Μικρά & ενοχλητικά

Στη μέση ο Αθηνών
Υψηλό διπλωματικό παιχνίδι παίζεται στην Εκκλησία τον τελευταίο καιρό και προς το παρόν δεν έχει ανοίξει… ρουθούνι. Γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα για την υπερεκπροσώπηση ορθοδόξων ηγετών στη σύναξη στην οποία κάλεσε ο Πατριάρχης Μόσχας με τους Τσεχίας και Σλοβακίας, Γεωργίας, Ρουμανίας κ.λπ. Ανθρώπους που δεν τρέφουν και τα καλύτερα των συναισθημάτων για το Φανάρι, για να λέμε και την αλήθεια. Από την άλλη, πριν από μήνες είχαμε την εκπροσώπηση στο Οικ. Πατριαρχείο του Ιεροσολύμων, Κύπρου και Αλεξανδρείας. Λεπτομέρεια: Και στις δύο περιπτώσεις ο Αντιοχείας έστειλε εκπρόσωπο, με δικαιολογία «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών παραδοσιακά στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά δεν κλείνει πόρτες και στη Μόσχα. Γι’ αυτό και μέσα στον Δεκέμβριο διοργανώνει μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με σολίστ τον «υπουργό Εξωτερικών» της Εκκλησίας της Ρωσίας, τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Σοκ και για τον ίδιο
Στη Ρωσία θεωρείται πρόσωπο με υψηλό κύρος. Εδώ όμως η ανακρίτρια Ε. Καλού ζήτησε την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Κι αυτό προς μεγάλη έκπληξη νομικών κύκλων που έλεγαν πως δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος προς τούτο. Γνωρίζουν, έλεγαν, πού μένει και ξέρουν καλά πως δεν μπορεί να κρυφτεί. Επομένως όλη αυτή η ιστορία ήταν για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Και μπορεί η Θέμις να είναι τυφλή, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθούν οι ισχυροί υποστηρικτές του ηγουμένου, εντός και εκτός Ελλάδος, και πως κάποιος θα μπορούσε να δει με άλλη ευαισθησία την υπόθεση… Πάντως και για τον ίδιο το αίτημα της ανακρίτριας να προφυλακιστεί ήταν ένα μεγάλο σοκ που σε καμία περίπτωση δεν περίμενε, λένε από το περιβάλλον του…

Λίγο πριν από το λουκέτο
Με λουκέτο αμέσως απειλείται ο σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουν φτάσει και στ’ αυτιά των εργαζόμενων. Το θέμα για τις τραγικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σταθμός συζητείται και μεταξύ των Μητροπολιτών. Ζει αποκλειστικά με τις επιχορηγήσεις της Συνόδου, αφού και τα έσοδα από διαφημίσεις, λόγω της κρίσης, είναι μηδαμινά. «Τόσα χρόνια άντεχε, όμως τώρα που τα ταμεία της Συνόδου στέρεψαν δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να φτάσουμε μπροστά στο δίλημμα ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, που έλεγε και ο πρωθυπουργός για την Ελλάδα…», τόνιζαν στον ραδιοφωνικό σταθμό.


Σχολιάστε εδώ