Διάδρομοι και Ψίθυροι

ξΕίπαμε πως αρκετοί οίκοι έπαψαν πια να δίνουν συστάσεις για ελληνικές μετοχές. Κι αυτοί που συνεχίζουν, έχουν, κατά μέσο όρο, μειώσει τις συστάσεις τους και τις τιμές-στόχους για τις εισηγμένες, με πρώτες τις τράπεζες, κατά 20% έως 30% σε σχέση με τα όσα έλεγαν μόλις προ δύο μηνών! Τελευταίο παράδειγμα η Nomura, που δίνει μια αρνητική γενική σύσταση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και εκτιμά πως «η ύφεση και οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών». Ειδικότερα, πάντως, δίνει σύσταση αγοράς (Buy) για την Alpha με τιμή-στόχο τα 2,3 ευρώ, ουδέτερη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και την EFG Eurobank (με τιμές-στόχους τα 3,7 και τα 1,6 ευρώ αντίστοιχα), ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς συστήνει μείωση θέσεων (reduce) και τιμή στόχο τα 0,7 ευρώ.
ξΣτον αντίποδα, αρκετοί εγχώριοι και ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως κόντρα στο αρνητικό ρεύμα υπάρχουν κάποιες ελληνικές μετοχές που και «χαρακτήρα» δείχνουν όλο αυτό το διάστημα και προοπτικές έχουν να ανοίξουν πρώτες τον… χορό της ανόδου, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτές είναι κατά πρώτο λόγο εταιρείες με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, τουτέστιν εξαγωγικές επιχειρήσεις με παρουσία σε τρίτες αγορές. Ενδεικτικά, οι περισσότερες εκθέσεις ξένων οίκων που αφορούν τον όμιλο Μυτιληναίου, και δη τη ΜΕΤΚΑ, είναι θετικές, κάτι που ισχύει και για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil. Στο «κλαμπ» των εκλεκτών των μεγάλων χαρτοφυλακίων -χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει πως και γι’ αυτές τις μετοχές δεν υπάρχουν μειώσεις στις τιμές-στόχους σε σχέση με το καλοκαίρι- περιλαμβάνονται και οι τίτλοι του ΟΛΠ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ σε δεύτερο πλάνο έρχεται η μετοχή της ΔΕΗ!
ξΟι μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις αρκετών πως επί μακρόν οι συγκεκριμένες μετοχές υποαποδίδουν διαμορφώνουν και μια ομάδα εισηγμένων που καθίστανται «ενδιαφέρουσες» προτάσεις σε βάθος χρόνου. Όπως η Intralot, η EXAE και η ΓΕΚ Τέρνα. Για διαφορετικούς λόγους, αλλά και πάλι στο συμπέρασμα πως σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης θα έχουν έναν… λόγο να κινηθούν γρήγορα, περιλαμβάνονται οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.


Σχολιάστε εδώ