Το περιβάλλον… του Περιβάλλοντος

Πράσινες… φαντασιώσεις «Πρέπει να προστατευτούν τα πραγματικά δάση και όχι οι εκτάσεις που φαντασιωνόμαστε ως δάση», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν χτίσει μέσα σε δάσος να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Στην ουσία, προανήγγειλε ειδικές ρυθμίσεις για οικισμούς που πολεοδομήθηκαν σε δάση και δασικές περιοχές. Φυσικά, δεν είπε ότι οι πολίτες θα πάρουν ένα μεγάλο ρίσκο, αφού, εάν η περιοχή όπου βρίσκεται το αυθαίρετό τους χαρακτηριστεί οριστικά δασική, θα χάσουν τα χρήματα που πλήρωσαν για το παράβολο και για το πρόστιμο. Τελικά, η πράσινη ανάπτυξη κατέληξε… φαντασίωση.

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στην ιστορία της χώρας μας είναι γεγονός. Στην Άνθεια Έβρου, στην Ξηριά Καβάλας και στα Λεχαινά Ηλείας κυρώθηκαν τελεσίδικα οι χάρτες. Όμως, στην Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη και στον Μαραθώνα η διαδικασία παρουσιάζει αρκετή καθυστέρηση, αφού προέκυψαν προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων και πρέπει να εξεταστούν σχεδόν 3.000 ενστάσεις. Άρα για τις περιοχές αυτές θα έχουμε δασικό χάρτη στις αρχές του νέου έτους, αντί για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, στις αρχές του 2012 θα αναρτηθούν και δασικοί χάρτες σε Κηφισιά, Δροσιά, Φυλή και Σταμάτα.

Νέες κτηματογραφήσεις Εγκρίθηκε το επόμενο πρόγραμμα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα καταγραφούν περίπου 4,4 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας. Η έκταση που θα κτηματογραφηθεί υπολογίζεται περίπου σε 29 εκατ. στρέμματα (σχεδόν το 25% της Ελλάδας). Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Σύμφωνα με τις μνημονιακές νουθεσίες για επιτάχυνση του έργου αλλά και την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής του για την ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας μας, με τον σωστό σχεδιασμό και τις αναγκαίες παρεμβάσεις το Κτηματολόγιο μπορεί να ολοκληρωθεί και να λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα σε 5-7 χρόνια.

Ενστάσεις…
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Έπειτα από μία τετραετία «σιωπής», η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Δικηγορικό Σύλλογο, την περασμένη Τρίτη, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και το μέλλον του Κτηματολογίου. Προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες περί «κακής διαχείρισης κοινοτικών πόρων» και «περίεργων… διορθώσεων κτηματολογικών λαθών» και κατέληξε πως για όλα αυτά θα απευθυνθεί όχι μόνο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος των Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, Χρήστος Χριστόπουλος, επισήμανε το πλήθος των λαθών που έχουν γίνει σε πολλές περιοχές της χώρας (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Λέσβος, Κρήτη) και τόνισε πως η μόνη λύση είναι ο διαχωρισμός του νομικού κτηματολογίου (που ήδη υπάρχει) από το γεωχωρικό κτηματολόγιο (που πρέπει να ολοκληρωθεί).


Σχολιάστε εδώ