Τι συζητούν μέσα στο κόμμα

Ιδίως αν θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, όπως εισηγούνται μερικοί από τους συνεργάτες του στις επικείμενες εκλογές. Από την άλλη, μυστικά τραπέζια μεταξύ στελεχών, παρασκήνιο και αλληλοκαρφώματα, συνεντεύξεις και υπονοούμενα, ευθείες βολές και αντιπαραθέσεις (μυστικές ή φανερές), που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες της κάθε εσωκομματικής ομάδας, επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα. Όσο όμως ο κ. Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει ο ίδιος μένουν αναπάντητα ερωτήματα όπως:

α) Πώς θα καταρτισθούν και από ποιον τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;

β) Ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές;

γ) Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι το ίδιο πρόσωπο ή διαφορετικό; Δηλαδή θα πάνε σε διαρχία;

δ) Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται: Συνέδριο ή Κοινοβουλευτική Ομάδα ή Εθνικό Συμβούλιο;

Ρέππας – Παπαϊωάννου
υπέρ της διαρχίας

Ας τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά. Δύο κορυφαίοι υπουργοί με τους οποίους ο τέως πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά, ο Ρέππας και ο Παπαϊωάννου, που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες («λοχαγός» ο ένας, Γεννηματικός ο άλλος) έχουν εισηγηθεί το μοντέλο της διαρχίας. Να παραμείνει ο ίδιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας να ανοίξουν οι διαδικασίες στο κόμμα και άλλος να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση γρίφος παραμένει ποιος θα καταρτίσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος: ο πρόεδρος ή ο υποψήφιος πρωθυπουργός; Επίσης ο Βενιζέλος, που τηρεί προσεκτική στάση για να μην την πατήσει όπως το 2007, θα αποδεχτεί μια τέτοια λύση; Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμούν (!) ότι… κερδισμένος φυσικά είναι ο Παπανδρέου, αφού στις εκλογές θα ηττηθεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός από τον Σαμαρά, όπως όλα δείχνουν. (Σοβαρά, νομίζουν ότι σε μια βαριά ήττα, όπως προβλέπουν οι πάντες, θα μπορεί να παραμείνει ακόμα ο Παπανδρέου;)

Κλειδί των εξελίξεων
η Σοσιαλιστική Διεθνής
και η εκλογή από τη βάση

Άλλοι συνομιλητές του Γιώργου, όπως ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που παραμένει ακόμα διευθυντής της Ιπποκράτους, πιστεύουν ότι κλειδί όλων των εξελίξεων είναι ο χρόνος που ο Παπανδρέου θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Οι εκλογές γίνονται τον Ιούνιο. Αν είναι μέχρι τότε επίσης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή πιστεύουν ότι θα έχει περισσότερες πιθανότητες.

Υπάρχει και το δίλημμα αν οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν με κάλπες σʼ όλη τη χώρα, όπως το 2007, ή όχι. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Ο Παπανδρέου θα ήθελε, λένε, να συνεχιστεί ο τρόπος εκλογής αρχηγού που εγκαινίασε ο ίδιος. Ωστόσο ο κίνδυνος που υπάρχει όχι μόνο για τον ίδιον, αν θελήσει να είναι υποψήφιος, αλλά και για οποιονδήποτε άλλον είναι ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και να την πάθει το κόμμα από εκεί που δεν το περιμένει.

Εθνικό Συμβούλιο και άλλος
υποψήφιος πρωθυπουργός

Τα σενάρια, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το τι θα γίνει τελικά και γιʼ αυτό τα… στρατόπεδα κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και υιοθετούν διάφορα σενάρια ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί. Πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα δείξει το θάρρος που έδειξε και στην περίπτωση της πρωθυπουργίας του, θα παραδώσει την καρέκλα του και μέσα από έναν οδικό χάρτη θα ανοίξει τις διαδικασίες. Σε μια τέτοια περίπτωση μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό, με παράλληλη δέσμευση του Παπανδρέου ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο ή σε όποια άλλη διαδικασία θα ακολουθηθεί.

Δεν είναι σίγουρο
ότι θέλει ο Βενιζέλος

Όλα αυτά προϋποθέτουν δύο για να χορέψουν το ταγκό, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ροκ, και μάλιστα σκληρό! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι σήμερα αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, να μιλήσει για τις προθέσεις του, γνωρίζοντας πόσο του κόστισαν τα λάθη του 2007.

Παγώνει τις σχέσεις του με βουλευτές που ταυτίζονται μαζί του, όμως ακολουθούν ακραίες γραμμές. Εξαρτά τη δική του πορεία από την επιτυχία του έργου του στην κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει σε συνομιλητές του, «εγώ είμαι αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Αν δεν πετύχει ο κ. Παπαδήμος στο έργο του, δεν πετύχει το PSI με την ανταλλαγή ομολόγων του ιδιωτικού τομέα που ολοκληρώνεται τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα, τι νόημα θα είχε να διεκδικήσω εγώ την αρχηγία, αφού σε περίπτωση αποτυχίας το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα κρατηθεί όρθιο και ενωμένο;». Τονίζει μάλιστα σε συνομιλητές του ότι «όλοι θέλουν να παίξουν πάνω στη δική μου πλάτη».

Ο Λοβέρδος και οι «3»

Κινητικότητα υπάρχει στο στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου. Κάνει σχέδια επί χάρτου. Τόσο οι συνομιλητές του όσο και ο ίδιος πιστεύουν ότι τις διαδικασίες θα τις ανοίξει πολύ γρήγορα ο Παπανδρέου. Οι «4» εκτιμούν ότι Βενιζέλος και Παπανδρέου έχουν χωρίσει φαινομενικά τα τσανάκια τους και ότι ενδεχομένως να υπάρχει και συμφωνία κορυφής μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι από την ομάδα των τεσσάρων πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός μέσα στο επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει Κοινοβουλευτική Ομάδα με θέμα την εκλογή νέου προέδρου της ΚΟ και υποψήφιου πρωθυπουργού, που δεν κρύβουν ότι θα είναι ο Βενιζέλος. Γιʼ αυτό και ο Λοβέρδος αποφεύγει πλέον να μιλάει ευθέως για τα εσωκομματικά και προβάλλει ως κομβικό σημείο την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πεποίθησή του είναι ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδυναμία και επομένως θα έχουμε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο εκ νέου, αν και δεν φαίνεται να ασπάζεται κάτι τέτοιο η Συγγρού. Αλλά αν εκλεγεί κυβέρνηση που να μπορεί να σταθεί από μόνη της, τότε η διάρκειά της θα είναι βραχύβια, επομένως… δεν έχει κανένα νόημα να εμπλακεί, τονίζουν οι φίλοι του.

Η πλευρά της Ιπποκράτους και ο γραμματέας

Μολονότι ο Παπουτσής δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τελικά μάλλον προς τα εκεί προσανατολίζεται μετά την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να διεκδικήσει την αρχηγία, θέλοντας προφανώς να προλάβει την ομάδα των «τεσσάρων» και τον Παπουτσή. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που είναι συγγενής του Παπουτσή, και τακτικός συνομιλητής του τέως πρωθυπουργού, πιστεύει ότι ο Παπανδρέου δεν θα φυγομαχήσει και θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και –γιατί όχι;– και υποψήφιος πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε ακριβώς να κάνει με όλα αυτά τα σενάρια που εκπορεύονται από το ένα ή το άλλο στέλεχος και ήθελε να προλάβει τη χιονοστιβάδα της αμφισβήτησής του από κορυφαίους υπουργούς, βουλευτές, στελέχη κ.λπ. Να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, συντάσσεται στην ομάδα των «τεσσάρων» λόγω των στενών σχέσεών του με την Άννα Διαμαντοπούλου.


Σχολιάστε εδώ