Να μην κλωτσήσει ο… γάιδαρος…

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι ήρθε η «Καθημερινή» την Τετάρτη να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας το πρωτοσέλιδό μας της περασμένης Κυριακής ότι «Δεν θέλουν εκλογές οι ʽʽνταβατζήδεςʼʼ». Έγραφε πολύ χαρακτηριστικά:
«Αδικαιολόγητη είναι η εμμονή ορισμένων με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου. Δεν αντιλαμβάνονται άραγε το απίστευτα ασταθές και γεμάτο κινδύνους ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θέλουν την Ελλάδα να εμπλέκεται σε μια εκρηκτική προεκλογική περίοδο;»
Καλά, όλα αυτά τα επιχειρήματα που προβάλλει σήμερα γιατί δεν τα επεσήμαινε εκείνη τη Δευτέρα που τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, μετά την ολονύχτια σύσκεψή τους, συμφώνησαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου; Ούτε είδαμε να διατυπώνει αντιρρήσεις στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ανέφερε τη διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου… Τώρα γιατί της βρωμάνε οι εκλογές; Δεν χρειάζεται καμιά σοφία. Τώρα που δέσαμε, σου λέει, τον γάιδαρο να τον τραβήξουμε όταν θέλουμε… Δήθεν για το συμφέρον της πατρίδας… Το οποίο… συμπτωματικά ταυτίζεται με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των γνωστών «νταβατζήδων»… Εκείνο που ξεχνούν είναι ότι συνήθως ο γάιδαρος κλωτσάει… Και προς τα εκεί οδηγούν, αν με εκβιασμούς και απειλές, όπως π.χ. δεν θα πάρουμε την 7η δόση ή κινδυνεύει η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου (από λόγους, άλλο τίποτε να βρουν…) ματαιώσουν τις συμφωνημένες για τον Φεβρουάριο εκλογές (έστω να πάνε αρχές Μαρτίου). Μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως… Π.χ. να πει η ΝΔ ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου και κατά θέμα θα στήριζαν, όπως είχε κάνει με το νομοσχέδιο της Παιδείας. Και τότε ας κυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ και τον Καρατζαφέρη και την πρόθυμη Ντόρα. Με το ενδεχόμενο να κλωτσήσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι καταστάσεις τότε μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες για τους «νταβατζήδες» και τα συμφέροντά τους. Για το… καλό τους, λοιπόν, είναι οι εκλογές. Άλλωστε δεν οδηγούν στον γκρεμό ούτε τα πράγματα έγιναν χειρότερα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πρόσφατα την Ισπανία, που στήθηκαν εν μέσω της οικονομικής θύελλας κάλπες.


Σχολιάστε εδώ