Μετράνε αντίστροφα…

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το νέο πρόγραμμα με τις πολιτικές που θα το συνοδεύουν πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, ενώ οι Ευρωπαίοι πιέζουν αυτό να γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οπότε η μοναδική εκκρεμότητα που θα απομένει είναι η ανταλλαγή των ομολόγων σε εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Από την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης θα εξαρτηθεί κι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, με τη ΝΔ να επιμένει για τις 19 Φεβρουαρίου, με μια καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων, ενώ διακινούνται σενάρια για μετάθεση της ημερομηνίας για μετά το Πάσχα. Στο μεταξύ, δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Τράπεζας της Ελλάδας, που προβλέπουν ύφεση 6% για το 2011 και 3% το 2012, έλλειμμα πάνω από 9% το 2011 και ανεργία πάνω από το 18% το 2012.

Ρευστότητα
ΤΗΝ προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου να υλοποιήσει τις αναγκαίες πολιτικές, προκειμένου να βγει η χώρα από το τούνελ, δυσχεραίνει το τεταμένο όσο και ρευστό κλίμα που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Τα σενάρια για Ευρωζώνη δύο και τριών ταχυτήτων εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ Γερμανία και Γαλλία φαίνεται να προωθούν αλλαγές στη συνθήκη, που θα προβλέπει πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και κυρώσεις για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες. Προοπτική με την οποία διαφωνούν αρκετές χώρες της Νοτ. Ευρώπης, αλλά και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μεταξύ αυτών και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η κρίση στην Ευρώπη ανησυχεί και τις ΗΠΑ, εξ ου και ο Μπ. Ομπάμα στη συνάντησή του με ευρωπαίους αξιωματούχους (Ρομπέϊ, Μπαρόζο κ.ά.) επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ιταλία, που συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, τα υψηλότερα στην ιστορία της, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία.

Κινητοποιήσεις
ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ επικρατεί σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο γύρο επώδυνων μέτρων. Την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, την πρώτη με κυβέρνηση Παπαδήμου, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο προϋπολογισμό και τις πολιτικές που αυτός φέρνει. Επιμέρους κλάδοι εργαζομένων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις ορισμένων ειδικοτήτων. Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης (ΕΡΤ, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.ά.) για το ενιαίο μισθολόγιο και την εφεδρεία, αλλά και οι δημοσιογράφοι στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης για τις περικοπές μισθών και τις μαζικές απολύσεις. Στο μέτωπο των συντάξεων, νέες περικοπές έρχονται στις επικουρικές από την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση πέντε μεγάλων ταμείων. Πρόκειται για τα ταμεία των ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΙΚΑ, Δημοσίου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και συνέπεια της συγχώνευσης θα είναι η μείωση των επικουρικών από 15% έως 50%.

Το συζητάνε…
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά οι κινήσεις του δεν δείχνουν άνθρωπο που ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου συνέχισε τις επαφές του με κορυφαία στελέχη, ενώ μετείχε σε εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάτι που «πυροδότησε» σενάρια για… διεθνή καριέρα. Ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία, αλλά θα είναι παρών σε όλες τις διεργασίες, ενώ τόνισε ότι δεν αρκεί να αλλάξει αρχηγός, πρέπει να αλλάξει συθέμελα το ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε η εκλογή νέου προέδρου να γίνει από τη βάση, με κάλπη και πριν από τις εθνικές εκλογές. Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν υπερβεί τον εαυτό του, θα το ξεπεράσει η ιστορία, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει μια νέα αρχή και έκανε «άνοιγμα» στην ευρύτερη Αριστερά. Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος «φορτίστηκε» από τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος μίλησε για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στοχοποιώντας τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο. Ακόμη, άσκησε κριτική κατά του Χρ. Παπουτσή για την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας με αφορμή την κατάληψη της ΔΕΗ και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Από τα παλιά…
ΕΝΑ θέμα από τα… παλιά επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο. Αύριο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, όπου κατηγορεί τη χώρα μας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Εν όψει της απόφασης, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι σε επιστολή του προς τον Λ. Παπαδήμο ζητάει η Ελλάδα να άρει το «βέτο» της, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, ζητά να εξελιχθούν παράλληλα οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Από την κυβέρνηση τηρούν χαμηλούς τόνους, περιμένοντας να πληροφορηθούν το τελικό κείμενο της απόφασης, προκειμένου στη συνέχεια να αντιδράσουν αναλόγως. Πάγια ελληνική θέση είναι ότι πρώτα θα επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα της γειτονικής χώρας και μετά θα δώσει το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Σχολιάστε εδώ