«Στέγνωσαν» οι κρατικές επιδοτήσεις στα σχολεία

Η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, που καλύπτει όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης, κ. Νικολαράκου, τόνισε πως το κράτος εδώ και έναν χρόνο στέλνει… ψίχουλα για τις ανάγκες των σχολείων, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να είναι πολλά. Παρ’ όλα αυτά, φως, νερό και τηλέφωνα πληρώθηκαν, καθώς και οι μισθοί των καθαριστριών μέχρι και τον Ιούνιο.

Η πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Αρβανίτη, που καλύπτει τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, τόνισε ότι άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό σε καθένα από τα 49 σχολεία και τους κατέθεσε από 1.000 ευρώ. Παράλληλα πληρώθηκαν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και ιδίως της ΕΥΔΑΠ, που ανερχόταν σε 53.000 ευρώ και η επιχείρηση απειλούσε να κόψει το νερό στα σχολεία! Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν με οικονομία χρήση ακόμα και στο νερό και αναφέρει ότι σε ένα σχολείο μόνο η οφειλή στην ΕΥΔΑΠ ήταν 21.000 ευρώ! Επίσης, είπε ότι έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για τα 10 σχολεία που τα χρησιμοποιούν. Παράλληλα πληρώθηκαν και οι φωτοτυπίες, μια και ακόμα βιβλία δεν έχουν πάει σε πολλά σχολεία. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες, που μίλησε στη συνέχεια, είπε ότι ο δήμος δεν δίνει λεφτά για τα σχολεία. Απλώς κατανέμει στις Σχολικές Επιτροπές τα χρήματα που παρέχει το κράτος και τα οποία προβλέπονται σε κονδύλι του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας. Πάντως, τα λεφτά που δίνονται πλέον είναι… ελεημοσύνη. Ο «Καλλικράτης» «φόρτωσε» τους δήμους με αρμοδιότητες, προέβλεψε κονδύλια για να λειτουργήσουν οι αρμοδιότητες αυτές, αλλά λεφτά γιοκ! Το 2009 έστειλε στον δήμο για τα σχολεία 2.173.000 ευρώ, το 2010 μόλις 1.167.000 ευρώ και φέτος ούτε 1.000.000! Έτσι ο δήμος αναγκάζεται να πληρώνει από άλλους λογαριασμούς εργολαβίες για να συντηρούνται τα κτίρια και για να είναι ασφαλή για τους μαθητές. Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Μαντούβαλου Γιάννης Μαστρονικόλαος τόνισε ότι τώρα που έχουμε πειραιώτη υπουργό Παιδείας, τον Κ. Αρβανιτόπουλο, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Επίσης ζήτησε να μη δίνονται επιχορηγήσεις σε συλλόγους και σωματεία της πόλης, ώστε να εξοικονομούνται λεφτά για τα σχολεία. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Στάθης Κωνσταντούλης παρενέβη και είπε: «Είναι δυνατόν να δίνουμε τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών στους συλλόγους; Δεν ξέρετε τι λέτε».

Για να αποκλιμακωθεί η ένταση που πήγαινε να δημιουργηθεί, ο Τ. Κάρλες τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις για τα σχολεία πάνε σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, απ’ όπου μόνο στις σχολικές επιτροπές μπορούν να διατεθούν, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε τα χρήματα αυτά για άλλους σκοπούς.

Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη ζήτησε να κάνουν στάση πληρωμών τα σχολεία και να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Όσο το κράτος δεν δίνει λεφτά για τα σχολεία, τα σχολεία δεν πρέπει να πληρώνουν τους κρατικούς οργανισμούς, τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, δε, ζήτησε να μοιράζονται σάντουιτς και χυμοί στα παιδιά, γιατί τα περισσότερα πεινάνε!

Τέλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης πρότεινε να βοηθάει και με έκτακτες επιχορηγήσεις ο δήμος τις Σχολικές Επιτροπές…


Σχολιάστε εδώ