32.500.000 ευρώ θα πάρουν δύο εταιρείες ως σύμβουλοι για την ανταλλαγή των ομολόγων

Και δεν πρόκειται για λόγια του αέρα…

Χωρίς να γίνει διεθνής διαγωνισμός, να κληθούν διεθνή δικηγορικά γραφεία και εταιρείες που ασχολούνται με χρηματοοικονομικά θέματα, με απόφαση που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης «επέλεξε» το δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMILTON LLP και την εταιρεία LAZARD FRERES SAS για «την υλοποίηση της εθελουσίας ανταλλαγής ομολόγων» (η πρώτη) και για τη «χρηματοοικονομική έρευνα, τον εντοπισμό των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων και τον κοινό έλεγχο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της 21ης Ιουλίου» (που σήμερα βέβαια δεν ισχύει…)!

Η αμοιβή που προκύπτει από την απόφαση για μεν το δικηγορικό γραφείο είναι 7.500.000 ευρώ, για δε τη γνωστή μας από τα… παλιά γαλλική Lazard (που έχει πάρει ένα σωρό δουλειές) είναι 25.000.000 ευρώ! Πρόκειται ή δεν πρόκειται, κύριε πρώην πρωθυπουργέ, για σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση;

Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για τις αμοιβές που θα πάρουν οι δύο εκλεκτοί υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου, όταν ήδη υπήρχε η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, που ανατρέπει, στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, στην οποία αναφέρεται η απόφαση του κ. Σαχινίδη.

Άραγε εκεί, στο υπουργείο Οικονομικών, δεν πήρε χαμπάρι κανείς τι είχε συμβεί; Όταν μάλιστα στην πρωθυπουργική αποστολή που «διαπραγματεύθηκε» τη συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών… Περίεργα πράγματα…

Τι προβλέπει
η απόφαση-σκάνδαλο

Η απόφαση του κ. Σαχινίδη, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 254/2 Νοεμβρίου 2011 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αναφέρει:

«Α. Εγκρίνουμε τη δαπάνη που θα καταβληθεί για αμοιβή στο δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMILTON LLP (CGSH), στο οποίο θα ανατεθούν από τον ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με την αριθμ. 188/20-09-2011 απόφαση του ΔΣ του ΟΔΔΗΧ, καθήκοντα διεθνούς νομικού συμβούλου και τα οποία θα είναι:

• Η σύνταξη, σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των όρων των νέων ομολόγων και των δανειακών συμφωνιών με τους επενδυτές και τον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των δανειακών συμβάσεων με το EFSF.

• Η νομική υποστήριξη στην υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου 2011, συμπεριλαμβανομένης και της δυνητικής παροχής εγγυήσεων προς τη φινλανδική κυβέρνηση.

Η μέγιστη συνολική δαπάνη παροχής νομικών υπηρεσιών εκ μέρους της CGSH για την υλοποίηση της ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου εκτιμάται κατά ανώτατο ποσό σε έξι εκατομμύρια ευρώ εφόσον το έργο ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2011. Εξ αυτού, ποσό έως επτακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ κατ’ ανώτατο αφορά πιθανή απασχόληση τοπικών νομικών συμβούλων σε χώρες όπου η εταιρεία δεν έχει εκπροσώπηση (π.χ. Ιαπωνία). Σε περίπτωση που το έργο παραταθεί πέραν του τέλους Οκτωβρίου 2011, η αμοιβή θα εξαρτάται από τον χρόνο απασχόλησης των νομικών συμβούλων σύμφωνα με τον πίνακα αμοιβών που αναφέρεται στο παραπάνω πρακτικό με ανώτατο όριο το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ ανά μήνα.

Β. Εγκρίνουμε τη δαπάνη που θα καταβληθεί για αμοιβή στην εταιρεία LAZARD FRERES SAS, στην οποία θα ανατεθούν από τον ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με την αριθμ. 188/20-9-2011 απόφαση του ΔΣ του ΟΔΔΗΧ, καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου.

Τα καθήκοντα της Lazard ως χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΕΔ θα περιλαμβάνουν κυρίως:

”Συνδρομή προς το ελληνικό Δημόσιο στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ σχετικά με (α) τη χρηματοδότηση εκ μέρους των δημόσιων φορέων (β) την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης (γ) τις ιδιωτικοποιήσεις και τη χρήση των πόρων τους (δ) άλλες παραμέτρους του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ΕΔ.

Συνδρομή στην επικοινωνία με τους Αξιολογικούς Οίκους.

Για τις παραπάνω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αμοιβή της Lazard Freres SAS θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί στα πλαίσια του PSI. Σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης τόσο της ανταλλαγής όσο και της επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων, το μέγιστο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ”».


Σχολιάστε εδώ