ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η υπομονή στελεχών, βουλευτών και μελών του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να δοκιμάζεται, αν όχι και να εξαντλείται λόγω των… καθυστερήσεων που «παίζει» ο Παπανδρέου στο μείζον αυτό θέμα των διαδικασιών της διαδοχής του.

Και προειδοποιούν.

Μέχρι στιγμής «διακριτικά». Αλλά όσο ο χρόνος περνά, αφού το σοβαρό ζήτημα της εκταμίευσης της 6ης δόσης τελείωσε και μεθαύριο ψηφίζεται κι ο προϋπολογισμός, οι πιέσεις θα εντείνονται. Με τελικό στόχο:

• Να έχει αλλάξει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές και να οδηγηθεί στις επόμενες εκλογές απ’ τον νέο πρόεδρο. Και μπορεί μεν ο Γ. Παπανδρέου να το παίζει ακόμα «σφίγγα», να μην ανοίγει τα χαρτιά του και να προσπαθεί να παρατείνει τον χρόνο της αναμονής, αλλά το μήνυμα που σταδιακά αλλά σταθερά περνά από τους βουλευτές και τα στελέχη είναι το εξής:

• Γιώργο, αν δεν φύγεις εσύ, το κόμμα πάει σε διάσπαση και θα φύγουμε ή έστω θα αποστασιοποιηθούμε εμείς. Ζητούμε καθαρές λύσεις. Το Κίνημα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας! Η ουσία είναι βέβαια ότι αυτήν την πικρή γι’ αυτόν πραγματικότητα την έχει αντιληφθεί ακόμα κι ο Γιώργος πλέον. Καταλαβαίνει ότι ο πολιτικός του χρόνος, τουλάχιστον για το εσωτερικό της χώρας, σταθερά τελειώνει. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ηγηθεί αυτός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Ούτε με το σενάριο της διαρχίας δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι. Το άφησε να σέρνεται υπό τη μορφή διαρροών και ζυμώσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι ούτε αυτό γίνεται αποδεκτό. Να δεχτεί δηλαδή κάποιος να γίνει… «λαγός», να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ως υποψήφιος πρωθυπουργός, ενώ ο Γιώργος θα είναι πρόεδρος του Κινήματος, και να εισπράξει αυτός τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να γίνει το θύμα των πολιτικών των καταστροφικών κυβερνήσεων του Γιώργου! Και αυτό, ότι δηλαδή ούτε η λεγόμενη διαρχία είναι αποδεκτή αλλά απαιτούνται «καθαρές λύσεις», το έχουν κάνει σαφές και οι δελφίνοι. Εμμέσως μεν, μέχρι τώρα, αλλά όσο πιο καθαρά γίνεται. Και στο άμεσο μέλλον θα γίνει ακόμα σαφέστερο. Συνεπώς η πραγματικότητα που εν δυνάμει διαμορφώνεται είναι πως ο Γιώργος διαπραγματεύεται τις «εγγυήσεις», προκειμένου να φύγει κατά το δυνατόν «αναίμακτα». Και μάλιστα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ο αδελφός του Νίκος… Επαναλαμβάνουμε, και οι δελφίνοι απαιτούν λύση αμέσως και «καθαρή». Τουλάχιστον δε οι Λοβέρδος και Βενιζέλος κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, αν και με επιμέρους διαφοροποιήσεις…

Για παράδειγμα, ο Α. Λοβέρδος με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ήταν σαφής τονίζοντας:

– Οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ουσιαστικές, λιτές, ολιγοήμερες και αδάπανες, δίχως περιοδείες και παράτες και ο πρόεδρός του να εκλεγεί με κάλπες, από τους πολίτες. Κι όλη αυτή η διαδικασία να γίνει όταν ο πρόεδρός του επιλέξει, οπωσδήποτε όμως προ των βουλευτικών εκλογών.

Αποχωρήσεις, αν…

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί, κυρίως στο παρασκήνιο προς το παρόν, αλλά πολύ σύντομα θα βγει στη δημοσιότητα, είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες:

– Αν παρ’ όλα αυτά ο Γιώργος επιμείνει να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τότε θα αποχωρήσουν διαχωρίζοντας τη θέση τους και στελέχη και βουλευτές!

Μάλιστα μεταξύ αυτών που θα αποχωρήσουν είναι ένας τουλάχιστον εκ των δελφίνων!

Ενώ οι βουλευτές οι οποίοι θα δηλώσουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ πάει με αρχηγό το Γιώργο, είναι πάρα πολλοί… Μεταξύ αυτών και ο Κ. Σκανδαλίδης δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, ενώ σοβαρά προβληματίζονται οι Ν. Σαλαγιάννης, Ε. Καϊλή, Κ. Καρτάλης, Οδ. Βουδούρης κ.ά. Το χρονικό περιθώριο που δίνουν στον Γιώργο προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση του είναι περί τις 15 μέρες.

Οι συμμαχίες…

Στο μεταξύ και εν όψει έναρξης των διαδικασιών διαδοχής, που θεωρούνται αναπόφευκτες, οι διάφοροι δελφίνοι φτιάχνουν τις συμμαχίες τους και οριοθετούν συσχετισμούς, «εχθρούς» και «φίλους».

Ουσιαστικά, αν και άτυπα, η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Οι ισχυρότεροι αυτήν τη στιγμή δελφίνοι, ο Α. Λοβέρδος και ο Β. Βενιζέλος, ήδη έχουν στήσει τα στρατηγεία τους.

Στο στρατηγείο του Β. Βενιζέλου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι Γ. Ζαφειρόπουλος, Στ. Αγγελούδης, Τ. Αντωνίου, Π. Λούσκος.

Ο ίδιος ο Βενιζέλος έχει ξεκινήσει συζητήσεις για συμμαχίες με ιστορικά στελέχη, όπως οι Δημ. Ρέππας και Κ. Σκανδαλίδης, καθώς και με ομάδα εκ των λεγόμενων «γεννηματικών».

Θεωρείται ότι ο Κ. Σκανδαλίδης θα τον στηρίξει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει επιχειρήσει άνοιγμα και στον Χρ. Παπουτσή, προσφέροντάς του εξέχουσα θέση στο «κάδρο» τού μετά τον Γιώργο ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος ο Παπουτσής ισχυρίζεται ότι και ο ίδιος μπορεί να είναι υποψήφιος, για να εκφράσει το «ιστορικό» και «κοινωνικό» ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτό που ζητά είναι να διαπραγματευτεί για την «επόμενη μέρα» και τελικά δεν θα είναι υποψήφιος. Πάντως ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση, πριν ολοκληρωθούν σοβαρές εκκρεμότητες του υπουργείου του. Αλλά στελέχη και βουλευτές προσκείμενοι σε αυτόν αναλαμβάνουν συγκριμένες πρωτοβουλίες «πίεσης» προς τον Γιώργο…

Ο Α. Λοβέρδος επίσης κινείται. Συναντάται με βουλευτές και κομματικά στελέχη, ενώ οργανώνει «δίκτυο» στήριξής του πανελλαδικά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ομάδα των «τεσσάρων» (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Μόσιαλος) που έχει διευρυνθεί και με τον Πάγκαλο και άλλους, έχει συμφωνήσει να μπει μπροστά ο Λοβέρδος σε αυτήν την εσωκομματική κούρσα. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμα συζητηθεί μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ενδιαφέρεται και η Ά. Διαμαντοπούλου, η οποία πάντως στην πρόσφατη σύναξη της «Π-80» δέχτηκε επίθεση από συμμετέχοντες, ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει βιβλία σε πάρα πολλά δημόσια σχολεία και η Άννα… ασχολείται με δελφινομαχίες! Πάντως ο Α. Λοβέρδος διευρύνει τον κύκλο της επιρροής του και μεταξύ των βουλευτών, εκεί δηλαδή που φαίνεται να υπερτερεί ο Βενιζέλος και πρόσφατα, στη γιορτή του, είχε γεύμα με αρκετά μέλη της Κ.Ο. αλλά και κομματικά στελέχη.

Και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επίσης κινείται. Όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν στην τρίτη θέση, πίσω από Βενιζέλο και Λοβέρδο, ενώ σε πολύ μεγάλη απόσταση ακολουθούν οι Διαμαντοπούλου, Παπουτσής κ.ά.

Ο ίδιος τονίζει ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι και αυτός διαπραγματεύεται για την επόμενη μέρα…

Πάντως ορισμένες πληροφορίες λένε ότι έχει συμμαχήσει με τον Π. Λάμπρου, ο οποίος όλο και συχνότερα εμφανίζεται την τελευταία περίοδο στην Ιπποκράτους, όπως επίσης κι ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος πάντως αποκλείεται να στηρίξει Χρυσοχοΐδη, για… ιστορικούς λόγους…

Να σημειωθεί, επίσης, ότι «παίζει» και το σενάριο της εκλογής ενός μεταβατικού προέδρου, διαδόχου του Γιώργου, αν και δεν φαίνεται να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες. Για έναν τέτοιο ρόλο πάντως ακούγεται το όνομα του Απ. Κακλαμάνη…

Καθολική ψηφοφορία
ή συνέδριο;

Οργιάζει επίσης η φιλολογία γύρω απ’ τον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού. Ο Β. Βενιζέλος επιθυμεί να εκλεγεί ο διάδοχος του Γιώργου από ένα ελεγχόμενο εκλογικό σώμα, την Κ.Ο. ή το Εθνικό Συμβούλιο ή έστω ένα συνέδριο.

Αντίθετη άποψη έχει ο Λοβέρδος, ο οποίος επιμένει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, όπως έγινε το 2004 και το 2007. Είναι σαφές ότι ο Βενιζέλος, διαπιστώνοντας ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει ως υπουργός Οικονομικών, φοβάται εύλογα ότι σε μια εκλογή απ’ τη βάση θα χάσει. Και γι’ αυτό επιδιώκει την εκλογή από ένα σώμα «ελεγχόμενο», εκεί δηλαδή που σαφώς υπερτερεί. Πάντως ο Α. Λοβέρδος δεν συζητά παραβίαση του καταστατικού, το οποίο προβλέπει όχι απλώς την εκλογή του αρχηγού με καθολική ψηφοφορία, αλλά και έναν μήνα πριν από το συνέδριο, αποκλείει δηλαδή εντελώς άλλον τρόπο εκλογής…


Σχολιάστε εδώ