Το μεγάλο κόλπο του Λαυρεντιάδη για την άλωση των ΜΜΕ!
Τα στοιχεία που είχε στο αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ την περασμένη Κυριακή στην «Ελευθεροτυπία» η τολμηρή και θαρραλέα δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου είναι συγκλονιστικά για το πώς στήθηκε όλη αυτή η απόπειρα, που είχε τον ιδιοτελή στόχο να εξασφαλίσει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης την ασυλία ΜΜΕ.
Και τα όσα ήρθαν πριν από δύο μήνες στο φως από τα συντριπτικά πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μεγάλη ληστεία της Proton Bank από τον Λαυρεντιάδη αποδεικνύουν για ποιο λόγο είχε ανάγκη την ασυλία εφημερίδων, καναλιών και ραδιοσταθμών, τα οποία δεν ανέφεραν λέξη για τη… δράση του ουσιαστικού ιδιοκτήτη της τράπεζας.
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου καταγράφεται πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο, με βάση όσα καταγράφονται στα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνει συγκεκριμένα:
«Τα οχήματα των μιντιακών επενδύσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που σύμφωνα με το πόρισμα έχουν δανειοδοτηθεί από την Proton (χωρίς καλύμματα και χωρίς αποδεκτές εξασφαλίσεις) είναι η ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ και ΑΝΩ Α.Ε. που χρεώνονται στον Πέτρο Κυριακίδη και η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις με εμφανή μέτοχο τον γιο του Γ. Κυριακίδη.
Η ΝΕΠ ΑΕ έχει δανειοδοτηθεί από την Proton με 48,8 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει την πρόβλεψη για πιθανή ζημιά 19,5 εκατ. ευρώ.
• Η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις ΑΕ, που εισήλθε στον όμιλο επιχειρήσεων του Γ. Κυριακίδη το 2009, έχει λάβει δάνεια από την Proton 4.083.000 ευρώ. Η ΤτΕ συνιστά σχηματισμό πρόβλεψης για πιθανή ζημιά για 1.070.000 ευρώ.
• Το μεγάλο κόλπο γύρω από τη ΝΕΠ ΑΕ στήθηκε όπως το περιγράφει το επίμαχο πόρισμα της ΤτΕ με μια αποτίμηση που υπογράφει η ελεγκτική εταιρεία FRS Auditors ΑΕ (27/10/2009). Η ΝΕΠ εμφανίστηκε με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση λόγω άυλων στοιχείων! Δηλαδή από την αποτίμηση εμπορικών σημάτων και δικαιωμάτων σε τίτλους εντύπων που έφτασαν τα 81,5 εκατ. ευρώ! Ιδού ποιοι τίτλοι αποτιμήθηκαν και πόσο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
1. Daily Press Magazines με 11,1 εκατ. ευρώ. Εξέδιδε την ”Espresso” της Κύπρου και η κυκλοφορία της διεκόπη το 2010, ενώ ο Π. Κυριακίδης δήλωσε στους ελεγκτές της ΤτΕ πως ενδέχεται να ξεκινήσει η επανέκδοσή της ”μέσω χορηγίας από την Αρχιεπισκοπή”. Στην ίδια εταιρεία υπάγεται ο τίτλος ”Top Scorer” που έχει εκτιμηθεί με 2,7 εκατ. ευρώ.
2. Ημερήσιος Τύπος με 63.052.000 ευρώ. Στην αποτίμηση περιλαμβάνονται έξι σήματα (σχεδόν ασήμαντα), με κυριότερα αυτά της ”Espresso της Κυριακής” που εκτιμήθηκε αντί 28,9 εκατ. ευρώ και της ”Espresso” (η ημερήσια έκδοση) αντί 32,1 εκατ. ευρώ.
3. Ημεροσκόπος, δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκει ο Flash, με το σήμα του να έχει εκτιμηθεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.
4. ΜYENPI SA. Με 8.909.265,68 έχουν αποτιμηθεί (εύλογη αξία) τα εμπορικά σήματα της ”Athens News” και του ”Free Magazine”, ενώ η αξία του σήματος του Jeronimo Groovy εκτιμήθηκε αντί 5,2 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα της ΤτΕ ο μιντιακός οίστρος αρχίζει από την ”Espresso”, ”που δραστηριοποιείται στον χώρο του σκανδαλοθηρικού Τύπου και τα περιοδικά”, με δάνεια που εκδόθηκαν από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, δίχως εξασφαλίσεις και με ασύμφορο περιθώριο επιτοκίου (4%) για την Proton.
Σκοπός των χρηματοδοτήσεων της ΝΕΠ, ισχυρίζεται η ΤτΕ, αποτέλεσε η απόκτηση συμμετοχών σε εισηγμένα στο ΧΑ συγκροτήματα του Τύπου (Πήγασος Εκδοτική ΑΕ, Τεγόπουλος ΑΕ) με ευρύτερη παρουσία και πολιτική επιρροή.
Από τα παραστατικά της Proton προκύπτει πως για την εξαγορά μειοψηφικού (10,5%) πακέτου μετοχών της Χ.Κ. Τεγόπουλος από το ΧΑ και της Πήγασος Εκδοτική (συνδυασμένη εξαγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από το ΧΑ) η Proton είχε αρχικώς εγκρίνει ποσό 26 εκατ., που τον Μάρτιο του 2010 μειώθηκε σε 22 εκατ.
Την ίδια περίοδο η Proton εγκρίνει δάνειο 10 εκατ. ευρώ (4ετούς διάρκειας) με σκοπό την εξαγορά από τη ΝΕΠ του 49% της ”Veto”, που όμως έκλεισε και η ”ταμειακή διευκόλυνση” 9 εκατ. ευρώ που της είχε προσφέρει η ΝΕΠ καταγράφεται στις επισφάλειες της Proton. Επιπροσθέτως είχαν εξαγοραστεί το Κανάλι 10-SBC, ο Flash κ.ά., επιχειρήσεις χωρίς προοπτική κερδοφορίας και ανάπτυξης, κάτι που οδηγεί την ΤτΕ να γράψει ότι ”η επένδυση δεν αποσκοπούσε σε αμιγώς οικονομικούς σκοπούς”.
Η ΑΔΕΛΕ που εκδίδει την εφημερίδα ”Ισοτιμία”, εμφανιζόταν με μετόχους τη Vanisterno Limited Κύπρου που εκπροσωπείται από τον Γ. Κυριακίδη (95%) και από τον Γ. Κυριακίδη (5%) ως πρόσωπο.
Στις 10/1/2011 ο Γ. Βλαστάρης γνωστοποίησε με επιστολή του στην Proton Bank ότι απέκτησε έμμεσα τον έλεγχο του 100% της ΑΔΕΛΕ, μέσω της Nemaratus Limited.
Στη συλλογή Κυριακίδη για διάστημα μικρότερο της διετίας πέρασαν και τα ”Επίκαιρα”, με συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ της Λιβάνης και της Π. Κυριακίδης, μέσω της σύστασης νέας εταιρείας με ισόποση συμμετοχή.
(Σημ. ”Π”: Πρόσφατα αποχώρησε ο Κυριακίδης και το ποσοστό του το επαναγόρασε ο Λιβάνης.)
Τον Ιανουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Π. Κυριακίδης εξαγόρασε το 33,3% του μ.κ. της εταιρείας που εκδίδει το ”Ποντίκι”, με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκείται από τον Α. Δελλατόλα. Το πόρισμα της ΤτΕ απαριθμεί και τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων περιοδικών που έχει εξασφαλίσει η ΝΕΠ: ”L’Officiel”, ”ΒΒC Olive”, ”Parents”, ”Bob o Σφουγγαράκης”, ”Ντόρα η Εξερευνήτρια”, ”Hot Wheels”, ”Spiderman” κ.ά., των οποίων έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις».