στα ενδότερα των ομάδων

=Άντε τώρα να κουνήσει κάποιος τον Ερνέστο Βαλβέρδε από τον Ολυμπιακό! Η απόδοση των «ερυθρολεύκων» στη Μασσαλία και η νίκη επί της Μαρσέιγ ήρθαν στην κατάλληλη στιγμή για τον Ισπανό τεχνικό, τον οποίο περίμεναν στη γωνία για να του χρεώσουν καθετί αρνητικό που σημειώθηκε φέτος στην ομάδα του Πειραιά.

=Πριονοκορδέλα είχαν ετοιμάσει για τον Βαλβέρδε μετά την ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, παρά τις κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός. Στον προπονητή θα χρέωναν τη διαφορά των δύο πόντων από τους «πράσινους», που προπορεύονται στον βαθμολογικό πίνακα.

=Όσα συνέβησαν στο «Βελοντρόμ», όμως, έκοψαν μαχαίρι κάθε διάθεση για κριτική στον Βαλβέρδε. Τόσο επειδή θα έβρισκαν απέναντί τους τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος εξακολουθεί να εκτιμάει τον Ισπανό τεχνικό, όσο και γιατί ο κόσμος ζητάει ήδη την παραμονή του προπονητή και για τα επόμενα χρόνια.

=Χαμένο το είχαν όλοι στον Πειραιά το ματς με τη Μαρσέιγ. Οι σημαντικές απουσίες είχαν κάνει τους πάντες απαισιόδοξους, αλλά την ημέρα του ματς ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα αρνητικά για τις σκέψεις του Βαλβέρδε να χρησιμοποιήσει τον Μαρκάνο σε θέση αμυντικού μέσου.

=Λες και είχε άλλους παίκτες στη διάθεσή του ο Βαλβέρδε. Αλλά κι έτσι ο Ισπανός έδειξε στο γήπεδο διαφορετικό πλάνο, το οποίο έφερε από την αρχή σε δύσκολη θέση τη γαλλική ομάδα.

=Το σημαντικότερο κέρδος για τον Ολυμπιακό, όμως, ήταν ότι, παρά τις απουσίες του, πήγε στη Μασσαλία και έκανε το δικό του παιχνίδι. Το ίδιο είχαν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» και στο Λονδίνο με αντίπαλο την Άρσεναλ και στη Γερμανία κόντρα στην Ντόρτμουντ.

=«Μέσα σε τέσσερις μέρες αντιμετωπίσαμε τη δεύτερη ομάδα της Ελλάδας και της Γαλλίας με σημαντικές απουσίες, αλλά εμείς κάναμε το παιχνίδι μας», ήταν ένα σχόλιο του Μαρινάκη σε συνεργάτες του μετά τη λήξη του ματς με τη Μαρσέιγ. «Σε δύο τόσο σημαντικούς αγώνες οι αντίπαλοι τερματοφύλακες ήταν οι κορυφαίοι του γηπέδου», πρόσθετε με νόημα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

=Φυσικά και είχε δίκιο ο Μαρινάκης. Ο Καπίνο και ο Ματαντά έκαναν το καλύτερό τους παιχνίδι μέσα στη σεζόν και κράτησαν όρθιες τις ομάδες τους παρά την αφόρητη πίεση που τους άσκησαν οι «ερυθρόλευκοι».

=Στη Γαλλία, πάντως, βρέθηκε ο Φετφατζίδης και νίκησε τον τερματοφύλακα της Μαρσέιγ. Αλλά μέχρι τότε ο Ματαντά κρατούσε μόνος του τον Ολυμπιακό στις επιθέσεις που έκαναν κατά κύματα οι παίκτες του Βαλβέρδε.

=Η μόνη ανησυχία του Μαρινάκη είναι μήπως οι παίκτες του στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Ευρώπη και αφήσουν στην άκρη το ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλά μέχρι τον Γενάρη υπάρχει μόνο ένα ματς, με την Άρσεναλ στο Φάληρο, και έπειτα μπορούν οι «ερυθρόλευκοι» να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους για τις ελληνικές διοργανώσεις.

= «Πρώτος στόχος μας είναι το πρωτάθλημα», επαναλάμβανε ο Μαρινάκης και μετά τη νίκη στη Μασσαλία. Για να αυξήσει τις πιθανότητες της ομάδας του, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θα επιδιώξει τον Ιανουάριο να πάρει στο λιμάνι τουλάχιστον τρεις μεταγραφές.

=Με μία εξ αυτών να θεωρείται δεδομένη, η επιστροφή του Ντιόγκο. Βλέπει άλλωστε ο Μαρινάκης ότι ο Βαλβέρδε μπορεί να αξιοποιήσει και τον Βραζιλιάνο, ο οποίος κοστίζει στους «ερυθρόλευκους» 1 εκατ. ευρώ ετησίως και παρουσιάζεται τώρα η μοναδική περίπτωση να σωθεί η επένδυση που έγινε για την απόκτησή του.

=Η αναφορά του Μαρινάκη στον στόχο του πρωταθλήματος δεν γίνεται τυχαία. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει αντιληφθεί ότι η ομάδα του γκέλαρε τις παραμονές και των τριών ευρωπαϊκών αγώνων της.

=Πριν από τον αγώνα με την Ντόρτμουντ στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έφερε 1-1 στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ, ενώ πριν ταξιδέψουν στη Γερμανία για το δεύτερο ματς με την ομάδα του Κλοπ, οι «ερυθρόλευκοι» παραχώρησαν ισοπαλία 2-2 στον ΟΦΗ. Και το περασμένο Σάββατο ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να πάρει βαθμό από τον Ολυμπιακό παραμονές ευρωπαϊκού αγώνα.

=Χτυπάει, λοιπόν, ο Μαρινάκης το καμπανάκι για να ξυπνήσουν οι παίκτες, οι οποίοι δείχνουν μεγαλύτερη προσήλωση στις τακτικές οδηγίες του Βαλβέρδε όταν αγωνίζονται στην Ευρώπη. Εκεί είναι το μυστικό του Ολυμπιακού, ο οποίος έπαιξε στα ίσια όλα τα ματς, και, μάλιστα, με αντιπάλους από κορυφαία πρωταθλήματα.

=Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε νωρίς από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του και επικεντρώθηκε στο πρωτάθλημα. Με ένα ματς την εβδομάδα, οι «πράσινοι» δουλεύουν πιο σωστά, ενώ έχουν λιγότερες απώλειες παικτών σε σύγκριση με τους «ερυθρόλευκους».

=Με δεδομένο ότι έχουν βγάλει και μία σειρά από δύσκολα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός προβάλλει ως φαβορί για τον τίτλο. Ή έστω ως ισότιμος διεκδικητής του, αν και στην αρχή της σεζόν όλοι τον είχαν ξεγραμμένο.

=Το πρόβλημα του «τριφυλλιού» είναι η κόντρα που υποβόσκει ανάμεσα στον Δημήτρη Γόντικα και τον Βλάση Τσάκα. Μία κόντρα που μπορεί να διχάσει τον Παναθηναϊκό, εάν προχωρήσει η ιστορία με τον πρίγκιπα Αλ Σαούντ.

=Ο νυν πρόεδρος θέλει να προωθήσει άλλες λύσεις για την ΠΑΕ, αλλά χωρίς να ‘χει κάτι χειροπιαστό στα χέρια του. Αλλά η έλλειψη αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου δεν τον εμποδίζει να φθείρει τον Τσάκα, αν και αποφεύγει έξυπνα ο Γόντικας να αναφερθεί και στον πρίγκιπα.

=Από την άλλη πλευρά, ο Τσάκας έχει εξοργιστεί, αφού βλέπει ότι η έντονη κριτική που του ασκούν προέρχεται από ΜΜΕ τα οποία διακρίνονται για την καλή σχέση τους με τον Γόντικα. Όσο, λοιπόν, παρατείνεται το σίριαλ της αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Παναθηναϊκού, τόσο αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΑΕ και τον εν δυνάμει διάδοχό του.

=Η καθυστέρηση, πάντως, οφείλεται -μεταξύ άλλων- και στο γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την εμπλοκή ξένου επιχειρηματία σε ελληνική ομάδα. Οι διαρροές μιλούν για πρόθεση της Πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά, όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, μία νομοθετική παρέμβαση δεν φτιάχνεται από τη μία μέρα στην άλλη, και, μάλιστα, από κυβέρνηση που θεωρητικά έχει ένα βουνό από άλλα προβλήματα να επιλύσει σε περιορισμένο χρόνο.


Σχολιάστε εδώ