Το περιβάλλον… του Περιβάλλοντος

Τι να πρωτοδηλώσω…

Δόθηκε τελικά παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ύστερα από πιέσεις της κοινωνίας, των τραπεζών, αλλά και του ΤΕΕ. Από τις αρχές Οκτωβρίου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν σπεύσει σχεδόν 90.000 πολίτες προς τακτοποίηση, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που ανέμενε η ηγεσία του υπουργείου. Γι’ αυτόν τον λόγο ήδη ξεκίνησε μια ενημερωτική καμπάνια του ΥΠΕΚΑ στα ΜΜΕ. Όμως το τηλεοπτικό σποτ με τον… Λεωνίδα είναι, κατά τη γνώμη μας, άνευρο και προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, θυμίζοντας λίγο από το σύνθημα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση «Αν το δηλώσεις, θα το σώσεις» και λίγο τις δηλώσεις του Κτηματολογίου…

Διευκρινίσεις… με δόσεις

Άλλη μια «φουρνιά» διευκρινίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, «ξεφούρνισε» το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, μας πληροφόρησε πως η έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μεταβίβαση ακινήτου και πως αυτό ισχύει και για τα αυθαίρετα, όπου μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης απαιτείται ακόμη η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού. Ακόμη μπορούν να τακτοποιηθούν και αυθαίρετα εντός παραλίας, αρκεί να είναι (διαπιστωμένα από μηχανικό) εκτός αιγιαλού. Υπάρχουν ακόμα θέματα προς διευκρίνιση, όπως τα εξ αδιαιρέτου, και όσο δεν τα αποσαφηνίζει το ΥΠΕΚΑ υπάρχει κενό και διστάζουν οι πολίτες.

Πληρώστε τώρα…
και του χρόνου βλέπουμε

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο υπολογισμός του τέλους ακινήτων ήταν εσφαλμένος και διογκωμένος, είτε λόγω της λανθασμένης αντικειμενικής τιμής ζώνης για τον υπολογισμό του ύψους αυτού είτε επειδή είχε γίνει χρέωση σε παραπάνω τετραγωνικά μέτρα από την πραγματικά δομημένη επιφάνεια. Το γεγονός αυτό «αναγκάζει» τους αρμόδιους να σχεδιάζουν ένα είδος διασταύρωσης των αρχείων της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω των δήμων. Βέβαια οι πολίτες φέτος θα πληρώνουν κανονικά και, εάν υπάρχουν διαφορές που προκύπτουν από διορθώσεις στις τιμές ζώνης ή τα τετραγωνικά, του χρόνου θα γίνει συμψηφισμός.

Δυο ξένοι στην ίδια πόλη…

«Τι ανάπτυξη μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, όταν δεν υπάρχει καν Κτηματολόγιο;» είπε για πολλοστή φορά ο γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ. Ευτυχώς που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο φορείς στην Ελλάδα με το ίδιο αντικείμενο, για το έργο αυτό. Η κρατική εταιρεία Κτηματολόγιο που εδρεύει στη Μεσογείων και ο… επίσης κρατικός Οργανισμός Κτηματολογίου που εδρεύει στην Πλατεία Μαβίλη. Και οι δύο φορείς υπάγονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και η Τίνα Μπιρμπίλη είχε τη φαεινή ιδέα να ορίσει δύο διαφορετικές διοικήσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία των φορέων. Αποτέλεσμα; Καμία συνεννόηση, αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, ασυνεννοησία, διχογνωμίες, συντεχνιακά και προσωπικά παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ