MUSIC+MEDIA

// Αυτές ξεκινούν κυρίως από μικρές ανεξάρτητες δισκογραφικές ή και ατομικά από καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετική εικόνα στο μυαλό τους για το έσοδο που θα έπρεπε να συγκεντρώνουν από τέτοιες υπηρεσίες.

// Συνεχίζει να επικρατεί μια λανθασμένη λογική ότι οι streaming υπηρεσίες απλώς λόγω της ύπαρξής τους θα σώσουν όλη τη μουσική βιομηχανία.

// Αυτό είναι λάθος. Είναι δεδομένο ότι οι χρήστες internet δεν έχουν κάποιο κίνητρο ώστε απλώς να σταματήσουν την πειρατεία.

// Είναι επίσης δεδομένο ότι οι internet providers δεν φαίνονται στην πλειονότητά τους διατεθειμένοι να κάνουν πιο δύσκολη την παράνομη διακίνηση περιεχομένου.

// Οι υπηρεσίες streaming, μερικές από τις οποίες είναι καταπληκτικές (Spotify, Deezer), είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτούς που ήταν έτσι κι αλλιώς νόμιμοι καταναλωτές μουσικής. Προς το παρόν, λοιπόν, στον μεγαλύτερο βαθμό αυτές οι υπηρεσίες προσελκύουν πελάτες που χαλούσαν εκατοντάδες ευρώ και τους μετατρέπουν σε πελάτες που δεν χρειάζεται πλέον να ξοδεύουν ετησίως περισσότερα από εκατό ευρώ.

// Χωρίς θεσμική βοήθεια, λοιπόν, είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες αυτές θα επισπεύσουν την ήδη κατηφορική πορεία της μουσικής βιομηχανίας.

// Η θεσμική παρέμβαση χρειάζεται ώστε όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που, είτε το παραδέχονται είτε όχι, διευκολύνουν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου να αρχίσουν κάτι τέτοιο να το κάνουν αρχικά δύσκολο και αργότερα αδύνατον, εφόσον πλέον υπάρχουν νόμιμες υπηρεσίες.

// Μέχρι σήμερα η πλειονότητα όσων «πειρατεύουν» ήταν χρήστες οι οποίοι είτε θεωρούσαν ότι οι τιμές ήταν πολύ ακριβές είτε δεν μπορούσαν να βρουν τη μουσική που ήθελαν ή τεχνικά οι υπηρεσίες ήταν δύσχρηστες.

// Όλα αυτά τα λύνουν οι υπηρεσίες streaming. Η πρόκληση είναι πλέον να αποδεχθούν η Πολιτεία και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ότι έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να νομιμοποιήσουν και να εξυγιάνουν τον χώρο της μουσικής στο internet. Διαφορετικά, αν κάνουν τα στραβά μάτια, θα τον οδηγήσουν στην καταστροφή.

// Βέβαια, αν οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν τα στραβά μάτια, όσοι απειλούνται δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Μαθαίνουμε ότι δικαστικά, συντονισμένα πλέον, δισκογραφικές εταιρείες, παραγωγοί ταινιών, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας αλλά και ξένοι φορείς (η IFPI International και η Motion Pictures Association of America) κινούνται εναντίον των ελληνικών internet providers.

// Τις προηγούμενες εβδομάδες οι εξελίξεις ήταν θετικές, καθώς για πρώτη φορά η πλευρά των τηλεπικοινωνιακών παικτών άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι δικαστικές αρχές της χώρας αρχίζουν να δείχνουν περισσότερη κατανόηση στις θέσεις των δικαιούχων, και κάτι που παλαιότερα φάνταζε περίπλοκο, τώρα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: Οι περισσότεροι από τους πελάτες που αγοράζουν συνδέσεις υψηλής ταχύτητας το κάνουν για να καταναλώνουν πειρατικό περιεχόμενο. Είναι ζήτημα χρόνου, λοιπόν, να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συναινετική προσέγγιση, όπως έχει αρχίσει να γίνεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές…


Σχολιάστε εδώ