Μειώσεις 10% – 22% και στάσεις πληρωμών στα ΜΜΕ

Η αρχή έγινε με τον Σταύρο Ψυχάρη στον ΔΟΛ, ο οποίος με email -όπως αποκαλύψαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση- ενημέρωσε τους εργαζομένους των εφημερίδων και των σάιτ το πρωί της Δευτέρας ότι από την 1η Δεκεμβρίου επιβάλλεται μείωση 20% στους μισθούς όλων. Η ανακοίνωση προκάλεσε γενικευμένη κινητοποίηση στον Οργανισμό. Ακόμη και στα «Νέα», που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τις κινητοποιήσεις στο «Βήμα», θορυβήθηκαν και ζήτησαν συνέλευση. Να σημειώσουμε ότι το «Π» πριν από δύο Κυριακές είχε αποκαλύψει την απόφαση του Ψυχάρη για μειώσεις 20% στους μισθούς. Μία ημέρα μετά, την Τρίτη, ξέσπασε γενικευμένο «τσουνάμι». Στο συγκρότημα του «Έθνους» ο Φώτης Μπόμπολας ενημέρωσε τα στελέχη των εφημερίδων του ότι δεν ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν μόλις πριν από έναν μήνα με μείωση 10% στις αμοιβές, αλλά θα πρέπει να υπογράψουν νέες με μείωση 20%! Την ίδια μέρα στον «Ελεύθερο Τύπο» οι εκδότες της εφημερίδας ανακοίνωσαν στους τεχνικούς πως από τον Δεκέμβριο μειώνονται οι μισθοί τους κατά 10%, διαφορετικά θα γίνουν απολύσεις. Με το ίδιο δίλημμα, των 25 τουλάχιστον απολύσεων, έγινε ανακοίνωση και στην «Espresso» ότι μειώνονται οι αποδοχές κλιμακωτά από 10% έως και 22% για όλους, ενώ δεν θα πληρώνονται για την εργασία της Κυριακής και θα λαμβάνουν ένα ρεπό τον μήνα. Το χειρότερο είναι πως στην εφημερίδα της ΝΕΠ δεν θα πληρώσουν τους μισθούς του Νοεμβρίου. Στη συγκέντρωση των εργαζομένων που έγινε την ίδια ημέρα ακούστηκε δημόσια πως η εταιρεία έχει πρόβλημα λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών του Π. Κυριακίδη. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την απόρριψη των εκβιαστικών προτάσεων για «ψαλιδισμένες» ατομικές συμβάσεις. Τελικά υπό την απειλή άμεσης απεργιακής κινητοποίησης, η πλευρά Κυριακίδη έκανε ένα βήμα πίσω στις προειδοποιήσεις της για άμεσες μαζικές απολύσεις τη Δευτέρα.

Η πλευρά Κυριακίδη εμφανίζεται να εμμένει ότι, σε περίπτωση απεργίας από την ΕΣΗΕΑ, δεν θα διστάσει ακόμη και να «βάλει λουκέτο» στην «Espresso», όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν με… επιτυχία (περίπτωση «Σφήνας» κ.ά.). Πάντως, ήδη την Παρασκευή απολύθηκε στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας.

Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στο Star, όπου οι δημοσιογράφοι έμαθαν πως δεν υπάρχουν λεφτά από διαφημιστικά έσοδα και γι’ αυτό δεν θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Στάση πληρωμών έγινε και στον «Αδέσμευτο Τύπο», όπου οι δημοσιογράφοι παραμένουν απλήρωτοι δύο μήνες. Ο Δ. Ρίζος είπε ο ίδιος στους εργαζομένους ότι το χρέος της εφημερίδας είναι της τάξεως των 350.000 ευρώ, αλλά δεν τον έχουν πληρώσει τα πρακτορεία.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες πως σε Mega και «Καθημερινή» θα ακολουθηθεί άλλη μέθοδος περικοπών, αυτή της τετραήμερης εργασίας. Στα περισσότερα από τα παραπάνω Μέσα το προηγούμενο διάστημα έγιναν μαζικές απολύσεις αλλά και μειώσεις αποδοχών με κατάργηση επιδομάτων και αμοιβών για έξτρα εργασία.

Στο «Έθνος» έγιναν περισσότερες από 250 απολύσεις και στον ΔΟΛ πάνω από 80. Στις άλλες εφημερίδες έχει κοπεί η αμοιβή για τα κυριακάτικα και τα ένθετα αλλά και η υπερωριακή αμοιβή για τις βάρδιες της Κυριακής.

=Αναζητείται νέος εμπορικός διευθυντής στον ΔΟΛ. Η σύγκρουση Ψυχάρη – εργαζομένων είχε θύμα τον εμπορικό διευθυντή Γιάννη Τερπίτσα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά και τη σκληρή αναφορά των εργαζομένων στην ανακοίνωσή τους πως δεν είχε εμπειρία από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Ο Γ. Τερπίτσας πήγε στον ΔΟΛ τον προηγούμενο Οκτώβριο από τη Regency Entertainment, ενώ είχε εργαστεί ως marketing director στον ΟΤΕ, marketing consultant στην Coca-Cola και στα Burger King UK αλλά και ως brand director στην Diageo.

= Δεν έχει διεκδικήσει τις οφειλές της «Απογευματινής» το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, σύμφωνα με τους εργαζομένους της εφημερίδας. Από τον Δεκέμβριο του 2010, οπότε και μπήκε το λουκέτο, οι συντάκτες της «Απογευματινής» δεν έχουν μπορέσει να πάρουν επίδομα ανεργίας, αφού η εφημερίδα δεν τους απέλυσε και τυπικά θεωρείται ανοιχτή, καθώς τα δικαστήρια απέρριψαν την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει ο εκδότης.

=Συνεχίζεται η μαζική έξοδος εργαζομένων από τα Media, χωρίς να υπολογίζονται οι 701 του Alter, οι απώλειες μόνο στις εισηγμένες εταιρείες και στους ομίλους φτάνουν τις 742 θέσεις. Συνολικά στις εταιρείες Τηλέτυπος και Ναυτεμπορική και στους Ομίλους ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή, Τεγόπουλος και Αττικές Εκδόσεις στο εννιάμηνο του 2011 εργάζονταν 5.066 έναντι 5.808 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αντίστοιχα την περίοδο του εννιαμήνου 2009-2010 χάθηκαν 661 θέσεις, συνεπώς ο ρυθμός των απομακρύνσεων αυξήθηκε με τη βύθιση της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση. Οι αποχωρήσεις ανά όμιλο έχουν ως εξής: ΔΟΛ 1.334 άτομα μαζί με εποχιακό προσωπικό (-382), Πήγασος 1.172 (-152), Τεγόπουλος 871 (-88), Καθημερινή 425 (-45), Αττικές Εκδόσεις 401 (-13), Τεχνικές Εκδόσεις 71 (-9). Στις εταιρείες το Mega έχει 582 άτομα προσωπικό (-39) και η Ναυτεμπορική 210 (-14).

=Πέντε απολύσεις την περασμένη Τετάρτη στον κλάδο των Τεχνολογικών Εκδόσεων («PC Magazine», «T3», «Playstation», «Daily Resellers Network») των Αττικών Εκδόσεων.


Σχολιάστε εδώ