Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Η εβδομάδα ξεκίνησε με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πλήρη απαξίωση. Όπως σωστά έγραψαν οι αναλυτές, σε… «διεθνή απομόνωση», αφού πέραν όλων των άλλων ακόμα και οι μεγαλύτεροι ξένοι οίκοι σταμάτησαν την κάλυψη ελληνικών μετοχών. ΔΕΝ δίνουν καν συστάσεις, δεν ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ πια μαζί μας!
δ Deutche Bank και Merrill Lynch το ανακοίνωσαν επισήμως. Την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley αφαίρεσε από τον δείκτη της MSCI Global Standard Indices τις μετοχές της Alpha Bank, της Τράπεζας Κύπρου, της Eurobank και της ΔΕΗ. Η Moody’s επιμένει να μας αξιολογεί, αλλά μόνο για να διευκρινίσει πως οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές.
δ H γενικότερη εικόνα της αγοράς μας είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Με μηδενικό ενδιαφέρον από τους εγχώριους επενδυτές, προφανώς τους μεγάλους, διότι ιδιώτης μικροεπενδυτής στο ΧΑ μοιάζει πλέον με ανέκδοτο, αλλά και με τους ξένους να εγκαταλείπουν είτε τις θέσεις τους είτε την κίνησή τους. Με δυο λόγια, όσοι δεν φεύγουν καθίστανται ανενεργοί.
δ Η πραγματικότητα, πάντως, θέλει το ΧΑ στα επίπεδα των 660-670 μονάδων στα οποία έχει κατρακυλήσει να παρουσιάζει αποτιμήσεις για το σύνολο των εισηγμένων, ενώ σε άλλες εποχές θα ήταν αστείο ακόμα και το να προβληματιστεί κανείς αν συνιστούν ευκαιρίες τοποθέτησης. Πιθανότατα όσοι βρίσκονται σε… «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» κι αυτοί ακόμα να μη θυμούνται μετοχές τραπεζών σε τέτοιες τιμές, πολύ περισσότερο μετοχές κατασκευαστικών, βιομηχανικών εταιρειών ή μεγάλων λιανεμπόρων. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα η αγορά και οι μετέχοντες σε αυτήν είτε ΔΕΝ έχουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν είτε δεν έχουν πειστεί πως ο… πάτος έχει βρεθεί. Μην ξεχνάμε πως από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα κανείς δεν θα πόνταρε σε τέτοια διολίσθηση των τιμών, οι οποίες, αν θυμάστε, και τότε ήταν σε πρωτοφανή, ιστορικά χαμηλά…
δ Όπως πολύ σωστά αναλύουν αρκετοί επαγγελματίες της αγοράς μας, το θέμα πλέον δεν είναι τι κάνει κάθε εταιρεία ξεχωριστά, αλλά τι θα συμβεί γενικότερα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τι θα συμβεί με την ίδια την Ευρωζώνη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση από τη σύστασή της. Τα δημοσιονομικά της χώρας και της Ευρωζώνης είναι αυτά που δίνουν πια τις κατευθύνσεις και ο συνδυασμός των εγχώριων προβλημάτων με την τραγική εικόνα της Ευρώπης συντηρεί συνθήκες πανικού και αποστασιοποίησης των επενδυτών από τις αγορές.
δ Για την ιστορία και μόνο, να πούμε πως στην αρχή της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 19 ετών. Αλλά πολλοί πιστεύουν πως ούτε εδώ βρέθηκε ο πάτος στο βαρέλι!


Σχολιάστε εδώ