Ταξίδια στην Ευρώπη για να αλλάξει το κλίμα ο Σαμαράς

Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο του προγραμματίζει ταξίδια στο εξωτερικό, ενδεχομένως και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με παράλληλες συνεντεύξεις και παρεμβάσεις σε μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.ά.) για τον κ. Σαμαρά, ιδίως δε μετά και τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να αρθούν οι εκκρεμότητες για την 6η δόση.

Πόσο μάλλον που το δυσμενές αυτό κλίμα δεν περιορίζεται στα media και την κοινή γνώμη των χωρών, αλλά η εντύπωση ότι «δεν στηρίζει την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας» διαπερνάει και τις κυβερνήσεις. Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένο φαινόμενο η καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ να αναφέρεται ονομαστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας άλλης χώρας.

Ο προβληματισμός στη Λ. Συγγρού έγκειται σε έναν απλό λόγο: Ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές, με τις εξελίξεις να τρέχουν, το κόμμα χρειάζεται και πρέπει να έχει διαύλους επικοινωνίας με την Ευρώπη.

Ειδικά, δε, αν σε μερικούς μήνες αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, οπότε ως πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να έχει συμμάχους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο και κυρίως στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλίσει πιο αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Στη Λ. Συγγρού εκφράζουν την εκτίμηση ότι προϊόντος του χρόνου η κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς πλέον στην Ευρώπη αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και με την οποία διαφώνησε η ΝΔ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, τη δημόσια παραδοχή της κ. Μέρκελ, του κ. Σόιμπλε και άλλων αξιωματούχων ότι δεν έγιναν όσα χρειαζόταν να γίνουν και ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δεν έλαβε υπόψη του όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.

Η προσοχή των επιτελών του προέδρου της ΝΔ είναι αυτή την περίοδο στραμμένη στη Γερμανία, όχι μόνο διότι το Βερολίνο είναι εκείνο που καθορίζει τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και διότι εκεί το κλίμα είναι αρνητικό για τον κ. Σαμαρά περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Συνεργάτες του το αποδίδουν αυτό στο γεγονός ότι με τη σθεναρή στάση του στο θέμα του Μνημονίου και τελευταία στο ζήτημα των έγγραφων δεσμεύσεων επί της ουσίας αμφισβήτησε σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της Γερμανίας και τη δυνατότητα της κ. Μέρκελ να επιβάλλει την άποψή της και να καθορίζει τη στάση των άλλων.

Από πλευράς ΝΔ έχουν ξεκινήσει τελευταία προσπάθειες προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, αλλά είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναθερμανθούν οι σχέσεις, αφού προηγουμένως διαλυθούν αμφιβολίες και επιφυλάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πυκνώσει τα ταξίδια στελεχών του κόμματος στη Γερμανία: πρόσφατα ο Π. Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε τη ΝΔ στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ, ενώ προ ημερών ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον Ευρ. Στυλιανίδη βρέθηκε στο Βερολίνο και είχε επαφές με αξιωματούχους.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας στη γερμανική πρωτεύουσα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών ο Στ. Δήμας με τον γερμανό ομόλογό του Γκ. Βεστερβέλε.

Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε στη συνάντηση η άλλη πλευρά είναι το γεγονός ότι ως τόπος επελέγη μια βίλα εκτός Βερολίνου, την οποία ο κ. Βεστερβέλε «ανοίγει» σε ειδικές περιπτώσεις.

«Κρας τεστ» θα αποτελέσει για τον κ. Σαμαρά η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Μασσαλία. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ποιο ακριβώς είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις των ευρωπαίων συντηρητικών μετά τις «περιπέτειες» με την 6η δόση.

Η υπόθεση θα προσλάβει άλλες διαστάσεις στην περίπτωση που στη σύνοδο συμμετάσχουν είτε ο Ν. Σαρκοζί είτε η Άνγκ. Μέρκελ, τα κόμματα των οποίων μετέχουν στο ΕΛΚ.


Σχολιάστε εδώ