Νέα έκρηξη των συνδικάτων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού

Με την Ευρωζώνη να δοκιμάζεται και την Ελλάδα να φλέγεται από τα οξύτατα κοινωνικά αδιέξοδα, η επικείμενη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 από την «τροϊκανή» (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) συγκυβέρνηση σηματοδοτεί την κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, με «ομπρέλα» τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ (που διέρχονται, κυρίως η πρώτη, πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας) αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), που συμπίπτουν κυρίως στο αίτημα για κατάργηση των Μνημονίων και των μέτρων του πιο ανάλγητου προϋπολογισμού που γνώρισε η χώρα. Συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, προγραμματίζουν συνδικάτα και άλλοι κοινωνικοί φορείς, που αποδοκιμάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βυθίζουν τη χώρα σε μακροχρόνια και πρωτοφανή ύφεση.

Άστεγοι, πάνω από 1.000.000 άνεργοι, φτώχεια, μισθοί και συντάξεις πείνας, λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απασχολήσιμοι της μιας μέρας είναι η εικόνα της Ελλάδας του 2011 και το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Οι δεσμεύσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που οι κ. Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλος υπέγραψαν εφαρμόζονται τώρα από την κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου:

= Νέα χαράτσια, νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμη πιο «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, συγχωνεύσεις, εφεδρείες, απολύσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ

= Νέα παρέμβαση επίκειται για το ασφαλιστικό, το οποίο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «σφάζουν» από το 1998, για να αποδειχθεί σήμερα ότι τα αποθεματικά των ταμείων έχουν «κάνει φτερά», χωρίς να απολογηθεί κανείς για το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι:

Δύο καθηγητές (οι κ. Σ. Ρομπόλης και Αλ. Μητρόπουλος), όπως και ο συνδικαλιστής-εκπρόσωπος της Αυτ. Παρέμβασης Γ. Γαβρίλης προειδοποιούν μαζί με το ΠΑΜΕ ότι ο θεσμός των επικουρικών ταμείων βαίνει προς κατάργηση, με σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων (αφού μειωθούν δραστικά) στις κύριες συντάξεις, που και αυτές θα καθορίζονται με προσδιορισμό πλαφόν.

Μακρόχρονη η λιτότητα για τους εργαζομένους (όσους απομείνουν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) και τους συνταξιούχους, στο απυρόβλητο οι μεγάλοι φοροφυγάδες, στο έλεος των δανειστών και των κερδοσκόπων ο λαός. Και το συνδικαλιστικό κίνημα ανήμπορο να παρέμβει και να επηρεάσει τις εξελίξεις, διαμαρτύρεται κατακερματισμένα και διαπαραταξιακά (κυρίως στη ΓΣΕΕ) αλλά και ενδοπαραταξιακά (σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, καθώς πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις εντός των δύο «μεγάλων» συνδικαλιστικών παρατάξεων). Συγκεκριμένα:

= Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ φαίνεται να «απομονώνεται» από συνδικαλιστικά στελέχη εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, τα οποία εκτιμούν πως τόσο ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος όσο και οι «πέριξ» αυτού «έχασαν την μπάλα» με την ανοχή στις αντεργατικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες του τέως πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ υποτονική έως και αρνητική χαρακτηρίζεται η στάση της ηγετικής ομάδας ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ σε σκληρές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συγκοινωνίες – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ.λπ.). Προτάσεις για να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΑΣΚΕ παραμένουν αναπάντητες, με πολλούς συνδικαλιστές να προβλέπουν ομαδική αποχώρηση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ στη διάρκεια του επόμενου (τακτικού ή εκτάκτου) συνεδρίου της οργάνωσης.

= Κρίση διέρχονται και οι σχέσεις

ΔΑΚΕ-ηγεσίας ΝΔ, με την αντιπαράθεση των δύο πλευρών να βρίσκεται στο «κόκκινο» και με την πλειοψηφία των συνδικαλιστών να διαφωνούν με τον πρόεδρο Αντ. Σαμαρά για την υποχώρησή του σε εκβιασμούς και πιέσεις «ξένων και ντόπιων» παραγόντων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η περιβόητη 6η δόση. Σχετικά αναφέρεται ότι προκαλούν εντύπωση οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκη, όπως και άλλων στελεχών, που με σκληρούς χαρακτηρισμούς αποδοκιμάζουν τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου και τάσσονται υπέρ της προκήρυξης, άμεσα, εκλογών, για την ανάδειξη κυβέρνησης με λαϊκή εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «αποστασιοποιημένα» από τις επιλογές του κ. Σαμαρά είναι και τα πρώτα ονόματα που στελεχώνουν τον συνδικαλιστικό τομέα της ΝΔ (Γ. Μανώλης, Φιλ. Ταυρής). Ως προς τη στάση που η ΔΑΚΕ τηρεί απέναντι στον κομματικό φορέα στον οποίο ανήκει, τόσο κομματικά στελέχη όσο και στελέχη συνδικάτων εκτιμούν ότι το ρήγμα μεταξύ παράταξης και ΝΔ πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Και στον δημόσιο τομέα, το θέμα της εφεδρείας έχει οξύνει τις σχέσεις

ΔΑΚΕ/ΑΔΕΔΥ με τους φορείς του κόμματος. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ηλ. Ηλιόπουλος προειδοποιεί ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συναινεί με τις απολύσεις, επί της ουσίας, δημοσίων υπαλλήλων και υπογραμμίζει ότι για τη ΔΑΚΕ/Δημ. Τομέα είναι κυρίαρχο ζήτημα η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται. Για την τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός, ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει πως πίσω από τις αποφάσεις κρύβονται «Μέρκελ και Αμερική».

Σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ αξίζει να σημειωθεί ότι τα «στεγανά» μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων έχουν εξασθενήσει αισθητά με τη συμβολή όλων των εκπροσώπων (Κ. Τσικρικά, προέδρου ΑΔΕΔΥ και ΠΑΣΚ/ΔΥ, Ηλ. Βρεττάκου, αντιπροέδρου/Αυτ. Παρέμβαση και μερικώς με Δημ. Αγκαβανάκη, ΠΑΜΕ). Αντιθέτως:

Στη ΓΣΕΕ ναι μεν συνεννοήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών παρατάξεων υπάρχουν αναλόγως των θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα, το ΠΑΜΕ όμως, διά των εκπροσώπων του Γ. Πέρρου και Θ. Κούτρα, διατηρεί αποστάσεις και λειτουργεί αυτόνομα.

«Οδηγούμαστε σε κοινωνικό κραχ», εκτίμησε προσφάτως ο πρόεδρος του

ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Ακόμη και τότε, μοιάζει δύσκολη η ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των συνδικαλιστικών δυνάμεων, δυστυχώς.


Σχολιάστε εδώ