Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Δεν έχει νόημα να απαριθμεί κανείς τα επίπεδα στα οποία έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Δεν έχει νόημα αν μεσοβδόμαδα έσπασε το νέο αρνητικό ρεκόρ 17, 18 ή 21 ετών. Αν «γύρισε» στα επίπεδα του 1993 ή του 1991.

Το μόνο που έχει σημασία είναι το γεγονός πως η αγορά μας παραμένει σε κλοιό έντονων πιέσεων, την ώρα που η κρίση στην Ευρωζώνη επελαύνει, οι αγορές δοκιμάζονται και οι οίκοι αξιολόγησης βάζουν στο στόχαστρό τους ακόμα και τη Γαλλία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Η ρηχή, ευάλωτη αγορά της Αθήνας κανέναν ρόλο δεν παίζει στην εξέλιξη των πραγμάτων διεθνώς, όχι τόσο γιατί οι μεγάλοι θεσμικοί δεν έχουν έκθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά κυρίως γιατί έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν στις υπόλοιπες ευρωαγορές.

Το θετικό στην όλη υπόθεση, και ενδεχομένως στην εξέλιξη των πραγμάτων στο ΧΑ τις επόμενες ημέρες, είναι η διαφαινόμενη εκτόνωση (;) της πολιτικής κρίσης που είχε δημιουργηθεί εξ αφορμής της απαίτησης των Ευρωπαίων για γραπτές δεσμεύσεις από πλευράς των πολιτικών κομμάτων -και δη της ΝΔ- για τις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές Βερολίνο και Βρυξέλλες άφηναν να διαφανεί πως οι δεσμεύσεις που δόθηκαν με τη μορφή επιστολών επαρκούν, άρα «ξεμπλοκάρει» η περιβόητη έκτη δόση του δανείου, άρα μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές γενικότερα σε αυτή την εξέλιξη.

Εκείνο που επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το πώς θα αντιδράσουν τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε μια τέτοια εξέλιξη, ιδίως εάν συνεχιστεί η έντονη πίεση που ασκείται τις τελευταίες ημέρες ακόμα και στην αγορά της Γερμανίας.

Η Πορτογαλία υποβαθμίστηκε σε junk από την Fitch, η Moody’s προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, η S&P προειδοποιεί γενικώς όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για πιθανές «αλλαγές στην αξιολόγηση», αναλόγως των εξελίξεων σε κεντρικό επίπεδο – ήτοι στο τι θα αποφασίσουν Γερμανία και Γαλλία. Συνεπώς εάν η ελληνική αγορά κατορθώσει να κρατήσει μια έστω σταθεροποιητική τάση τις επόμενες ημέρες, ίσως και να προσελκύσει κάποια κεφάλαια που προσώρας αναζητούν «λιμάνι».

«Λιμάνι» και επενδυτικό καταφύγιο ΔΕΝ έγινε το ΧΑ, αλλά με όσα συμβαίνουν διεθνώς, ίσως η «ρηχή» ελληνική αγορά να είναι προτιμότερη από την έκθεσή τους στις υπόλοιπες «μεγάλες» ευρωαγορές…


Σχολιάστε εδώ