Σιωπητήριο θέλει ο Σαχινίδης από ΝΔ και ΛΑΣΟ

Τη μέρα που συζητιόταν στη Βουλή η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πολλοί βουλευτές από την πλευρά της συγκυβέρνησης στάθηκαν κριτικά. Και ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, που βρέθηκε στην αίθουσα για να την υποστηρίξει, σήκωσε το δάχτυλο και ούτε λίγο ούτε πολύ τους απαγόρευσε να εκφράζουν άποψη στην ολομέλεια της Βουλής, εφόσον έχουν εκπροσώπους στο Υπουργικό Συμβούλιο και μπορούν να τη μεταφέρουν στους ίδιους! Απίστευτο; Είπε επί λέξει: «Θα ήθελα, να κάνω και μια παρατήρηση σημειολογικού χαρακτήρα. Ακούω πολλές φορές από τους συναδέλφους, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΛΑΟΣ, να έχουν μια ρητορική η οποία δεν συνάδει με την πρωτοβουλία που πήραν περίπου πριν από δυο εβδομάδες να στηρίξουν την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Θα πρέπει, λοιπόν, να τους υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ έχουν υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν τη δυνατότητα όλες τις απόψεις τις οποίες έχουν για το τι πρέπει να γίνει -και υλοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου- να τις περνάνε. Δεν χρειάζεται να έρχονται εδώ με έναν καταγγελτικό λόγο σαν να απευθύνονται σε μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, συμμετέχουν στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει ο υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Μουρμούρας, και όποια ζητήματα αναδεικνύονται και αφορούν προτάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει, θα μπορούσε κάλλιστα η Νέα Δημοκρατία διά των εκπροσώπων της, είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στο υπουργείο Οικονομικών, να τις καταθέτει, διότι εδώ όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο ακριβώς στόχο: Να δώσουμε στη χώρα μας την ευκαιρία να ξεπεράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη». Σωστά. Για να μη χαλάνε την ωραία εικόνα… οι δυνάμεις διάσωσης της χώρας!

Άλλα έλεγαν, άλλα κάνουν…

Ακούγοντας τις ομιλίες των συναδέλφων του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε και του έφεραν τα πρακτικά της Βουλής. Βρήκε, λοιπόν, τα πρακτικά της 18ης Νοεμβρίου 2008, τότε που η Νέα Δημοκρατία ενίσχυσε την οικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ανακοίνωσε ένα πακέτο 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, μέχρι που έπεσε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009, είχαν απορροφηθεί μόνο τα 10 δισεκατομμύρια ενώ, ελέω θείας καταδίκης, από τα 28 δισεκατομμύρια φθάσαμε στα 155 δισεκατομμύρια. Διάβασε αποσπάσματα από τις τότε τοποθετήσεις βουλευτών και μετέπειτα υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

Έλεγε τότε ο Κώστας Γείτονας: «Με την παροχή, δίκην λευκής επιταγής, αυτού του πακέτου των 28 δισεκατομμυρίων για την τόνωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος ακολουθήσατε πάλι λάθος πολιτική». Και είπε προχτές: «Πραγματι, υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της χώρας».

Έλεγε τότε ο Δημήτρης Κουσελάς: «Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου είναι η αδιαφάνεια, η προχειρότητα, η αναποτελεσματικότητα. Λευκή επιταγή στις τράπεζες. Είναι ένα νομοσχέδιο κυριολεκτικά στο γόνατο. Οι τράπεζες στην πλειονότητά τους συμπεριφέρονται αντικοινωνικά».

Έλεγε τότε ο Μχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η κυβέρνηση παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες. Το δημόσιο χρήμα δίδεται άνευ ελέγχου, άνευ όρων. Γίνεται κατάχρηση κρατικής ενίσχυσης». Και να τι έλεγε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση διαθέτει 28 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες. Λευκή επιταγή στις τράπεζες. Αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου». «Μπράβο, είστε μια εμπνευσμένη κυβέρνηση και είστε ένα εμπνευσμένο κόμμα που καταλαβαίνετε τα πράγματα στην ώρα τους!», συμπέρανε ο Μ. Κεφαλογιάννης…

Κατάπιε τη γλώσσα του…

Σε αναζήτηση του Ιωσήφ Ζησιάδη, ελληνικής καταγωγής βουλευτή του ελβετικού Κοινοβουλίου, βρίσκεται η ελληνική Βουλή, φευ όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Οι δηλώσεις του στο Mega, ότι δεξιοί και ΠΑΣΟΚοι βουλευτές έχουν πολλά λεφτά αδήλωτα στην Ελβετία και γιʼ αυτό δεν ανοίγουν οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες, ξεσήκωσαν θόρυβο και δύο γαλάζιοι βουλευτές, ο Κ. Τζαβάρας και ο Γ. Γιακουμάτος, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής Φίλ. Πετσάλνικο ζήτησαν να δημοσιοποιηθεί όλη η σχετική με το θέμα αλληλογραφία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ελβετία. Ο Κ. Τζαβάρας επανήλθε μάλιστα ζητώντας όχι μόνο να γνωστοποιηθεί η εξέλιξη της ελληνοελβετικής συμφωνίας, αλλά και να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ σχετικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσοι έχουν ασκήσει εξουσία στη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα.

Επί της ουσίας τώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής αναζήτησε τον κ. Ζησιάδη σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στο τηλέφωνο, αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν βρέθηκε πουθενά ούτε απάντησε στα email. Έτσι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, Βαγγέλης Αργύρης, του έστειλε επιστολή με την οποία του ζητά να παραστεί εντός δεκαπενθημέρου στην επιτροπή και να προσκομίσει κάθε στοιχείο που βρίσκεται στην κατοχή του ώστε να αξιολογηθεί…

Άλλη μία τρύπα στο νερό ή αλλιώς σε δουλειά να βρισκόμαστε;

Προσεγγίσεις…

Διευρύνεται το μέτωπο της από κοινού κατάθεσης ερωτήσεων ανεξάρτητων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Μετά τον Γιάννη Δημαρά και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, σειρά είχε η Σοφία Σακοράφα που συνυπέγραψε ερώτηση με τον Α. Τσίπρα προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να σεβαστεί και να εφαρμόσει η κυβέρνηση την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Επικαλούμενοι την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, του κ. Έντιγκερ, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, που αναδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν επιτρέπει να εξαρτάται το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από την εκπλήρωση ή όχι των φορολογικών υποχρεώσεων του κάθε πολίτη, ζήτησαν να μην επιβάλλεται το χαράτσι μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και να επιστραφούν τα χρήματα σε αυτούς που έχουν πληρώσει.


Σχολιάστε εδώ