Στο απόσπασμα με δύο «τρόικες» στον σβέρκο

Με «δύο “τρόικες” στο σβέρκο», μια διεθνή (με εν κρυπτώ απόφαση του Γ. Παπανδρέου και μια «εσωτερική» (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ), επιχειρείται η εφαρμογή κατάπτυστων και ταπεινωτικών Μνημονίων και συμφωνιών, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2012 σπρώχνει στη μαζική εξαθλίωση και την απόλυτη φτώχεια την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Αποτέλεσμα:

Η πρώτη (επί πρωθυπουργίας Λ. Παπαδήμου) γενική απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ κατά των μνημονιακών πολιτικών και της μακρόχρονης άγριας λιτότητας πραγματοποιείται την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου με τη μαχητική υποστήριξη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) και τη συμπαράσταση του «μισού» ΠΑΣΟΚ, της «μισής» ΝΔ και την απόλυτη αλληλεγγύη των κομμάτων της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Συλλαλητήρια κατά της μετωπικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των απολύσεων, της εφεδρείας, της «νόμιμης» λεηλασίας μισθών και συντάξεων, της ακρίβειας, του εργασιακού Μεσαίωνα και της ανεργίας, που σκαρφαλώνει σε εφιαλτικά επίπεδα (περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους το 2012 προβλέπει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ).

Δύο απεργιακά συλλαλητήρια (δυστυχώς, ακόμη και υπό αυτές τις κρίσιμες συνθήκες) θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη: ένα στο Πεδίο του Άρεως από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ένα από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Στο μεταξύ:

Η πολιτική και κοινωνική οξύτητα κλιμακώνεται, καθώς η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων απαιτεί και αυταρχισμό και αστυνομική τρομοκρατία. Προεόρτια, η επιχείρηση την Πέμπτη για τη λήξη της κατάληψης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε κεντρικό κτίριο της επιχείρησης και η προσαγωγή δώδεκα συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος. Σημειώνεται ότι στην τετραήμερη κατάληψη του κτιρίου από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να εμποδιστεί η έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ με το περιβόητο «χαράτσι», μαζική ήταν η συμπαράσταση σωματείων, ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ, με κορυφαία στελέχη τους να βρίσκονται κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες κοντά στους «καταληψίες». «Ασπίδα προστασίας» στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τον κ. Φωτόπουλο ύψωσαν από τον ιδιωτικό τομέα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, με συνεχή σχεδόν την παρουσία της προέδρου Στάβυς Σαλουφάκου (ΠΑΣΚΕ) και άλλων μελών της διοίκησης, όπως και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Μετ. Στεκουλέα και Θ. Βασιλόπουλος). Και ενώ από την ΑΔΕΔΥ περνούσαν διαδοχικά συνδικαλιστικά στελέχη της ηγετικής ομάδας, από τη ΓΣΕΕ δεν διακρίναμε κανένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ…

Είναι προφανές ότι, όπως και σε κομματικό επίπεδο στο ΠΑΣΟΚ, και στον συνδικαλιστικό τομέα τα ρήγματα βαθαίνουν, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις. Έτσι, γύρω από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο συσπειρώνονται στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως και συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από την παράταξη οι οποίες τάσσονται υπέρ της δυναμικής και συνεχούς αντίστασης των συνδικάτων στα μέτρα που προωθούν οι δύο «τρόικες», ενώ η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ τηρεί πιο συντηρητική στάση, είτε γιατί έχει αυτοϋπονομευτεί εδώ και καιρό είτε γιατί αμήχανη ακολουθεί τη συνταγή «βλέποντας και κάνοντας». Πάντως, έμεινε μετέωρη πρόταση κορυφαίου συνδικαλιστικού στελέχους της ΠΑΣΚΕ, όταν σε πρόσφατη σχετικά κλειστή σύσκεψη πρότεινε να παραιτηθούν όλα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ και να πάνε σπίτια τους, αποδεχόμενα την αδυναμία παρέμβασής τους πια στις δύσκολες εξελίξεις.

Εκτός από την ΠΑΣΚΕ, όμως, ζυμώσεις, διαφοροποιήσεις και τριβές σημειώνονται και στη ΔΑΚΕ. Όπως ακριβώς και στην ΠΑΣΚΕ, η παρουσία ακροδεξιών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών στελεχών και επιπλέον πλειάδα συνδικαλιστών βρίσκονται σε πλήρη ρήξη με «νεοφιλελεύθερους» στη ΝΔ, κυρίως με τον Κ. Μητσοτάκη, με ενδεικτικές τις σκληρές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας τόσο του προέδρου της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κουτσούκη όσο και του γραμματέα του ΕΚΑ Γ. Βασιλόπουλου. Γενικότερα, η λεγόμενη λαϊκή Δεξιά εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τους χειρισμούς του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά ενώ διάχυτη είναι η αμηχανία ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις και τις σχέσεις συνδικαλιστικής παράταξης και κομματικής ηγεσίας.

Μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, για την οποία νυχθημερόν προετοιμάζονται τα συνδικάτα, προεξοφλείται ότι η μαζικότητα των εκδηλώσεων θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες θα «σφραγίσουν» την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Και αναλόγως της εξέλιξης που θα έχει η προσαγωγή του κ. Φωτόπουλου και των άλλων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η αναμέτρηση της κυβερνητικής «τρόικας» με τα συνδικάτα θα καθορίσει το κλίμα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα κυριαρχούν οι συζητήσεις γύρω από τον νέο προϋπολογισμό, με τον οποίο βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ένα κλίμα ήδη βαρύ, μετά τη γνωστοποίηση της νέας λίστας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, από την οποία εκδιώκονται περί τους 180.000 εργαζομένους, αλλά και την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, με τους δικαιούχους να βλέπουν και άλλες δραματικές μειώσεις στο εισόδημά τους, οι οποίες θα καταστήσουν προβληματική την επιβίωσή τους.


Σχολιάστε εδώ