ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Έτσι, αυτές τις ημέρες, παρατηρείται για πρώτη φορά στην ιστορία των ΑΕΙ και ΤΕΙ να διαγράφονται από τις σχολές ή τα τμήματά τους επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις υποψήφιοι, γιατί δήθεν –ακούσατε– δεν είναι τέκνα πολυτέκνων, επειδή κάποιο από τα αδέλφια τους είναι άνω των 23 ετών και, ως εκ τούτου, δεν δικαιούνται εισαγωγής με την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η αναφερομένη στον νόμο (άρθρο 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011) διάταξη, που αφορά την εισαγωγή στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων τους, είναι ακριβώς, κατά λέξη, ίδια με τη διάταξη για τις μετεγγραφές των ετών 2009-2010 και 2010-2011 και ουδέποτε είχε τεθεί θέμα ηλικίας των τέκνων των πολυτέκνων. Αυτά τα οποία όρισε με εγκύκλιό του το υπουργείο είναι εντελώς αυθαίρετα, παράνομα και ουδεμία βάση έχουν στον νόμο.

Ρητώς η διάταξη του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 3454/2006 ορίζει ότι: «Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα (…) τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».

Από την παραπάνω διάταξη, η οποία είναι σε ισχύ και δεν καταργήθηκε, αποδεικνύεται χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ουδέν θέμα τίθεται για την ηλικία των τέκνων των πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την ειδική κατηγορία, εφόσον ζει έστω και ένας εκ των γονέων, οι οποίοι έχουν ισοβίως την πολυτεκνική ιδιότητα.

Είναι δυνατόν για τον έχοντα τρία τέκνα ο νομοθέτης να ορίζει ρητώς ότι τα τέκνα του πρέπει να είναι όλα κάτω των 26 ετών, δηλαδή προκειμένου να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία των τριτέκνων, η μητέρα πρέπει να έχει γεννήσει και αποκτήσει τα τρία τέκνα της σε διάστημα 8 ετών (η διαφορά 18 έως 26 ετών) ενώ για τον πολύτεκνο (κατηγορία συνταγματικώς προστατευομένη – άρθρο 21 παρ. 2), με 4 ή περισσότερα τέκνα, προκειμένου να υπαχθεί στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων τους, να ορίζει ότι πρέπει όλα (και τα 4 τέκνα) να είναι κάτω των 23 ετών, δηλαδή η μητέρα να έχει γεννήσει και αποκτήσει και τα τέσσερα τέκνα της σε διάστημα μόλις πέντε ετών (η διαφορά 18 έως 23), όπως επιχειρεί τούτο να επιβάλει με την αυθαίρετη ερμηνεία του το υπουργείο Παιδείας; Αυτό ούτε παράφρων δεν θα μπορούσε να το ισχυρισθεί! Εάν ο νομοθέτης ήθελε να θέσει όρια ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων (παρότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό) θα το είχε διατυπώσει ρητώς στον νόμο αυτόν, πράγμα που δεν έπραξε, όπως, αντίθετα, ρητώς όρισε για τα τέκνα των τριτέκνων.

Επιπλέον, στην περίπτωση των τριτέκνων η διάταξη του νόμου ορίζει να είναι κάτω των 26 ετών τα τρία τέκνα και τίποτε άλλο, δηλαδή δεν τίθενται προϋποθέσεις για τα τέκνα να είναι είτε έγγαμα είτε άγαμα, ούτε και τίθεται θέμα να έχουν οι γονείς τη γονική μέριμνα και επιμέλεια. Ενώ, με την αυθαίρετη ερμηνεία του, το υπουργείο αξιώνει ανεπιτρέπτως, παρανόμως και αντισυνταγματικώς, τα τέκνα των πολυτέκνων να είναι μόνον άγαμα και οι γονείς να έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Η ηγεσία, όμως, του υπουργείου επιμένει στην πολεμική της εναντίον των παιδιών των πολυτέκνων. Με αυτήν την τακτική της έχει υπογράψει η ίδια την καταδίκη της και ο χρόνος πλησιάζει για να τεθεί μονίμως στο περιθώριο της ιστορίας. Έσεται ήμαρ.


Σχολιάστε εδώ