, βρίσκεται τη στιγμή αυτή σε ασταθή, μεταβατική κατάσταση, που δεν της επιτρέπει να έχει αποφασιστικό λόγο στα γεγονότα της Συρίας και γενικότερα της περιοχής. Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τελικά οι εξελίξεις στα τρία κύρια επίκεντρα της νέας μεσανατολικής κρίσεως, Συρία, Ιράκ, Ιράν, το αναμφισβήτητο είναι ότι έχουμε ήδη μπροστά μας τεκτονικές αναταράξεις.

Οι τελευταίες αναδεικνύουν νέες και βαθιές αντιπαραθέσεις, που θα προσδιορίσουν νέες ηγεμονικές και στρατηγικές ισορροπίες.


Σχολιάστε εδώ