Πάρε… Δώσε…

Ο οικονομικός κ. Βενιζέλος
• Φθηνά μας στοιχίζει ο κ. Βενιζέλος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αιματηρών οικονομιών στο Δημόσιο. Μόνο 632.200 ευρώ έχουν εγγραφεί (από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών…) στον προϋπολογισμό του 2012 για τα έξοδα του γραφείου του ως β’ αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Προσοχή: αυτά τα έξοδα αφορούν μόνο το γραφείο του β’ αντιπροέδρου. Τα έξοδα γραφείου για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, χρεώνονται σε άλλο κονδύλι ξεχωριστά.
• Γιατί λέμε «φθηνά»; Γιατί ο α’ αντιπρόεδρος (αγνώστων αρμοδιοτήτων…), κ. Θ. Πάγκαλος, θα μας κοστίσει για τα έξοδα του γραφείου του 667.500 ευρώ, ήτοι περίπου 45.000 ευρώ περισσότερα. Σημειωτέον ότι ο κ. Πάγκαλος απασχολεί συνολικά 35 μετακλητούς, συμβούλους και αποσπασμένους, ενώ ο κ. Βενιζέλος «μόνο» είκοσι άτομα. Αν δει κανείς το συνολικό λογαριασμό των δύο… βαρέων βαρών αντιπροέδρων, πάλι οικονομικά μάς έρχεται: με έναν προϋπολογισμό μόνο 1,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο και δίνοντας ψωμί σε 55 οικογένειες συνεργατών οι δυο τους, προσφέρουν το άψογο συντονιστικό έργο που όλοι θαυμάζουμε καθημερινά. Τζάμπα πράμα…

Σπινέλλης vs Καπελέρη
• Ενώπιον του αναπληρωτή οικονομικού Eισαγγελέα, Σπ. Μουζακίτη, θα λύσουν τις διαφορές τους ένα τέως και ένα νυν κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: ο τέως γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Δ. Σπινέλλης, έμπλεξε άσχημα τον Γ. Καπελέρη, νυν γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, με τους ισχυρισμούς του για το θέμα των προστίμων, που τυπικά θα έπρεπε να επιβληθούν σε διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, επειδή έκαναν εκπρόθεσμες καταχωρίσεις στοιχείων στο σύστημα Πληροφορικής «Ήφαιστος», το οποίο καταγράφει τις αγοραπωλησίες πετρελαίου θέρμανσης.
• Στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού βρίσκεται και η εγκύκλιος που εξέδωσε τον Αύγουστο ο κ. Καπελέρης, με την οποία ανέστειλε την επιβολή προστίμων, με το αιτιολογικό ότι επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα – πράγματι, από το 2012 ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και στο θέρμανσης εξισώνεται, εκλείπει το αντικείμενο της λαθρεμπορίας και το σύστημα «Ήφαιστος» θα καταλήξει εκεί που έπρεπε να πάει εξαρχής: στα σκουπίδια!
Πάντως, η θέση του κ. Καπελέρη δεν θα είναι εύκολη, αφού, τυπικά, ο κ. Σπινέλλης φαίνεται να έχει δίκιο: πρόστιμα προβλέπονταν, και κανονικά θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί. Σε αυτή τη χώρα, όμως, έχουμε συνηθίσει σε διαμάχες για ήσσονος σημασίας θέματα, την ώρα που περνούν απαρατήρητα τα σημαντικά: για παράδειγμα, δεν θα κουραστούμε να ρωτάμε τι πραγματικά απέδωσε αυτό το πανάκριβο σύστημα Πληροφορικής, το «Ήφαιστος», το οποίο εγκατέστησε το 2008 με συνοπτικές διαδικασίες ο Γ. Αλογοσκούφης; Σε τι συνέβαλε στην πάταξη του λαθρεμπορίου; Εμείς θα απαντήσουμε «σε τίποτα»! Και αν έχει κάποιος στοιχεία περί του αντιθέτου, ευχαρίστως θα περιμένουμε διάψευση.


Σχολιάστε εδώ