Μονόδρομος η συσπείρωση της Αριστεράς, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΝ και το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση για κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς κατά της πολιτικής του Μνημονίου βρίσκει απήχηση στο αριστερό ακροατήριο, και έτσι σε κάθε ευκαιρία ο Α. Τσίπρας και τα άλλα κορυφαία στελέχη την επαναφέρουν, αφού θεωρούν ότι η πρόταση αυτή ασκεί πίεση στην ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία σταθερά απορρίπτει κάθε τέτοια προοπτική.

Ας συγκροτήσουμε, τονίζουν με μια διάθεση υπερβολής, μια εκλογική συνεργασία που θα γίνει πρώτη δύναμη, αφού μια εκλογική ενότητα δεν αθροίζει απλώς τις συνεργαζόμενες δυνάμεις, αλλά τις πολλαπλασιάζει.

Είναι επείγουσα ανάγκη, λένε, να υπάρξει μια ευρύτερη δυνατή συνεννόηση όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στο κυβερνητικό μπλοκ του Μνημονίου. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και κάθε προοδευτική δύναμη που αρνείται να τοποθετήσει τον εαυτό της στο κόμμα του Μνημονίου, στις δυνάμεις της Οικολογίας και στις δυνάμεις που από θέση αρχών και αξιών κόβουν τους παλιούς δεσμούς τους με το ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και στις δυνάμεις του μεγάλου κινήματος των κοινωνικών αντιστάσεων.

Φωτογραφίζοντας την ηγεσία του ΚΚΕ, αναφέρουν ότι δεν έχουμε αυταπάτες, αφού γνωρίζουμε ότι κάποιες ηγεσίες δεν αισθάνονται άνετα με μια τέτοια προοπτική και ότι η δυσπιστία, η επιφύλαξη και ο ανταγωνισμός υπάρχουν ακόμα και μέσα στις γραμμές μας. Όμως, προσθέτουν, γνωρίζουμε ότι η ανάγκη να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας είναι περισσότερο από ποτέ ώριμη στην κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει από τους τόπους δουλειάς και τους δρόμους να περάσει και μέσα στα πολιτικά γραφεία.

Στον ΣΥΝ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες που γίνονται ανάμεσα σε στελέχη που έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ (Κοτζιάς, Κουρουμπλής, Δημαράς, Παπαχρήστος κ.ά.) και ευελπιστούν ότι η συγκρότηση ενός πολιτικού χώρου από αυτά τα στελέχη θα κάνει πιο εύκολο τον δρόμο της συνεργασίας μαζί τους.

Θεωρούν ότι η πολιτική συγκυρία μετά τη συγκρότηση της τρικομματικής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) κυβέρνησης ευνοεί την αριστερή συσπείρωση και συνεργασία και προς επίρρωση τούτου επικαλούνται τα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Το κατεστημένο, λένε, στη χώρα μας -αλλά και τα επιτελεία της ΕΕ- υπό το βάρος της αποτυχίας των πολιτικών του Μνημονίου και της ενίσχυσης των κινημάτων κοινωνικής αντίστασης προχωράει σε κινήσεις πανικού εν όψει της λαϊκής ετυμηγορίας. Μοναδικό τους μέλημα, τονίζουν, είναι να εφαρμόσουν «την άθλια πολιτική τους», και σε αυτή την κατεύθυνση επιστρατεύουν κάθε εφεδρεία. Έτσι, καταγγέλλουν, επιστράτευσαν τον τεχνοκράτη Παπαδήμο για να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική, προκειμένου να αποφύγουν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος. Επιστράτευσαν, τονίζουν, και τον Α. Σαμαρά, τον οποίο μάζεψαν άρον άρον από τις δήθεν αντιμνημονιακές του κορώνες για να στηρίξει το καταρρέον σύστημα. Μάλιστα, λένε, επιστράτευσαν ακόμα και τη λαϊκίστικη ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, χωρίς καν να έχουν ανάγκη τις ψήφους του, μόνο και μόνο για να διευρύνουν την κοινοβουλευτική βάση της νέας κυβέρνησης και να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο νέων διαφοροποιήσεων.

Πάντως, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα σχέδια «εκτροπής και υποταγής της λαϊκής θέλησης» δεν θα περάσουν, αφού, όπως εκτιμούν, παρά τη διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην κοινωνία «θα παραμείνουν μια αξιοθρήνητη μειοψηφία».

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη συνεχίζει τη δική της πορεία, η οποία μάλιστα φαίνεται να είναι ανοδική, όπως δείχνουν και τα τελευταία γκάλοπ, σύμφωνα με τα οποία όχι μόνο εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, αλλά κινείται και σε ποσοστά πάνω από το 5%. Ωστόσο, δεν λείπουν τα εσωκομματικά προβλήματα, αφού στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Γ. Ψαριανός, ήθελαν να στηρίξει η Δημοκρατική Αριστερά τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ κάποιοι άλλοι διαφώνησαν ανοιχτά με τη θέση του Φ. Κουβέλη ότι δεν έπρεπε ο Α. Σαμαράς να υπογράψει επιστολή συμμόρφωσης με τις επιταγές της «τρόικας», λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έπρεπε να υπογράψει, προκειμένου να διασφαλιστεί η έκτη δόση του δανείου και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.


Σχολιάστε εδώ