Συμφέρον τους να μας κρατήσουν στη ζωή…

Ανεξαρτήτως της μαύρης προπαγάνδας από την κυβέρνηση και των γκεμπελίστικων μεθόδων που χρησιμοποιούν οι έγκριτοι ενημερωτάδες μας, σχετικά με την καταβολή της έκτης δόσης και της εφαρμογής των δανειακών μας προγραμμάτων, οι αριθμοί λένε ότι εντός της προσεχούς εξαετίας οι λήξεις των ομολόγων μας αγγίζουν τα 220 δισ. ευρώ. Επειδή λοιπόν μιλάμε περίπου για το 60% του συνολικού μας χρέους, μήπως θα πρέπει οι δανειστές μας να σταματήσουν τις απειλές τους και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μας κρατήσουν στη ζωή;

***

Ρόλοι και δράσεις αντικρουόμενες που παραπέμπουν σε καραμπινάτη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων! Η BNP Paribas από τη μια είναι σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου στο κούρεμα των ομολόγων και από την άλλη είναι τόσο εκδότης ελληνικών CDS όσο και μέλος της ISDA που θα αξιολογήσει αν πρόκειται να συντελεστεί πιστωτικό γεγονός.

***

> Από το κάτω υπάρχει και το πιο κάτω! Τι κι αν η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εκχωρήσει ακόμη και το management των ημικρατικών εταιρειών, εντούτοις οι μετοχές τους δεν εμφανίζουν το αναμενόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που φαίνεται από τη χρηματιστηριακή τους πορεία.

> Μαθαίνουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το χρέος εντός των στόχων του προϋπολογισμού, αναμένεται να κάνει ολιγοήμερη χρήση της δημιουργικής λογιστικής με την προαγορά χρέους, είτε από τραπεζικά ιδρύματα είτε από εταιρείες ειδικού σκοπού.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, για τη διοίκηση της ΔΕΗ όλα είναι πιθανά! Είναι δυνατόν μια εισηγμένη επιχείρηση με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, την ώρα που περικόπτει αναδρομικά τους μισθούς των εργαζομένων της και μελετά την αύξηση των τιμολογίων της, να προχωρά χωρίς την έγκριση της γενικής της συνέλευσης σε προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών που υποτίθεται ότι θα ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό επί παντός επιστητού στις δοσοληψίες του με αυτήν;

> Με αυτά και με αυτά, κ. Λαζαρίδη, άντε οι ξένοι θεσμικοί να εμπιστευτούν το ΧΑ και να τοποθετηθούν στα χαρτιά του! Στην κορυφή της λίστας με τις μετοχές που απαξιώθηκαν περισσότερο κατά την τελευταία πενταετία συμπεριλαμβάνονται και δύο τράπεζες, η γαλλική Γενική και η παλαιά Proton.

> Ανακύκλωση των ίδιων δηλώσεων που στο τέλος παραμένουν στα χαρτιά! Όπως κάθε νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έτσι και ο κ. Μποτόπουλος έδωσε προθεσμία 12 μηνών πριν διαγραφούν οι εισηγμένες που έχουν πρόβλημα εμπορευσιμότητας. Με δεδομένο ότι θα μεσολαβήσουν εκλογές, το ερώτημα είναι αν μετά το πέρας της περιόδου χάριτος θα είναι ο ίδιος στη θέση του για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του.

> Ο νοών… νοείτω! Ποιος ευθύνεται για την απομάκρυνση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παύλου Αποστολίδη από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank; Μήπως οι πιέσεις κάποιων υποψήφιων μεγαλοεπενδυτών γειτονικών χωρών;

>Δεν μπορεί οι ημικρατικές εισηγμένες να λειτουργούν κατά το δοκούν, δηλαδή με ιδιωτικονομικά κριτήρια για τα εργασιακά και με δημόσια για τις συναλλαγές τους με τρίτους! Ορθώς ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες υποστήριξε ότι ο ΟΛΠ θα πρέπει να καταβάλλει τους τόκους των χρεών του με το τρέχον επιτόκιο της αγοράς και όχι με το προνομιακό 6%.

> Η ανωμαλία που επικρατεί στην εγχώρια χρηματαγορά φαίνεται και στις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών! Όσο καλή εταιρεία κι αν είναι η ΕΥΔΑΠ, δεν μπορεί να βρίσκεται στη σχετική λίστα πάνω από την Πειραιώς, πώς να το κάνουμε δηλαδή;

> Αν και αυτό δεν προμηνύει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε τι άλλο κάνει; Είναι δυνατόν για μια χρονιά που η ανεργία αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η συγκυβέρνηση συνευθύνης-συνενοχής να μειώνει την επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ κατά 264 εκατομμύρια ευρώ;

> Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Το θέμα, κύριε αναπληρωτή υπουργέ Οικονομικών Π. Οικονόμου, δεν είναι το πόσοι φόροι καταλογίστηκαν σε βάρος των offshore εταιρειών για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, αλλά το πόσοι εντέλει εισπράχθηκαν.

> Ο αναθεωρημένος πτωχευτικός νόμος έχει και διατάξεις οι οποίες επιβραβεύουν τους οφειλέτες! Για του λόγου το αληθές, το άρθρο 106 προβλέπει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο έκδοσης ακάλυπτων επιταγών όταν ξεκινά η διαδικασία εξυγίανσης, εξέλιξη που οδηγεί στην καθυστέρηση οφειλών.

> Κρατήστε μικρό καλάθι, καθώς οι πιέσεις είναι αφόρητες και οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν! Για να δούμε αν βάσει του κώδικα φορολογίας ενεργοποιηθεί, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, τόσο η φορολόγηση της υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών όσο και η αντίστοιχη των κερδών από την πώληση εταιρειών εισηγμένων σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού…

> Αν και αυτό δεν αποτελεί παραδοχή ανικανότητας των μηχανισμών που έχουν στήσει οι κυβερνώντες, τότε τι άλλο είναι; Επειδή το κράτος αδυνατεί να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύησή του, παραδίδει τα κλειδιά των ελέγχων στις τράπεζες, που οφείλουν να λαμβάνουν οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο ώστε να τα καλύπτουν όσο περισσότερο μπορούν.

> Μούγγα στη στρούγκα από τους κατά τα άλλα λαλίστατους σωτήρες! Έναν από τους λόγους για τους οποίους το ισοζύγιο της χώρας μας είναι αρνητικό αποτελεί η αυξημένη δραστηριοποίηση των πολυεθνικών, οι οποίες ενώ εισάγουν περισσότερα προϊόντα από τα κράτη στα οποία εδρεύουν, πληρώνουν λιγότερους φόρους εντός της επικρατείας, με τη βοήθεια του transfer pricing.

> Αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να ξεκαθαρίσουν το θέμα! Επειδή πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα φημολογούνται, μπορεί κάποιος από το οικονομικό επιτελείο που υποτίθεται ότι κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να μας ενημερώσει υπεύθυνα αν το αγγλικό δίκαιο απαγορεύει νέο κούρεμα στα ομόλογα;

> Ας βάλουν και λίγο το χέρι στην τσέπη! Η πτώση των ναύλων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ναυτιλιακές εταιρείες, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μπει ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να μην καταπέσουν.

> Παρά τη μασημένη τροφή, τα προβλήματα παραμένουν! Τι και αν στα κοινοτικά προγράμματα το χρονικό περιθώριο μεταξύ της στιγμής που υπογράφεται μια σύμβαση και της πληρωμής του έργου είναι πλέον η τριετία; Εντούτοις αυτό δεν στάθηκε ικανό για να σταματήσει την αιμορραγία κονδυλίων από τη χώρα μας.

> Οι αγορές αποδείχθηκαν ανελέητες και την πέφτουν πλέον αδιακρίτως σε νότιους και βόρειους, σε οργανωμένα κράτη και μη! Μπορεί η επίσημη δικαιολογία για τη αδυναμία της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές να ήταν το χαμηλό επιτόκιο, ωστόσο ο αντίκτυπος της εξέλιξης αυτής έχει να κάνει με την πορεία του ευρώ, εξ ου και η 180 μοιρών στροφή της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Ο δορυφόρος της Γερμανίας, η Αυστρία, ζήτησε από τα πιστωτικά της ιδρύματα αφενός να εφαρμόσουν πλήρως τους κεφαλαιακούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και αφετέρου να επιβάλουν περιορισμούς στην παροχή νέων πιστώσεων.

> Το αυτοκίνητο τείνει να γίνει πολυτέλεια! Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιοκτήτες ΙΧ που σπεύδουν στις εφορίες για να καταθέσουν πινακίδες, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας, την ακριβή τιμή της βενζίνης και την έκτακτη εισφορά.

> Αναζητείται ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί! Αν οι συγχωνεύσεις των εγχώριων τραπεζών δεν συνοδευτούν από σημαντική μόχλευση των στοιχείων του ενεργητικού και μεγάλη μείωση του κόστους των συνεργειών, ούτως ώστε να καλύπτουν τις ζημίες της απομείωσης των κρατικών ομολόγων και τις προβλέψεις από τον έλεγχο των προβληματικών δανείων, οι όποιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μοιάζουν εξαρχής αποτυχημένες.

> Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές από την αρχή του 2010 έπεσε κοπτοραπτική! Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φανερώνει ότι πραγματοποιείται περιορισμός κατά 660 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον νέο στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο.

***

Ποια συμφέροντα καραδοκούν;
Μετά τη ΝΔ, και το έτερο κόμμα της πολύχρωμης συγκυβέρνησης, ο ΛΑΟΣ, καταγγέλλει την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε τιμή ευκαιρίας! Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Σερρών Ηλίας Πολατίδης ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Σε περίπτωση που σταματήσει η παραγωγή ζαχάρεως στην Ελλάδα, ποιο θα είναι το ποσόν που θα απαιτείται για πληρωμή των εισαγωγών από το εξωτερικό ετησίως και από ποιον άλλον παραγωγικό τομέα θα καλύπτεται;». Αφού λοιπόν οι δύο στους τρεις δεν θέλουν το ξεπούλημα της αγροτοβιομηχανίας, γιατί δεν διακόπτεται η διαδικασία; Ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω;

***

δΕρωτήσεις προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα για τις χορηγήσεις δανείων από την Proton Bank σε εταιρείες που συνδέονταν με τον βασικό της μέτοχο Λ. Λαυρεντιάδη! Αληθεύει ότι από τον έλεγχο της πορείας των χρημάτων προέκυψε εμπλοκή κάποιων «μικρών αλλά δυναμικών» χρηματιστηριακών εταιρειών; Είναι γεγονός ότι μέρος από αυτά τα ποσά χρησιμοποιήθηκε για αγοραπωλησίες μετοχών που έλαβαν χώρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα; Αν λοιπόν από αυτές προέκυψαν γρήγορα κέρδη, τότε θα πρέπει να εξετάσετε και το ενδεχόμενο της χειραγώγησης, ενώ αν σημειώθηκαν προκλητικές ζημίες, μάλλον το ξέπλυμα.


Σχολιάστε εδώ