Προβόπουλος: Όχι σε νέους φόρους
Παραδίδοντας την Έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος σημείωσε ότι «η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δίνει μια νέα ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά πιθανότατα και την τελευταία. Γιʼ αυτό καθυστερήσεις, αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να μην επαναληφθούν. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας όχι μόνο για να καλύψουμε τους στόχους, αλλά και για να υπερκαλύψουμε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος. Το διακύβευμα είναι πλέον πολύ μεγάλο. Είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και επομένως πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουμε κανένα δίλημμα. Πρέπει να πετύχουμε».
Σʼ αυτή την πιο κρίσιμη φάση της μεταπολεμικής ιστορίας μας το δίλημμα είναι σαφές: Εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ; Από τη μια έχουμε μια ανεξέλεγκτη κατολίσθηση, που θα εξανέμιζε τα όποια επιτεύγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και θα έφερνε την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνία και τη διεθνή θέση της Ελλάδας πολλές δεκαετίες πίσω, ενώ από την άλλη μια συντεταγμένη προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα, για να περιοριστούν οι κραδασμοί, να συντομευτεί κατά το δυνατόν η δύσκολη περίοδος προσαρμογής, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μακρά, και να τεθούν στέρεες βάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ανάπτυξή της.
Ο δρόμος για την έξοδο
από την κρίση
Υπάρχει όμως μια πολιτική εξόδου από την κρίση; Η Τράπεζα της Ελλάδος πιστεύει πως ναι. Πρώτο βήμα, η αντιμετώπιση της κρίσης αξιοπιστίας. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι αυτή τη φορά η χώρα θα τηρήσει κατά γράμμα τις δικές της υποχρεώσεις, δηλαδή το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος για να συντομευτεί η ύφεση, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης και να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις θετικές πλευρές των αποφάσεων των Συνόδων της 23ης και 26ης Οκτωβρίου.
Δύο είναι οι εθνικοί στόχοι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρώτον, η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση, και μάλιστα με ρυθμούς υψηλότερους απʼ ό,τι προβλέπεται. Δεύτερον, η συντομότερη ανάκαμψη και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Για να υπάρξουν όμως το συντομότερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα, απαιτείται ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, με έμφαση στις δαπάνες.
Όχι στην επιβολή
νέων φόρων
Η Τράπεζα της Ελλάδος παγίως υποστήριζε ότι το κομμάτι των εσόδων από φόρους ως ποσοστό της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να υπολείπεται του ποσού που εξοικονομείται από τη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και την περιστολή των δημόσιων δαπανών. Αυτή τη φορά η Τράπεζα προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι η οικονομία δεν έχει άλλες φοροδοτικές αντοχές και ότι η φορολόγηση θα πρέπει να περιοριστεί αφενός στη δίωξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του συστήματος. Περαιτέρω αύξηση μάλιστα της φορολογικής επιβάρυνσης θα μειώσει αντί να αυξήσει τα έσοδα.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιεί η πολιτική εξόδου από την κρίση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, η δέσμευση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση εντός της ζώνης του ευρώ, η απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η υπερκάλυψη των αρχικών στόχων, η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης και η ενεργοποίηση μεγάλων δημόσιων επενδύσεων με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, όπως αυτών του ΕΣΠΑ.
500.000 Έλληνες σε
νοικοκυριά χωρίς εισόδημα
Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποτυπώνει μια ιδιαίτερα ζοφερή κατάσταση για την κοινωνία. Το πιο ανησυχητικό ίσως από τα στοιχεία της Έκθεσης είναι τα 500.000 μέλη νοικοκυριών τα οποία δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα. Η πραγματική ανεργία, το σύνολο δηλαδή του πληθυσμού που είναι άνεργο ή υποαπασχολούμενο, έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το 21%. Τη ζοφερή εικόνα συμπληρώνει η εκτιμώμενη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6,3% το 2012 μετά την πτώση πέρσι κατά 9,1%.
Ασφυκτική η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα
Στον τραπεζικό τομέα, η Τράπεζα σημειώνει τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα μας, με τα κόκκινα δάνεια να εκτινάσσονται στο 12,8% του συνόλου και, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων, να καθιστούν μονόδρομο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Κομβικό σημείο στη διαδικασία αυτή αναμένεται να αποτελέσει η ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου από την BlackRock. Στα παραπάνω προστίθεται η δραματική επιδείνωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, η οποία στο δεκάμηνο εμφανίζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ. Η πιστωτική ασφυξία αποφεύχθηκε κυρίως χάρη στη διατήρηση των μέτρων παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα, η οποία κράτησε ζωντανό τον τραπεζικό τομέα. Στο περιβάλλον αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ακόμη μια φορά προς την κατεύθυνση των τραπεζικών συγχωνεύσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διαδραματίσουν επιτυχώς τον διαμεσολαβητικό ρόλο τους, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.