Πεινάνε μαθητές σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας!

Ήδη άρχισαν και οι φωνές που συνηγορούν υπέρ της διοργάνωσης συσσιτίων στα δημοτικά και γυμνάσια-λύκεια της πρωτεύουσας, με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Το θέμα των παιδιών που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω ασιτίας απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ).

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, όπου πολλοί γονείς έχουν μείνει άνεργοι και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Μαρία Ηλιοπούλου γίνεται καθημερινά δέκτης αγωνιωδών εκκλήσεων από εκπαιδευτικούς «για τους μαθητές που πεινάνε». Κάθε τόσο φτάνουν στο γραφείο της αιτήματα για διανομή 20-30 μερίδων φαγητού σε κάποιο σχολείο, κυρίως της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου εμφανίστηκαν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Αν και ο δήμος προσφέρει γεύματα στα 5.500 παιδιά που φιλοξενεί στους σταθμούς του, εν τούτοις πολλά απʼ αυτά δεν τρώνε τίποτε άλλο την υπόλοιπη μέρα. Μέχρι στιγμής 200 και πλέον νήπια και βρέφη αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού και ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας όπως δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, αδυνατεί να καλύψει το κόστος των συσσιτίων για τους μικρούς μαθητές.

Ήδη το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών καλύπτει με έξοδά του το βραδινό συσσίτιο των αστέγων, ενώ μερίδες παίρνουν και τις διανέμουν κυρίως σε μετανάστες πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η ίδια ζοφερή εικόνα επικρατεί και στα συσσίτια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσφύγει για φαγητό…

Όπως έχει παρατηρήσει ο πρόεδρος του κέντρου Γιώργος Αποστολόπουλος, έχει αλλάξει και η κοινωνική σύνθεση αυτών που προσέρχονται στα συσσίτια. Ενώ μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι ήταν άστεγοι, τώρα έχουν προστεθεί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες με παιδιά.

Παρά τις 1.100 μερίδες που μοιράζει καθημερινά το ΚΥΑΔΑ και τις περίπου 1.000 η Εκκλησία της Ελλάδας, το πρόβλημα διογκώνεται μέρα με τη μέρα.


Σχολιάστε εδώ