Τι «νέα» μάς φέρνει ο αντιπρόεδρος του Ομπάμα;

Θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν πέραν των οικονομικών θεμάτων θα τεθούν επί τάπητος και μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό. Η ελληνική πλευρά σε αυτήν τη φάση θέλει να αποφύγει ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ για το Σκοπιανό με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και θα εξηγήσει στον αμερικανό αντιπρόεδρο τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση των Σκοπίων στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει θέση όσον αφορά την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα. Ο κ. Μπάιντεν, εξάλλου, έρχεται στην Αθήνα από την Άγκυρα, την οποία επίσης επισκέφθηκε για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, και την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα τεθεί και το ενεργειακό, με φόντο τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές απειλές. Η θέση της Ουάσινγκτον στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται απολύτως ικανοποιητική από την Αθήνα, που βεβαίως έχει και τη στήριξη του εβραϊκού λόμπι λόγω σύμπτωσης συμφερόντων.
Το βασικό θέμα, πάντως, θα είναι η οικονομική κρίση και αναμένεται δήλωση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας από τον αμερικανό αντιπρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμερικανοί αξιωματούχοι που προετοίμασαν την επίσκεψη Μπάιντεν στην Αθήνα έλεγαν ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη, που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ενασχόλησής της με οτιδήποτε άλλο.
Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως, μεγάλο πονοκέφαλο για την Αθήνα αποτελεί η διαχείριση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή των Σκοπίων, όπως έγραφε από την περασμένη εβδομάδα το «Π».
Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έχουν προσφύγει στη Χάγη με δύο αιτήματα:
– Να εξετάσει το Δικαστήριο αν η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξή τους στο NATO με την προσωρινή τους ονομασία (ΠΓΔΜ).
– Να επιβάλει στην Ελλάδα να μην εμποδίζει εφεξής την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.
Όπως έγραφε και την περασμένη Κυριακή το «Π», το πιθανότερο είναι να αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο ότι πράγματι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και στο δεύτερο αίτημα να δηλώσει αναρμόδιο.
Με μια τέτοια απόφαση τα Σκόπια θα απαιτήσουν από την Ελλάδα να μην προβάλει ξανά ενστάσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Πολιτικά αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από τα Σκόπια αλλά και από τρίτα μέρη, από εταίρους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που για τους δικούς τους λόγους θα επιχειρήσουν να πιέσουν την Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες και κάτω από την πίεση που υπάρχει πρωτίστως από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένταξη των Σκοπίων λόγω της απόφασης της Χάγης, πολύ περισσότερο αν στο δεύτερο σκέλος της απόφασης το Δικαστήριο δηλώνει αναρμόδιο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα από την πλευρά της είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να κρίνει ότι είναι αναρμόδιο για την εκδίκαση του αιτήματος των Σκοπίων ή, διαφορετικά, να απορρίψει το σκεπτικό τους. Σε κάθε περίπτωση, λογικό είναι ότι στόχος της Αθήνας είναι η όποια απόφαση να μην επηρεάσει τη βασική διαπραγμάτευση που διεξάγεται στον ΟΗΕ για την ονομασία.


Σχολιάστε εδώ