Στο στόχαστρο της ΝΔ οι «πράσινοι» υπουργοί!
Τους επόμενους μήνες και μέχρι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, η ηγεσία και τα στελέχη της παράταξης καλούνται να επιδείξουν -και μάλιστα σε υπερεπάρκεια- ταλέντο σχοινοβάτη-ισορροπιστή. Κι αυτό, αφενός διότι πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατόν του έργου που έχει αναλάβει με τη συγκρότησή της. Αφετέρου, διότι οφείλουν παράλληλα να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί και παγιωθεί στην αντίληψη των πολιτών η εντύπωση ότι συγκυβερνούν, άρα ότι έχουν το ανάλογο μερίδιο στις ευθύνες, όσο και στην πολιτική φθορά.
Εν κατακλείδι, να καταστήσουν σαφές ότι με την περιορισμένη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν απεμπολήσει τον ρόλο της αντιπολίτευσης – κάθε άλλο.
Τις προηγούμενες μέρες η Λ. Συγγρού με μια σειρά παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες θέλησε να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της, μαζί και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει αναμένοντας τις εκλογές. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης επανήλθε για να επισημάνει ότι ισχύει η δέσμευση των αρχηγών για τη 19η Φεβρουαρίου ως «καταλληλότερη ημερομηνία» και δεν συντρέχουν λόγοι μετάθεσης. Σιωπηρά, πάντως, η ΝΔ θα συμφωνούσε πιθανότατα με μια μικρή αναβολή, θέτοντας, ωστόσο, ως καταληκτική ημερομηνία τη 18η Μαρτίου.
Παράγοντες του κόμματος σημειώνουν ότι με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει, μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί τα «έξι» από τα «επτά» βήματα που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Β. Βενιζέλου.
Για τις αρχές του νέου έτους θα απομένει μόνο το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων. Αποδίδουν δε σε μικροκομματικά παίγνια την αποστροφή του υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης (80 δισ.) του νέου δανείου, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυε το αντίστροφο.
Στο μεταξύ προχθές ο γενικός γραμματέας Α. Λυκουρέντζος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Αθ. Σκορδάς επισκέφθηκαν τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση και του έθεσαν ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία (ισότιμη αντιμετώπιση των κομμάτων, ετεροδημότες κ.ά.). Ζήτησαν συγκεκριμένα πράγματα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ θα επανέλθει στο θέμα αν κι εφόσον ο κ. Γιαννίτσης δεν προωθήσει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Σε… εκλογικούς ρυθμούς ήταν και η κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος και του Τομέα Υγείας, στη διάρκεια της οποίας καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες του (προεκλογικού) προγράμματος, με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Υγείας και Φροντίδας για όλους.
Εν όψει εκλογών, πάντα, μια σειρά στελέχη που κατείχαν θέσεις (Γεροντόπουλος, Τζότζολα κ.ά.) παραιτήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να είναι υποψήφιοι, βάσει της σχετικής εγκυκλίου.
Οι παραιτήσεις για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες… Τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής, εξαπολύοντας «κύμα επιθέσεων» κατά κυβερνητικών αποφάσεων ή αστοχιών επιμέρους υπουργών, κατά… προτίμηση προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Στο διάστημα μόνο της προηγούμενης εβδομάδας από τη Λ. Συγγρού εκδόθηκαν περισσότερες από 15 (!) ανακοινώσεις, κάτι που δεν είχε ποτέ συμβεί με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Με αντικείμενο από την εφεδρεία μέχρι τον φράχτη στον Έβρο, από τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων και οργανισμών ως τα προβλήματα της αλιείας και από το χαράτσι στα ακίνητα έως την αξιοποίηση του Ελληνικού!
Μεθαύριο Τρίτη η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, πράξη που τη θεωρεί επιβεβαίωση της στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφωνίες του κόμματος για μια σειρά μέτρων, που ούτως ή άλλως είχαν αποφασιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στελέχη επανήλθαν στην κριτική τους στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις υπουργών της για ανάκαμψη και αναστροφή της καθοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας διαψεύσθηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική σε μέτρα και αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί ή έχει εναλλακτικές προτάσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς και τα στελέχη δεν πρόκειται να στρέψουν τα «πυρά» τους κατά του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.
Στη Λ. Συγγρού, τέλος, δεν… ενθουσιάστηκαν με τις τελευταίες δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου, που εμμέσως διαφώνησε με τη στάση του κόμματος, χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο» τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να ασκούν αντιπολίτευση, αλλά απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.