Κάτω στον Πειραιά

Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη διαφημιστική εταιρεία, αλλά και δύο κρατικούς φορείς. Δεν λέμε βέβαια πως τα ποσά είναι τεράστια, άλλωστε η εποχή είναι δύσκολη και κανένας δεν ανοίγει εύκολα το πουγκί του, αλλά σίγουρα όσα χρήματα εξοικονομηθούν θα είναι μεγάλη βοήθεια για τον σταθμό.

// Μια που μιλάμε όμως για το «Κανάλι 1», να σημειώσουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων εξήραν το έργο του προέδρου του Κυριάκου Μανωλάκου και ενέκριναν ομόφωνα τα εντάλματα για τη λειτουργία του σταθμού. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς – Πόλη, Θρύλος» Γιάννης Μαστρονικόλας τόνισε ότι η άνοδος του δημοτικού ραδιοσταθμού είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, τόνισε, αυτήν την περίοδο το «Κανάλι 1» έχει ανοίξει τις συχνότητές του σ’ όλες τις παρατάξεις κι ακούγονται ελεύθερα όλες οι φωνές. Επιτέλους, κατάληξε, ο Πειραιάς έχει τον ραδιοσταθμό που του αξίζει!

// Κάθε τρία χρόνια οι δημοτικοί αστυνομικοί σε όλη τη χώρα θα πρέπει, με ευθύνη των δήμων στους οποίους ανήκουν, να αλλάζουν στολές. Στον Πειραιά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, το 2012 θα είναι 6 χρόνια με τις ίδιες στολές. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών) με έγγραφό της ειδοποίησε τον Δήμο Πειραιά ότι θα πρέπει να εγγράψει στον προϋπολογισμό του κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για την αλλαγή των στολών. Επειδή το νούμερο είναι τεράστιο, και σίγουρα ο δήμος δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με αυτό το κονδύλι, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης συνεννοήθηκε με τον δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και περιέκοψε δραστικά τα είδη που δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως π.χ. τα παλτά. Με τις περικοπές το κονδύλι έπεσε στις 160.000 ευρώ και στον διαγωνισμό που θα γίνει σίγουρα θα υπάρξουν εκπτώσεις, και ίσως το ποσόν να πέσει κάτω από τις 100.000 ευρώ!

// Άκρως εποικοδομητική και χρήσιμη χαρακτηρίζεται από όλους τους συμμετέχοντες η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Πειραιά (απαρτιζόταν από τον πρόεδρο του ΔΣ Παναγιώτη Κουβάτσο, την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κορίνα Λαουλάκου και τον γενικό γραμματέα Στέλιο Διαμαντίδη), με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγ. Γουρδομιχάλη και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μ. Ευθυμίου, δημοτικό σύμβουλο Κορυδαλλού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η προτεινόμενη τροποποίηση της συστατικής πράξης του ΠΕΣΥΔΑΠ, αλλά και η αναγκαιότητα παρέμβασης του Δήμου Πειραιά για την επιτάχυνση των διαδικασιών και το ξεπέρασμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το σχέδιο άρδευσης του όρους Αιγάλεω, αλλά και μεγάλων χώρων πρασίνου της ευρύτερης περιοχής, από νερό της Ψυττάλειας. Στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι και προτεραιότητες. Ο Σ. Διαμαντίδης παρουσίασε τον σχεδιασμό του Δήμου Πειραιά για μεγάλης κλίμακας δράσεις ανάπτυξης, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξει τα δεδομένα και θα εξασφαλίσει πόρους για χρηματοδότηση δράσεων σε άλλους τομείς της πολιτικής του δήμου. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αξιοποίηση κλαδεμάτων αλλά και άλλων υλικών για την παραγωγή καθαρού κομπόστ που θα χρησιμοποιηθεί πρώτα και κύρια στη βελτίωση του εδάφους των χώρων πρασίνου των δήμων, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πάνω από 80% των εδαφών αυτών απαιτούν το γρηγορότερο βελτίωση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα θα αλλάξει η εικόνα με το ασθενικό αραιωμένο πράσινο στους χώρους αυτούς, με ευνόητα οφέλη για το αστικό περιβάλλον. Ο Γ. Γουρδομιχάλης ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη συνάντηση, αφού, όπως είπε, η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στον ΠΕΣΥΔΑΠ αποτελεί δύναμη και εγγύηση για τον σύνδεσμο. Και τόνισε ότι η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου έχει βάλει επιτέλους και τον Δήμο Πειραιά στην κοινή προσπάθεια της ΤΑ για το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

// Επιτέλους, έστω και αργά, η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ πήρε χαμπάρι ότι έπρεπε να ρίξει τις τιμές στις κρουαζιέρες για να ανταγωνιστεί τα άλλα λιμάνια και ανακοίνωσε «πακέτα προσφορών». Να σημειώσουμε ότι η μείωση των τελών για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων ήταν πάγιο αίτημα των παραγόντων του χώρου της κρουαζιέρας, που όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση. Τώρα όμως που έσφιξαν τα πράγματα και ο ανταγωνισμός έγινε πιο σκληρός, ανέκρουσε πρύμναν. Έτσι μειώνονται τα τέλη χειραποσκευών μέχρι 15%, παρέχεται έκπτωση 30% σε όσους διακινούνται από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη και πέφτουν κατά 50% τα τέλη για παιδιά, μαθητές και φοιτητές.

// Μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία διοργανώνουν την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. η Μητρόπολη και ο Δήμος Πειραιά στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Υπεύθυνος για την οργάνωση ο γνωστός καθηγητής μουσικής και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού, Νίκος Αμοργιανός.

// Πάνω από 10.000 νέοι επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ Φοίτησης ή συμμετείχαν σ’ αυτό έχοντας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις δράσεις του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, για όγδοη συνεχή χρονιά, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στον Κεραμεικό. Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων συμμετείχε με κεντρικό περίπτερο, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου και για τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές του δράσεις. «Οι νέοι στο Φεστιβάλ Φοίτησης 2011 ενημερώθηκαν εκτενώς για τις νέες τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα, το management, το marketing, τις τεχνικές πωλήσεων και την τρέχουσα πραγματικότητα γύρω από την αγορά εργασίας. Ήταν ένα σημαντικό τριήμερο θεσμικό γεγονός, που έδωσε κατεύθυνση εκπαιδεύοντας τους φοιτητές», δήλωσαν ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Φεστιβάλ Φοίτησης Γιάννης Αντωνιάδης και Σοφοκλής Αντωνάκος.

// Το δωδεκαήμερο που αρχίζει από σήμερα είναι το πιο γιορταστικό κάθε χρόνου για τον Πειραιά. Σήμερα γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, που έχει τη σημασία της για την πόλη, μια και ο φερώνυμος ναός βρίσκεται στο προαύλιο του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου, που πριν από χρόνια ήταν ορφανοτροφείο αρρένων, και σαν σήμερα έτρεχε όλος ο Πειραιάς να προσκυνήσει για να αφήσει κάτι στα ορφανά, μέρες που έρχονταν. Αυτές τις στιγμές δεν πρόκειται να τις ξεχάσει κανένας Πειραιώτης που τις έζησε. Νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες, άναβαν το κεράκι τους και άφηναν ό,τι μπορούσαν για τα παιδιά του ορφανοτροφείου. Ήταν πραγματικό πανηγύρι για την πόλη εκείνη η ημέρα. Στις 6 Δεκεμβρίου βέβαια έχουμε τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, που ως Άγιος της θάλασσας έχει την… πρωτοκαθεδρία στο λιμάνι. Να σημειώσουμε ότι φέτος στον Ναό του Αγίου Νικολάου έχει μεταφερθεί από το ομώνυμο μοναστήρι της Άνδρου τμήμα λειψάνου του Αγίου, που φυλάσσεται εκεί επί αιώνες, και θα παραμείνει για προσκύνημα στον ναό μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Στις 12 του μήνα έχουμε τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. Το μοναστήρι του Αγίου ήταν το μόνο κτίσμα που υπήρχε πριν από την Επανάσταση του 1821 στον χώρο που είναι σήμερα η πόλη του Πειραιά και γι’ αυτό ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι πολιούχος. Το εορταστικό δωδεκαήμερο κλείνει στις 15 του μήνα με τον εορτασμό του Αγίου Ελευθερίου, που είναι ο προστάτης των Καμινίων, και είναι από τις γιορτές που «σημαδεύουν» όλη την πόλη, γιατί τα Καμίνια είναι πολύ γνωστή αλλά και πολυάνθρωπη γειτονιά της πόλης. Ύστερα από αυτές τις γιορτές, βέβαια, οδεύουμε ολοταχώς για τα Χριστούγεννα.

// Στις 17 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Πανεπιστημίου, θα γίνει η παρουσίαση ενός βιβλίου που θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω και συγκεκριμένα στο 1978-80, στα χρόνια δηλαδή που σημάδεψαν την αρχή της μεταπολίτευσης στη χώρα. Πρόκειται για το βιβλίο «Μια αδικαίωτη πολιτική διαδρομή» του παλαίμαχου πολιτευτή της ΝΔ στη Β’ Αθήνας Γιώργου Μουσμπουκέα, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πολιτική ιστορία εκείνης της εποχής, όπως την έζησε ο συγγραφέας, που ήταν επιλογή του αείμνηστου Κ. Καραμανλή για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη δύσκολη αυτή περιφέρεια. Την παρουσίαση θα κάνουν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρώην υπουργός Βύρωνας Πολύδωρας, ενώ θα συντονίσει ο υπογράφων, που ήταν στενός συνεργάτης του συγγραφέα εκείνα τα χρόνια και μάλιστα είχε την ευθύνη της έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ενωμένες Φωνές» που εξέδιδε τότε ο Γ. Μουσμπουκέας.


Σχολιάστε εδώ